Aktivnosti vatrogasne postrojbe

Pokazna vježba Profesionalne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu Brodosplit časnicima HRM-a

16/06/16 - U sklopu višegodišnje suradnje HVU "Petar Zrinski" - Središta za obuku HRM-a u Splitu i Brodograđevne industrije Split d.d., polaznici Temeljne časničke škole i Temeljne dočasničke škole HVU „Petar Zrinski“ sudjelovali su 16. lipnja 2016. godine na "Predavanju i pokaznoj vježbi gašenja požara na plovnim objektima i zatvorenim prostorima" koje je za njih pripremila PVPG "Brodosplit". 

Budući mladi časnici imali su priliku osjetiti stvarni požar i utjecaj požara, visoke temperature i dima na ljude i brod, a pokazali su izuzetno zanimanje i interes za održane protupožarne vježbe koje će im također pomoći u razumijevanju stečenih teoretskih znanja iz redovitog Nastavnog plana i programa na HVU „Petar Zrinski“. Posebnu pozornost obratili su na pokaznu vježbu gašenja požara u zatvorenom prostoru, bez dotoka svježeg zraka (flash over) i uz dotok svježeg zraka (back draft). 

U teoretskom dijelu predstavljeni su im osnovni principi gorenja i gašenja, razvoja požara, sredstva i oprema za gašenje požara te osnovni postupci sigurnosti i kretanja kod požara zatvorenih prostora, dok je praktični obavljen na simulatoru plamenih udara. Polaznicima je prezentirano praktično rukovanje i postupci kod rada s više vrsta mlaznica za gašenje zračnom pjenom, nakon čega je uslijedila i demonstracija rada vatrogasne postrojbe i postupanja kod razvoja požara u zatvorenim prostorima prilikom njegova gašenja. 

Nastavnik brodskih pogonskih sustava pbb Tino Sumić ispred HVU „Petar Zrinski“ izrazio je zahvalnost na gostoprimstvu upravi splitskog brodogradilišta te Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi „Brodosplit“ na vrlo kvalitetnoj i profesionalnoj provedbi protupožarne vježbe.

5. Opća vježba provjere mjera i postupaka iz Plana sigurnosne zaštite luke za međunarodni promet

31/03/16 - U strojarnici motorne jahte ‘Katina’, koja se priprema za charter začulo se nekoliko eksplozija koje su zatresle brod i izbio je veliki požar. Ubrzo je došlo do curenja goriva u more, nekoliko škverana teško ozlijeđeno, trebalo je što prije spasiti, uz evakuaciju svih radnika koliko ih je ostalo zarobljeno na brodu...

Srećom, nije riječ o stvarnim događajima nego o redovnoj općoj vježbi provjere mjera i postupaka iz Plana sigurnosne zaštite luke za međunarodni promet, koja je održana je 31. ožujka 2016. godine u Brodograđevnoj industriji Spli.

Cilj vježbe je uvježbavanje suradnje, komunikacije, koordinacije te prijenos informacija između vanjskih i unutarnjih čimbenika koji su integrirani u sustavu korporativne sigurnosti i zaštite, a sve u svrhu detekcije, praćenja, sanacije i eliminacije svake moguće krizne situacije koja bi mogla nastupiti na štićenom prostoru, kako luke posebne namjene Brodograđevne industrije Split, tako i društva Brodosplit u cjelini.

Vježba je uključivala čitav niz akcidenata – eksplozije, požare, evakuaciju radnika s motorne jahte, te sprječavanje širenja onečišćenja mora, bila je praktična provjera sigurnosti luke splitskog brodogradilišta, osposobljenosti radnika u Brodosplitu za ekološke intervencije (sprječavanje širenja onečišćenja mora prema ISO 14001), koordinacija djelovanja kod nastanka događaja sa štetnim posljedicama za ljude i imovinu (prema QHSAS 18001), provjera sredstava i opreme za saniranje onečišćenja, kao i suradnja s drugim specijaliziranim tvrtkama i organiziranim snagama.

Stožer sastavljen od predstavnika svih službi zaduženih za rješavanje akcidenata zaključio je kako je vježba provedena uspješno, odnosno da je Brodograđevna industrija Split sigurna luka.

Opća vježba provjere mjera i postupaka iz Plana sigurnosne zaštite luke

10/07/14 - Četvrta opća vježba provjere mjera i postupaka iz Plana sigurnosne zaštite luke održana je 10. srpnja 2014. godine u brodogradilištu Brodosplit, a uključivala je čitav niz akcidenata – eksplozije, požare, evakuaciju radnika s Novogradnje, te sprječavanje širenja onečišćenja mora.

Brodosplit sigurna luka
Cilj vježbe bila je praktična provjera sigurnosti luke splitskog brodogradilišta, osposobljenosti djelatnika u Brodosplitu za ekološke intervencije (sprječavanje širenja onečišćenja mora prema ISO 14001), koordinacija djelovanja kod nastanka događaja sa štetnim posljedicama za ljude i imovinu (prema QHSAS 18000), provjera sredstava i opreme za saniranje onečišćenja, kao i suradnja s drugim specijaliziranim tvrtkama i organiziranim snagama. Stožer sastavljen od predstavnika svih službi zaduženih za rješavanje akcidenata zaključio je kako je vježba provedena uspješno, odnosno da je brodogradilište Brodosplit sigurna luka.

- U dugoj povijesti splitskog škvera nikada nije bilo nekih izvanrednih situacija da smo morali cjelokupni sustav zaštite i spašavanja dizati na noge. U ovoj vježbi naglasak je bio na komunikaciji koja se odvijala preko Državne uprave za traganje i spašavanje na moru i Centar 112 (Državne uprave za zaštitu i spašavanje). Uvijek treba biti spreman, bilo da prijete diverzije ili druge razne nesreće-kazao je Slavko Đapić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje zadovoljan viđenom vježbom u kojoj su sudjelovali profesionalni vatrogasci Brodosplita zatim Javna vatrogasna postrojba Grada Splita, ljudstvo Policijske Uprave splitsko-dalmatinske i plovilo Postaje pomorske policije MUP-a RH, službeni brod i predstavnici Lučke kapetanije, eko-brod „Ciana“ i DVD-a iz Kaštel Gomilice, te predstavnici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Pokazna vježba gašenja požara

16/05/14 - U sklopu višegodišnje suradnje HVU "Petar Zrinski" - Središta za obuku HRM-a u Splitu i Brodograđevne industrije Split d.d., dvadeset dva polaznika Temeljne časničke škole i Temeljne dočasničke škole HVU „Petar Zrinski“ nazočili su 15. svibnja 2014. godine na "Predavanju o gašenju požara na brodovima i zatvorenim prostorima" koje je za njih pripremila PVPG "Brodosplit".

Predavanje je bilo podijeljeno u dva dijela: teoretski u kojem su predstavljeni osnovni principi gorenja i gašenja, razvoja požara, sredstva i oprema za gašenje požara te osnovni postupci sigurnosti i kretanja kod požara zatvorenih prostora. U praktičnom dijelu predavanja koji je obavljen na simulatoru plamenih udara - polaznicima je prezentirano praktično rukovanje i postupci kod rada s više vrsta mlaznica za gašenje zračnom pjenom, nakon čega je uslijedila i demonstracija rada djelatnika vatrogasne postrojbe i postupanja vatrogasaca kod razvoja požara u zatvorenim prostorima  prilikom njegova gašenja.

Budući mladi časnici su imali priliku osjetiti stvarni požar i utjecaj požara, visoke temperature i dima na ljude i brod, a pokazali su izuzetno zanimanje i interes za održane protupožarne vježbe koje su im također pomogle u razumijevanju stečenih teoretskih znanja iz nastavnog predmeta BOB-a kojeg su savladali u sklopu redovitog Nastavnog plana i programa na HVU „Petar Zrinski“. Posebnu pozornost obratili su na pokaznu vježbu gašenja požara u zatvorenom prostoru, bez dotoka svježeg zraka (flash over) i uz dotok svježeg zraka (back draft).

Nastavnik brodskih pogonskih sustava pbb Tino Sumić ispred HVU „Petar Zrinski“ izrazio je zahvalnost na gostoprimstvu upravi splitskog brodogradilišta te Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi „Brodosplit“ na vrlo kvalitetnoj i profesionalnoj provedbi protupožarne vježbe.

Obuka mornaričkih dočasnika


18/12/12 - U organizaciji Profesionalne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu Brodosplit, 18. prosinca 2012. godine održana je osnovna obuka o specifičnim uvjetima gorenja na plovnim objektima tj. zatvorenim prostorima. Obuku su proveli lincencirani instruktori za rad u simulatorima plamenih udara PVPG-Brodosplit.

Obuci je prisustvovalo devet polaznika temeljne dočasničke škile i četiri djelatnika središnjeg centra za obuku HRM-a.

Provedba obuke je ostvarena prema programu koji je plod dugogodišnjeg iskustva na intervencijama vezanih isključivo uz problematiku gašenja požara na brodovima. Program je u osnovama prilagođen trenutnim potrebama središnjeg centra za obuku u ratnoj luci Lora.

CILJEVI UVJEŽBAVANJA U SIMULATORIMA PLAMENIH UDARA

• naučiti kako se požar razvija u određenim fazama i kako postupati u njegovom gašenju
• prepoznati moguće opasnosti prilikom požara u zatvorenim prostorima
• pravilna primjena zaštitne opreme
• kontrolirati i ugasiti požar u zatvorenom prostoru

Program obuke, osnove razvoja požara i ekstremni uvjeti gorenja, te taktička primjena vode za gašenje (zatvoreni prostori) se sastoji od dva dijela, i to:

a.) teoretskog
b.) praktičnog

U teoretskom dijelu polaznici su se upoznali s osobnim zaštitnim sredstvima te njihovom primjenom, osnovama razvoja požara i procesima gorenja u zatvorenim prostorijama. Prikazana su sredstva za gašenje, a naglasak gašenja je na uporabi vode kao sredstva za gašenje.

U praktičnom djelu je prezentirana simulacija nastanka i razvoja požara kroz faze gorenja kao i taktika nastupa gasitelja upotrebom mlazova vode.

Uspjeh vatrogasaca Brodosplita


28/05/12 - Vatrogasno natjecanje “Fire Combat” (Vatrena linija), prvi put je na području Dalmacije, 26. svibnja ove godine, održano u Žrnovnici. Organizator natjecanja bio je DVD Žrnovnica, a sudjelovala je 21 vatrogasna ekipa od po dva člana. Dvadeset ekipa bilo je iz Hrvatske i jedna gostujuća iz Slovenije.

U kategoriji od 32 do 41 godine nastupili su vatrogasci Brodosplita i osvojili drugo mjesto, iza DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca.

Vatrogasci Jurica Bulog (dozapovjednik postrojbe PVPG Brodosplit) i Ante Gudić morali su svladati razne zahtjevne taktičko-tehničke prepreke na koje mogu naići i u svom svakodnevnom radu. U što kraćem roku trebali su svladati prepreke preskakanja umjetnog zida, puzanja kroz improvizirani tunel, penjanja na visoki toranj, spuštanja uz pomoć konopca i spašavanja 'unesrećenog' (lutka od 70 kilograma). Kada su 'unesrećenog' spasili, trebali su ga prenijeti na 30 metara udaljeno, za to predviđeno mjesto. Nakon toga, vukli su 15-ak metara vatrogasnu cijev pod vodenim tlakom i naposljetku morali iz cijevi pogoditi točno u metu. Sve napore svladavali su pod punom opremom težine oko 25 kilograma, a na sebi su imali i izolacijske aparate za disanje.

Natjecanje originalno potječe iz SAD-a pod nazivom Firefighters Combat Challenge, a preuzeto je od kolega vatrogasaca iz Slovenije. Prvo natjecanje u Hrvatskoj održano je 2006. godine.

Vježba saniranja nekontroliranog istjecanja kiselinskih otopina


10/05/12 - Vježba saniranja nekontroliranog istjecanja kiselinskih otopina u Brodosplit – Brodogradilištu, održana je 10. svibnja 2012., a uključivala je simulacije čitavog niza akcidenata – istjecanje opasne tvari, zagađenje vode, širenje onečišćenja, onečišćenje zraka kiselinskih otapalima, te ugrozu života radnika. Prema scenariju vježbe, nepredviđeni su se događaji počeli nizati nakon puknuća rezervoara tijekom njegova transporta viljuškarom.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici PVPG „Brodosplit“ koji osiguravaju područje oko mjesta incidenta, te započinju pripreme za ograničavanje opasne zone s ciljem spriječavanja širenja kiselinskih otopina u okolni prostor. Kao prvo, vatrogasci se opremaju zaštitnim odijelima i izolacionim aparatima te opremom za zaštitu dišnih organa, dok vođa grupe nakon izviđanja terena i provjere daje zahtjev za dodatnim snagama. Vatrogasci opremljeni kemijskim odijelima saniraju oštećeni rezervoar i obavljaju prepumpavanje ostataka kiseline u pomoćni rezervoar. Kontaminirano područje se tretira vapnom kako bi se neutralizirala kiselina.

Zatražena je i pomoć Hitne medicinske pomoći s liječničkim timom koja osigurava pružanje prve pomoći i prijevoz eventualno teže ozljeđenih do KBC Split.

Cilj vježbe bila je praktična provjera osposobljenosti za ekološke intervencije (spriječavanje širenja onečišćenja okoliša), upoznavanje sa opasnostima koje mogu nastupiti prilikom izlijevanja većih količina opasne radne tvari kako za ljude tako i za okoliš, koordinacija djelovanja kod nastanka događaja sa štetnim posljedicama za ljude i okolni prostor, te provjera sredstava i opreme za saniranje onečišćenja.

Vježba saniranja akcidentnih situacija u skladištu boja


22/07/11 - Vježba saniranja akcidentnih situacija u skladištu boja u Brodosplit – Brodogradilištu, održana je 22. srpnja 2011., a uključivala je simulacije čitavog niza akcidenata – oštećenja spremnika, izljevanja i zapaljenja uskladištene tekućine, te onečišćenje okoliša.

Prema scenariju vježbe, u dijelu skladišta gdje su smještene zapaljive tekućine (otapala za boje) došlo je do oštećenja spremnika, izljevanja i zapaljenja uskladištene tekućine.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici PVPG „Brodosplit“ koji osiguravaju područje oko mjesta incidenta, te započinju pripreme za ograničavanje zone sigurnosti s ciljem spriječavanja istjecanja proizvoda i saniranja onečišćenja okoliša.

Vatrogasci se opremaju zaštitnim odjelima i osobnim izolacionim aparatima za zaštitu dišnih organa. Navalna grupa se oprema za saniranje onečišćenja, a vodna se oprema opremom za zaštitni mlaz.

Zatražena je i pomoć Hitne medicinske pomoći s liječničkim timom koja osigurava pružanje prve pomoći i prijevoz eventualno teže ozljeđenih do KBC Split.

Cilj vježbe bila je praktična provjera osposobljenosti djelatnika u Brodosplitu pri planu intervencije drugog stupnja nastalog događaja (saniranja akcidentnih situacija u skladištu boja), upoznavanje sa opasnostima i postupcima koje mogu nastupiti prilikom razljevanja manje količine otapala za boje, provođenje evakuacije i spašavanje iz ugroženog prostora, te provjera sredstava i opreme za gašenje.

Vježba spriječavanja nekontroliranog istjecanja komprimiranog plina argona


19/07/11 - Vježba spriječavanja nekontroliranog istjecanja komprimiranog plina argona u Brodosplit – Brodogradilištu, održana je 19. srpnja 2011., a uključivala je simulacije čitavog niza akcidenata – nekontrolirano istjecanje komprimiranog plina argona, onečišćenje okoliša te ugrozu života radnika.

Prema scenariju vježbe, na rezervoaru argona došlo je do nekontroliranog istjecanja komprimiranog plina i uz glavni ventil rezervoara, dežurnog djelatnika energetike kako leži u besvjesnom stanju.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici PVPG „Brodosplit“ koji osiguravaju područje oko mjesta incidenta, te započinju pripreme za ograničavanje zone sigurnosti s ciljem evakuacije radnika, spriječavanja istjecanja proizvoda i onečišćenja okoliša.

Vatrogasci se opremaju osobnim izolacionim aparatima za zaštitu dišnih organa, te eksploziometrom za mjerenje koncetracije plinova. Nakon izvlačenja onesvještenog radnika, vatrogasci spajaju vatrogasno vozilo na hidrantsku mrežu i pripremaju prugu za hlađenje odn. grijanje ventila kako bi se isti mogao zatvoriti. Akcija grijanja trajala je 3 minute, nakon čega se ventil odmrznuo te se mogao zatvoriti.

Zatražena je i pomoć Hitne medicinske pomoći s liječničkim timom koja osigurava pružanje prve pomoći i prijevoz eventualno teže ozljeđenih do KBC Split.

Cilj vježbe bila je praktična provjera osposobljenosti djelatnika u Brodosplitu pri planu intervencije drugog stupnja nastalog događaja (spriječavanje nekontroliranog istjecanja komprimiranog plina argona), upoznavanje sa opasnostima i postupcima koje mogu nastupiti prilikom nekontroliranog istjecanja plina argona, provođenje evakuacije i spašavanje iz ugroženog prostora, te provjera sredstava i opreme za gašenje.

Vježba spriječavanja širenja onečišćenja okoliša, požara i evakuacije na Propan-Butan stanici


14/07/11 - Vježba spriječavanja širenja onečišćenja okoliša, požara i evakuacije na Propan-Butan stanici u Brodosplit – Brodogradilištu, održana je 13. srpnja 2011., a uključivala je simulacije čitavog niza akcidenata – nekontrolirano istjecanje opasne tvari, požar, eksploziju propan-butana, širenje onečišćenja okoliša, te ugrozu života radnika. Prema scenariju vježbe, prilikom prekrcaja plina iz cisterne došlo je do puknuća cijevi za prekrcaj, zapaljenja te nastanka požara.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici PVPG „Brodosplit“ koji osiguravaju područje oko mjesta incidenta, te započinju pripreme za ograničavanje zone sigurnosti s ciljem spriječavanja širenja onečišćenja okoliša, požara i evakuacije na Propan-Butan stanici.

Kao prvo, vatrogasci se opremaju osobnom zaštitnom opremom te eksploziometrom za mjerenje koncetracije plinova. Nakon uklanjanja cisterne s mjesta nesreće i zatvaranja ventila na sistem, vatrogasci neutraliziraju gorenje voda za prekrcaj.

Zatražena je i pomoć Hitne medicinske pomoći s liječničkim timom koja osigurava pružanje prve pomoći i prijevoz eventualno teže ozljeđenih do KBC Split.

Cilj vježbe bila je praktična provjera osposobljenosti djelatnika u Brodosplitu pri planu intervencije drugog stupnja nastalog događaja (spriječavanje širenja požara na P/B stanici), upoznavanje sa opasnostima i postupcima koje mogu nastupiti prilikom nekontroliranog istjecanja ukapljenog naftnog plina, gašenje požara i provođenje evakuacije i spašavanje iz ugroženog prostora, te provjera sredstava i opreme za gašenje.

Vježba saniranja nekontroliranog istjecanja kiselinskih otopina


8/06/11 - Vježba saniranja nekontroliranog istjecanja kiselinskih otopina u Brodosplit – Brodogradilištu, održana je 8. lipnja 2011., a uključivala je simulacije čitavog niza akcidenata – istjecanje opasne tvari, zagađenje vode, širenje onečišćenja, onečišćenje zraka kiselinskih otapalima, te ugrozu života radnika. Prema scenariju vježbe, nepredviđeni su se događaji počeli nizati nakon puknuća rezervoara tijekom njegova transporta viljuškarom.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici PVPG „Brodosplit“ koji osiguravaju područje oko mjesta incidenta, te započinju pripreme za ograničavanje opasne zone s ciljem spriječavanja širenja kiselinskih otopina u okolni prostor. Kao prvo, vatrogasci se opremaju zaštitnim odijelima i izolacionim aparatima te opremom za zaštitu dišnih organa, dok vođa grupe nakon izviđanja terena i provjere daje zahtjev za dodatnim snagama. Vatrogasci opremljeni kemijskim odijelima saniraju oštećeni rezervoar i obavljaju prepumpavanje ostataka kiseline u pomoćni rezervoar. Kontaminirano područje se tretira vapnom kako bi se neutralizirala kiselina.

Zatražena je i pomoć Hitne medicinske pomoći s liječničkim timom koja osigurava pružanje prve pomoći i prijevoz eventualno teže ozljeđenih do KBC Split.

Cilj vježbe bila je praktična provjera osposobljenosti djelatnika u Brodosplitu za ekološke intervencije (spriječavanje širenja onečišćenja okoliša), upoznavanje sa opasnostima koje mogu nastupiti prilikom izlijevanja većih količina opasne radne tvari kako za ljude tako i za okoliš, koordinacija djelovanja kod nastanka događaja sa štetnim posljedicama za ljude i okolni prostor, te provjera sredstava i opreme za saniranje onečišćenja. Stožer sastavljen od predstavnika svih službi zaduženih za rješavanje akcidenata zaključio je kako je vježba provedena uspješno, odnosno Brodosplit – Brodogradilište je sigurna radna okolina.

Obuka s opremom za spašavanje s visina i iz dubina


16/10/10 - U organizaciji Profesionalne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu Brodosplit, u razdoblju od 11.-16.10. 2010. godine održana je osnovna obuka s opremom za spašavanje s visina i iz dubina.

Obuci su, pored jedanaest pripadnika PVPG – Brodosplit prisustvovala i četiri pripadnika JVP-Grada Splita.

Provedba je ostvarena prema programu koji je plod dugogodišnjeg iskustva na intervencijama vezanim isključivo s problematikom spašavanja radnika u industriji. Program je rađen u suradnji s renomiranim spasiteljima HGSS, Mladenom Mužinićem i Mariom Paluhom gdje je začeta ideja o usavršavanju i specijalizaciji spasilačkih timova unutar vatrogasne postrojbe Brodosplita.

Razvojem i usavršavanjem opreme kao i definiranih scenarija nesreća, a nakon što je PVPG-Brodosplit odradila jednodnevnu obuku s JVP Zagreb prošle godine, kao i kroz nastojanja u cilju bolje suradnje s JVP Grada Splita, škverani su odlućili svoja iskustva, vještine i znanja proširiti izvan područja djelovanja matične postrojbe. Tako su kroz program obuke koji je redoviti dio usavršavanja PVPG Brodosplit prvi put prisustvovali i pripadnici JVP Grada Splita.

Program obuke se sastoji od tri dijela, i to:

a.) teoretskog,
b.) praktičnog,
c.) završnog ispita.

U teoretskom dijelu polaznici su se upoznali s osobnom i skupnom opremom te osnovnim pojmovima i problemima koji dolaze do izražaja kod spašavanja u svakodnevnom životu i radu. S posebnim naglaskom na opasnosti i mjere zaštite, te s radom na siguran način s opremom za spašavanje iz dubina i visina.

Praktični dio odrađen je u tri faze:

U prvom se dijelu kroz rad u učionici putem slajdova, slikovnih i video zapisa polaznicima pokazao rad s opremom za spašavanje s visina i iz dubina na siguran način po stupnjevima osposobljavanja, odnosno kako se radi s opremom u danim situacijama.

Nakon toga se pristupilo praktičnom dijelu tj. radu na poligonu za vježbanje gdje su sami polaznici primjenjivali i usavršavali dosad naučeno po etapama osposobljavanja i snalaženja u danim situacijama pod nadzorom instruktora. Na kraju su polaznici samostalno obavljali dodijeljene im zadatke od strane voditelja osposobljavanja.

Nakon uspješnog prolaza svih zadanih postavki kroz teoretsku i praktičnu obuku polaznici su pristupili ispitu, te dobili zasluženo uvjerenje i pravo (radi se o osnovnom programu obuke u trajanju od 50 h) da u sustavu spašavanja mogu sudjelovati kao asistenti spasitelja.

(pogledajte foto galeriju)

Opća vježba sigurnosti luke, spriječavanja širenja onečišćenja mora, gašenje požara, evakuacije i spašavanja radnika s Novogradnje 464


14/06/10 - Opća vježba u Brodosplit – Brodogradilištu, međunarodnoj luci posebne namjene, održana je 14. lipnja 2010., a uključivala je čitav niz akcidenata – eksplozije, požare, evakuaciju radnika s Novogradnje, te spriječavanje širenja onečišćenja mora. Prema scenariju vježbe, nepredviđeni su se događaji počeli nizati nakon pripremnih radnji priključenja auto-cisterne i postavljanja plivajuće brane (djelatnici Pogona opreme broda i Pogona usluga).

U trenutku priključenja cisterne za ukrcaj goriva simulirano je više eksplozija. Njihove su posljedice: oštećenje auto-cisterne, istijecanje veće količine goriva u more, popuštanje i pucanje plivajuće brane, požar u strojarnici, ozlijeđivanje radnika na glavnoj palubi uz nemogućnost korištenja komunikacijskih tornjeva za njihovu evakuaciju i spašavanje.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici PVPG „Brodosplit“ koja osigurava područje oko Nov. i auto-cisterne, te započinju pripreme za evakuaciju ozlijeđenih radnika i gašenje požara u strojarnici. Zapovjednik intervencije zatražio je od Vatrogasnoga operativnog centra Brodosplita da izvjesti Državnu upravu za traganje i spašavanje na moru i Centar 112 (Državnu uprave za zaštitu i spašavanje) i zatraži pomoć od Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita za gašenje požara u strojarnici i evakuaciji radnika s Novogradnje autoljestvom. Također, zatražena je i pomoć eko-brodova CIAN-a i DVD-a K.Gomilica za spriječavanje širenja i saniranje onečišćenja mora, te Policijske Uprave splitsko-dalmatinske i Hitne medicinske pomoći zbog mogućih novih diverzija. U akciju se, uz ljudstvo i opremu spomenutih službi, uključilo i plovilo Postaje pomorske policije MUP-a RH i službeni brod Lučke kapetanije u Splitu.

Cilj vježbe bila je praktična provjera sigurnosti luke, osposobljenosti djelatnika u Brodosplitu za ekološke intervencije (spriječavanje širenja onečišćenja mora), koordinacija djelovanja kod nastanka događaja sa štetnim posljedicama za ljude i imovinu, provjera sredstava i opreme za saniranje onečišćenja, kao i suradnja s drugim specijaliziranim tvrtkama i organiziranim snagama. Stožer sastavljen od predstavnika svih službi zaduženih za rješavanje akcidenata zaključio je kako je vježba provedena uspješno, odnosno Brodosplit – Brodogradilište je sigurna luka. (pogledajte fotogaleriju)

Srebrna plaketa za najbolji pothvat u vatrogastvu u 2009. godini


U povodu Dana vatrogastva, 4. svibnja 2010. godine u dvorani Hrvatskog doma u Vukovaru održana je svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice. Na sjednici su osim članova skupštine bili prisutni i visoki dužnosnici državne vlasti i vatrogasnih organizacija predvođeni podpredsjednicom Vlade RH Đurđom Adlešić i predsjednikom hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanaderom, koji su udijelili zaslužena priznanja.

Srebrna plaketa dodijeljena je među ostalima i Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi u gospodarstvu Brodosplit za najbolji pothvat u vatrogastvu u 2009. godini prilikom spašavanja putnika kod izlijetanja nagibnog vlaka 24. srpnja 2009. godine kod Rudina.

Toga dana u 12:06 nagibni vlak ICN 521 izlijeće sa tračnica kod Rudina, PVPG-Brodosplit zaprima zahtjev za pomoć od vatrogasnog operativnog centra JVP-Split, te na intervenciju upućuje specijalizirano vozilo opremljeno potrebnom opremom za ovakve vidove intervencija i četiri člana spasilačkog tima na mjesto nesreće.

Po dolasku na mjesto nesreće pripadnici vatrogasne postrojbe Brodosplit zajedno sa drugim spašavateljima, odradili su zahtjevno izvlačenje i zbrinjavanje teško ozlijeđenih putnika iz olupine vlaka. Zahvaljujući njihovom trudu i požrtvovnosti dodatno su spašeni ljudski životi, te ni jedan od ozlijeđenih putnika koji su spašeni iz vlaka nije preminuo. Tog dana u nesreći je poginulo šestoro ljudi, a ozlijeđeno ih je 55.

PVPG Brodosplit pokazala je da iako djeluje unutar određenog prostora kao postrojba u gospodarstvu, može svoje stručno znanje, opremu i iskustvo nesebično primijeniti i u interesu šire zajednice, kad su u pitanju katastrofalni događaji. Svojom su stručnošću i požrtvovnošću zavrijedili srebrnu plaketu za najbolji pothvat u vatrogastvu u 2009.

U sklopu programa položeni su vijenci na središnjem groblju Vukovarskim braniteljima te je organiziran obilazak memorijalnog centra Ovčara, gdje su predstavnici brodogradilišta u ime svih pripadnika PVPG Brodosplit zapalili svijeću.

Vježba gašenja, evakuacije i spašavanja - AKZ hale 1 & 2


Vježba u Brodosplit – Brodogradilištu, međunarodnoj luci posebne namjene, održana je 23. listopada 2009., a uključivala je čitav niz akcidenata – eksplozije, požare, evakuaciju radnika iz AKZ hala. Prema scenariju, nepredviđeni su se događaji počeli nizati nakon izbijanja požara i povećane koncetracije plinova koji prijete trovanju radnika ili eksploziji u AKZ halama.

Cilj vježbe bilo je upoznavanje sa opasnostima koje mogu nastupiti prilikom izbijanja požara i povećane koncetracije plinova koji prijete trovanju radnika ili eksploziji u AKZ halama, osposobljenosti djelatnika AKZ-a i PVPG u postupcima prilikom gašenja požara, organizirano i koordinirano provođenje evakuacije i spašavanja iz hala za antikorozivnu zaštitu, koordinacija djelovanja kod nastanka događaja sa štetnim posljedicama za ljude i imovinu, provjera sredstava i opreme za saniranje onečišćenja, kao i suradnja s drugim specijaliziranim tvrtkama i organiziranim snagama.

Na osnovi dojave preko vatrodojavne centrale u AKZ halama, na mjesto događaja izašli su pripadnici PVPG „Brodosplit“ koja osigurava područje, te započinju pripreme za evakuaciju ozlijeđenih radnika i gašenje požara. Zapovjednik intervencije upućuje navalno vozilo br. 3 sa vozačem, vođom grupe i jednim vatrogascem na mjesto događaja. Nakon dolaska na mjesto intervencije vatrogasci se opremaju zaštitnom opremom, dok vođa grupe, nakon izvršenog izviđanja terena i provjere vatrodojavne centrale i ventila plinskog voda (P/B), daje zahtjev za dodatnim snagama.

Operativni stožer zajedno sa voditeljima timova za spašavanje osiguravaju prihvat evakuiranih radnika na unaprijed određenom prostoru ispred hala te utvrđuju da je jedan radnik ostao u ugroženom prostoru hale br. 2 te o tome obavještava vođu grupe koji to prosljeđuje u Vatrogasni obavještajni centar (VOC). VOC upućuje navalno vozilo br. 1 sa voditeljem smjene i vozačem, a potom i vozilo br. 2 sa voditeljem spasilačkog tima i zamjenikom zapovjednika PVPG. Po dolasku voditelj vatrogasne smjene prima izvješće vođe grupe o čemu informira zapovjednika PVPG-a o novonastaloj situaciji.

Stožer sastavljen od predstavnika svih službi zaduženih za rješavanje akcidenata zaključio je kako je vježba provedena učinkovito i uspješno.

Vatrogasci Brodosplita, Plive i Stupnika sudjelovali u vježbi "STUPNIK 2009"


Za vatrogasce je poznato da vremenski uvjeti nisu razlog da se ne održi ono što su i planiralo. Tako je u Stupniku 2. listopada 2009. godine održana pokazna vježba pod nazivom "Stupnik 2009", na kojoj su svoju vještinu i znanje pokazali pripadnici vatrogasnih postrojbi u gospodarstvu, Brodosplit iz Splita, Pliva iz Zagreba, te domaćin, Dobrovoljno vatrogasno društvo Stupnik.

Kiša koja je cijeli dan padala, nije omela vatrogasce u segmentima izvođenja vježbi, a imalo se što i vidjeti. Odmah na početku sudionicima i mnogobrojnim gostima koji su došli vidjeti vježbu, obratili su se predsjednik DVD-a Stupnik Ivica Klemenčić, županijski zapovjednik Josip Novosel i predsjednik profesionalnih vatrogasaca u gospodarstvu RH Branko Čerkez. Vježba "Stupnik 2009" zamišljena je i podijeljena u tri segmenta koje su trebali izvesti vatrogasci Brodosplita, Plive i Stupnika.

U prvom segmentu sudjelovali su pripadnici vatrogasne postrojbe Brodosplita koji su izveli vježbu spuštanja ozlijeđene osobe sa sustavom prečnice i pratnjom te spuštanje ozlijeđenog po vertikali s pratnjom. U drugom segmentu pripadnici DVD-a Stupnik, uz pomoć hidrauličnog alata, spašavali su unesrećenog iz automobila i izveli saniranje kemijskog incidenta.

U trećem segmentu pripadnici zagrebačke Plive izveli su vježbu saniranja kemijskog incidenta prepumpavanjem tvari i predaju na zbrinjavanje. U ovoj su pokaznoj vježbi također trebali sudjelovati i pripadnici gospodarske vatrogasne postrojbe HAC-a, ali su iz opravdanih razloga otkazali nastup.

Na kraju dana izvršena je analiza izvedene vježbe od strane samih sudionika koji su izrazili zadovoljstvo prikazanim. Nakon svega, u kratkom druženju su se malo opustili od dobro odrađene vježbe i dosadne kiše.

Obuka s opremom za spašavanje sa visina i iz dubina


U organizaciji Službe zaštite od požara u brodogradilištu Brodosplit 6. srpnja 2009. godine organizirana je jednodnevna obuka za kolege, predstavnike Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba.

Sudionici:

- Profesionalna vatrogasna postrojba u gospodarstvu – Brodosplit
- Javna vatrogasna postrojba - Grada Zagreba

Raspored nastavnih tema i obuke :

VRIJEME

TEMA

MJESTO

VODITELJ

1100– 1110

Uvod

Vatrogasni dom

Zap. PVPG

1110– 1145

Upoznavanje s opremom

Vatrogasni dom

Vod. Smjene
Stipe Grekša

1145 – 1155

Pauza

1155 – 1240

Program spašavanja
+ video zapis s vježbe spašavanja

Učionica u školi vara

Vod. Smjene
Stipe Grekša

1240 – 1255

Pauza

1255 – 1330

Ustroj timova za spašavanje
+ video zapis poligonska vježba

Učionica u školi vara

Zam.zap.PVPG
Jurica Bulog

1330 – 1345

Pauza

1345 – 1430

Izvođenje poligonske vježbe

Poligon, vatrogasni dom

Zam.zap.PVPG
Jurica Bulog

1430 – 1500

Analiza i zaključak

1500 – 1545

Vježba spašavanja SOP – 4b

Novogradnja 463
Pozicija 3/L
T/T 4D

Zam.zap.PVPG
Jurica Bulog

1545 – 1600

Analiza i zaključak

1600 -

Marenda i druženje


 

PVPG - Brodosplit

JVP - Zagreb

Voditelj

Jurica Bulog

Siniša Jembrih

1 vt

Ante Gudić

Denis Bartol

Mišel Dorotić

2 ins

Stipe Grekša

Miroslav Crnogorac

3 vt

Ivica Matas

Patrik Hren

4 vt

Nino Perasić

Goran Đurić

5 vt

Marko Radanović

Mario Kušt

6s

Ante Jurić

Ruga Matija

7s

Željko Kosović

Dražen Čanić

Tomislav Huđin

U uvodnoj temi obuhvaćen je sam rad i ustroj zaštite od požara u brodogradilištu Brodosplit. Gosti su upoznati sa sustavom djelovanja PVPG – Brodosplit. Nakon toga je predstavljena oprema specijalizirana za sustave spašavnja koje obavlja vatrogasna postrojba Brodosplit. Napravljena je usporedba s opremom koju posjeduje JVP grada Zagreba uz razmjenu iskustava u radu između dviju profesionalnih postrojbi.

U teoretskom djelu obuke krenulo se prema zadanom programu gdje su prestavnici JVP grada Zagreba upoznati s ustrojem samih spasilačkih timova, kriterijima kako se postaje spašavatelj unutar vatrogasne postrojbe, te koja znanja i vještine mora posjedovati spašavatelj kao osoba i kao član tima te što se od njega očekuje.

Dan je prikaz djelovanja tako formiranog tima gdje im se na jasan i jednostavan način putem video prikaza objasnila potreba, jednostavnost i učinkovitost pri intervencijama takvog načina ustrojavanja. Također su upoznati sa načinima formiranja timova sa jasnim naglaskom na sigurnost kako operatera koji obavljaju složene intervencije spašavanja tako i samih ugroženih osoba.

Drugi dio obuke sačinjavao je praktični dio na samom poligonu prilagođenom uvjetima spašavanja i korištenju spasilačke opreme.

U pripremi za praktično izvođenje djela obuke kroz video zapis prikazana je poligonska vježba. Polaznicima je objašnjen način rada od dolaska na mjesto intervencije, pružanja prve pomoći unesrećenom do izvlačenja unesrećenog na siguran prostor. U samom sustavu zbrinjavanja je upotrebljeno više tehnika i mogućnosti kako bi se dobio što širi uvid u jednostavnost i sigurnost korištenja opreme.

Nakon pripreme se pristupilo radu na poligonu. Podjeljena su zaduženja pojedinim članovima tima kako bi se definirale uloge unutar tima za spašavanje. Voditelji timova PVPG - Brodosplit bili su zaduženi za određene polaznike i tako kroz individualan rad prenosili svoja znanja i iskustva.

Nakon odrađene poligonske obuke naučeno su imali priliku isprobati u stvarnim uvjetima spašavanja prema SOP-u 4b, definiranom standardnom postupku spašavanja iz brodskog prostora (tank tereta 4l).

U ugodnom druženju istaknuta je želja za češćim susretima, kako bi se vatrogasci još više upoznali i izmijenili različita iskustva često potrebna u situacijama ugroze ljudskih života i imovine. Ovime je iskazana dobra suradnja djelatnika PVPG-Brodosplit i pripadnika JP grada Zagreba u zajedničkim nastojanjima na unapređenju struke.

Vježba - Istjecanje goriva/maziva iz autocisterne u krugu Brodosplita


SUDIONICI VJEŽBE: Profesionalna Vatrogasna postrojba u gospodarstvu (PVPG)-Brodosplit - IV Smjena

Dana 3. lipnja 2009. godine, na osnovi dojave u operativni centar preko tel. 2300 o istjecanju nafte iz autocisterne (AC), PVPG-Brodosplit uputila je tehničko vozilo s voditeljem vatrogasne grupe, vozačem i dva vatrogasca na mjesto događaja. Nakon izvršenog izviđanja terena vatrogasci se opremaju zaštitnom opremom, dok voditelj prema procjeni stanja šalje zahtjev za dodatnim snagama.

RASPORED SNAGA

Vozilo 02: dva vatrogasca opremljena kemijskim odijelima i opremom za zaštitu dišnih organa pripremni su za saniranje oštećene cisterne. Voditelj grupe i vozač također opremljeni na adekvatan način odrađuju pripremne radnje.

Vozilo 01: dva vatrogasca opremljena zaštitnim odijelima i opremom za zaštitu dišnih organa uspostavljaju cijevne pruge i pripremaju se za gašenje pjenom.

Pripadnici PVPG Brodosplit koji su prvi došli na mjesto događaja vozilom 02 opremaju se opremom i saniraju otvor cisterne. Zatim pripremaju cijevni vod za prepumpavanje preostale opasne tekućine u drugi rezervoar. Pripremaju pumpu, agregat i označavaju zonu djelovanja. Druga grupa, pristigla na požar navalnim vozilom 01, osigurava potrebnu opremu i sredstva da bi spriječili nastajanje požara na AC i razljevenom dijelu prostora. Nakon izvršene akcije spriječavanja daljnjeg kontaminiranja prostora i odvoza prepumpane opasne tekućine, pristupa se sanaciji kontaminiranog dijela prostora. Koristi se oprema i sredstva koja odgovaraju uvjetima incidenta. Nakon izvršene akcije spašavanja voditelj smjene daje znak za pospremu.

Vozilo hitne medicinske pomoći s liječničkim timom osigurava pružanje prve pomoći i prijevoz eventualno teže ozlijeđenih do KBC Split. Dežurni liječnički tim Zdravstvene Stanice – Brodosplit osigurava stručno osoblje, potreban materijal za pružanje prve pomoći eventualno ozlijeđenih osoba i njihov prijevoz do zdravstvene ustanove.

Vježbom je naglašena koordiniranost vatrogasne smjene prilikom akcidentnih situacija unutar kruga brodogradilišta i mogućim posljedicama ovakvog događaja. Ovime su i operativni vatrogasaci upoznati s mogućnostima opreme koja se koristi u ovakvim situacijama, istaknuo je Davor Škare, zapovjednik postrojbe.

Novi instruktori za rad sa SPU - Simulator plamenih udara


PVPG Brodosplit, JVP Dubrovački vatrogasci, JVP Križevci i VP Grada Ivanić-Grada svoje su djelatnike od 14.-18.04.2009. godine uputili na INSTRUKTORSKI TEČAJ za rad sa SPU u Ivanić Grad. Sva jedanaestorica polaznika prvi su dio instruktorskog tečaja završili s uspjehom. Predstoji im odrađivanje 20 naknadnih ulazaka u simulator kako bi dobili licencu za samostalan rad u SPU.

Raspored tečaja bio je podijeljen na način da su polaznici prvi dan slušali teoretski dio, a ostala četiri su odradili u „kanti". U sklopu praktičnog dijela bilo je i kratko predavanje s različitim temama, poput:

  • Čitanje požara,
  • Prehospitalno zbrinjavanje opeklina
  • Sprave za zaštitu dišnih organa

Nakon drugog dana instruktorskog tečaja iznošena su iskustva vatrogasaca stečena prilikom raznih požara. Kolege iz firme „Belmet 97 d.o.o." ponudile su rješenje za mjerenje temperature unutar simulatora. Također su prikazali mogućnost mjerenja CO, O2, CO2,....i brzine kretanja dima uz pomoć analizatora kao i niz drugih mogućnosti. Podaci dobiveni takvim mjerenjem od velike su koristi. Može se pratiti utjecaj temperature na vatrogasce prilikom takvih vrsta intervencija, a u kombinaciji s mjerenjem krvnog tlaka i vađenjem uzoraka krvi prije i poslije ulaska u simulator, kroz određeno razdoblje može se dobiti stvarna slika utjecaja topline i požarnih plinova na gasitelje.

Po reakcijama naših ''novih'' instruktora Jurice Buloga i Ivana Radića, može se kazati da je odrađen još jedan dobar tečaj i da je s opasnostima od plamenih udara upoznato još jedanaestero ljudi, koji će svoja znanja širiti dalje još dugo vremena.

Vježba „Provjera sigurnosne zaštite brodova i luka otvorenih za međunarodni promet“


U Brodosplit-Brodogradilištu d.o.o., 10. prosinca 2008. godine uspješno je provedena opća vježba provjere mjera sigurnosne zaštite brodova i luka otvorenih za međunarodni promet.

Opća vježba je održana u skladu s Planom sigurnosne zaštite (temeljem Zakona o sigurnosnoj zaštiti trgovačkih brodova i luka otvorenih za međunarodni promet (N.N., br.48/04. i br.51/04), te Naputka MUP-a RH koji se odnosi na provedbu tog Zakona.

Cilj vježbe je bio: Provjeriti sustav rukovođenja u kriznim situacijama, provjeriti sustav komunikacija i potrebno vrijeme reagiranja, odnosno okupljanja svih sudionika.

SUDIONICI VJEŽBE: GPVP-Brodosplit, Pomorske usluge, Liječnički tim ZS – Brodosplit, Zaštitari BONAČIĆ, Operativni centar DUZS

Zbog diverzije na sidrenim oknima, prilikom obaranja sidra nakon porinuća na Novogradnji 458, došlo je do radne nesreće (skupne ozljede više radnika). Zbog težine ozljeda kapetan je uputio zahtjev za pokretanjem akcije spašavanja u (DUZS centar 112 koji o nastalom događaju obavještava) operativni centar vatrogasne postrojbe Brodosplit. Liječnik koji se nalazio na brodu za vrijeme porinuća obavio je drenažu nad ozlijeđenima i pružio im prvu pomoć do dolaska Vatrogasnog spasilačkog tima PVPG-Brodosplit. Vatrogasni centar Brodosplit uputio je tehničko vozilo s prvim vatrogasnim timom za spašavanje, tri vatrogasca spašavatelja i dva ronioca na ''mali mul''. Po dolasku na ''mali mul'' vatrogasci su se opremili potrebnom opremom i prešli na gumenjak zaštitarske tvrtke ''Bonačić'' koji ih je prevezao do novogradnje.

Istodobno se drugi spasilački vatrogasni tim s vozilom TLF uputio na opremnu obalu gdje su se članovi tima opremili s osobnom i skupnom opremom.

Opremu iz vozila prebacili su na remorker Supaval, koji ih je prevezao do novogradnje.

Nakon dolaska do novogradnje, prvi spasilački tim se pomoću spasilačke opreme popeo na novogradnju gdje je izradio sidrišta koja omogućuju uspostavu sigurnog sistema prećnice za podizanje dodatne opreme kao i spuštanje ozljeđenih radnika s novogradnje, a drugi spasilački tim je izradio sustav za napinjanje prećnice na remorkeru Supaval. Uspostavljenom prećnicom podigla se dodatna potrebna oprema prvom timu na novogradnju, a kasnije i obavio prihvat ozlijeđenih s novogradnje. Za to su vrijeme, u gumenjaku ronioci opremljeni ronilačkim odjelima, vršili osiguranje vježbe.

Nakon obavljene drenaže i pružene prve pomoći sustavom prečnice u košari za spašavanje na remorker su se spustili najteže ozljeđeni radnici. Ozlijeđeni se potom prebacuje na gumenjak do vozila hitne pomoći, koje ga odvozi u KBC Firule.
Za to vrijeme se obavlja spuštanje drugih radnika također sustavom prećnice u peleni za spašavanje. Nakon spuštanja lakše ozlijeđenog radnika vrši se spuštanje trećeg radnika preko oplate broda uz pratnju dva operatera.
Operatere i ozlijeđenog radnika prihvaća tim s remorkera zbrinjava i prevozi do opremne obale (pozicija 2). Ozljeđeni radnici prebacuju se u vatrogasno vozilo opremljeno opremom za prevoz ozljeđenih i odvozi u KBC Firule.

RASPORED SNAGA:

GPVP Brodosplit

TIM – gumenjak

Tri vatrogasca (opremljena osobnom opremom za spašavanje) penjanje na novogradnju, te dva vatrogasca (opremljena ronilačkim odjelima) za osiguranje u moru.

TIM - Supaval

Četiri vatrogasca (opremljena osobnom i skupnom opremom za spašavanje) za uspostavu prećnice i prihvat ozljeđenih.

TIM – Opremna obala

FAZA I - Spuštanje prećnicom u košari
FAZA II - Spuštanje prećnicom u peleni
FAZA III - Spuštanje po vertikali s pratnjom

Četiri vatrogasca sa liječničkim timom za zbrinjavanje i prijevoz ozljeđenih.

Vozilo hitne medicinske pomoći s liječničkim timom (pozicija 2) osigurava pružanje prve pomoći i prijevoz eventualno teže ozljeđenih do KBC Split.

Tehničko vatrogasno vozilo koje je opremljeno opremom za prijevoz unesrećenih nakon što je prevezao spasilački tim na mali mul (pozicija 1) prebacuje se na opremnu opremu (pozicija 2) radi lakšeg i jednostavnijeg prihvata ozlijeđenih radnika.

Prihvat ozlijeđenih radnika organiziran u koordinaciji liječničkog tima i vatrogasaca na opremnoj obali.

LIJEĆNIĆKI TIM (pozicija 3)

Dežurni liječnički tim ZS – Brodosplit osigurava stručno osoblje, potreban materijal za pružanje prve pomoći eventualno ozlijeđenih osoba i njihov prijevoz do zdravstvene ustanove.

ODNOSI S JAVNOŠĆU

Voditelj odnosa s javnošću sudjeluje u radu zapovjednog stožera, prikuplja podatke o nastalom događaju prati rad vatrogasnih ekipa koje izvode spašavanja i na osnovi tako prikupljenih podataka i stručnog mišljenja članova zapovjednog stožera informira javnost o težini nastalog događaja.

MJERE ZAŠTITE

- svi vatrogasci opremljeni su propisanom osobnom zaštitnom opremom za sudjelovanje u ovakvim intervencijama.
- radnici koji sudjeluju u vježbi se pridržavaju uputa voditelja vježbe;
- osigurava se nesmetan rad operaterima tjekom izvođenja vježbe;
- osiguravaju se dva ronioca u vrijeme izvođenja vježbe za slučaj nepredviđenog događaja

Svrha i zadaća vježbe bila je u prvom redu osigurati koordiranost rada PVPG s radnicima proizvodnog sektora zaduženih za porinuće broda na svim razinama od izvješćivanja, prenošenja zapovjedi, postupka spašavanja do zbrinjavanja ozlijeđenih prilikom porinuća novogradnje.

Upoznati djelatnike PVPG-Brodosplit, lječničkog tima i Radionice pomorskih usluga o postupcima djelovanja i opasnostima prilikom zbrinjavanja ozlijeđenih radnika kod porinuću broda te upoznavanje s opasnostima kod zbrinjavanja ozlijeđenih radnika dok je novogradnja na moru.

Po završetku Vježbe članovi zapovjednog Stožera su napravili analizu, te vježbu ocijenili uspješnom.

Vježba spašavanja i zbrinjavanja ozljeđenih radnika

Ažurirano: 30.6.2009

Susret s Plivinim vatrogascima


Dana 4. listopada 2008. godine na Gradskog stadionu u Poljudu održano je 5. državno natjecanje vatrogasaca Republike Hrvatske. Osim 208 ekipa od po 10 članova iz Hrvatske, nastupili su vatrogasci iz Bosne i Hercegovine, Austrije i Slovenije, te promatrači iz Ukrajine i Mađarske, koji su iskazali interes za vatrogasno vozilo za staru gradsku jezgru, pa postoji mogućnost izrade jednog takvog vozila za mađarske vatrogasce.

Natjecanje je bilo podijeljena u dvije dispcipline, i to na vježbe s vatrogasno-motornom štrcaljkom bez vode i na utrku na 400 metara s preprekama.

Izvan natjecanja, vatrogasci su građanima na Rivu na razgledavanje donijeli dvoja vozila iz 1822. i 1890. godine, koja su još u funkciji, a u vlasništvu su DVD-a ‘’Koranec’’ iz Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske i DVD-a ‘’Sveta Marija’’ iz Vatrogasne zajednice Međimurske županije.

Za vrijeme državnog natjecanja, Vatrogasnu postrojbu Brodosplit posjetili su predstavnici Vatrogasne postrojbe Pliva. Oduševljenje našim brodogradilištem i neuobičajeni vatrogasni prostor, zainteresirali su goste iz Zagreba kojima su pripadnici naše postrojbe prezentirali specifičnosti gašenja u brodskim prostorima, poput tankova tereta, otvorenih paluba, navoza, hala za izradu brodskih sekcija. Plivina vatrogasna postrojba djeluje od 1971. i danas broji 45 članova koji su raspoređeni u dvije vatrogasne ispostave. Njen zapovjednik Branko Čerkez ističe kako svaka Profesionalna vatrogasna postrojba u gospodarstvu ima dio svojih specifičnosti na intervencijama prema vrsti ugroze koja se očekuju, te se i za te intervencije treba posebno opremiti s adekvatnom opremom i osposobiti ljudstvo za korištenje te opreme. Ovakvi posjeti su dobrodošli jer se razmjenjuju iskustva, a svaka vježba profesionalnim vatrogascima služi za stjecanje novih znanja.

Vatrogasci našeg škvera izveli su metodsku vježba pod nazivom „evakuacija i spašavanje“, u kojoj je prikazan stupanj obučenosti i izvježbanosti pojedinaca i ekipa prilikom gašenja požara, način i postupak evakuacije ozlijeđenih i njihovo spašavanje u otežanim uvjetima pristupa u utrobi broda. Na vježbi je demonstrirana penjačka oprema, nosila za spašavanje i način spašavanja koje prakticira gorska služba spašavanja.

U ugodnom druženju istaknuta je želja za češćim susretima, kako bi se vatrogasci još više upoznali i izmijenili različita iskustva često potrebna u situacijama ugroze ljudskih života i imovine. Ovime je iskazana dobra suradnja djelatnika PVPG-Brodosplit i pripadnika GVP Pliva u zajedničkim nastojanjima na unapređenju struke.

Stručni skup ”Zaštita od požara i vatrogasne postrojbe u gospodarstvu – vatrogasna postrojba u brodogradnji”


U organizaciji Službe zaštite na radu i zaštite od požara u brodogradilištu Brodosplit organiziran je 24. travnja 2008. godine jednodnevni stručni skup na kojem su nazočili predstavnici profesionalnih postrojbi u gospodarstvu-brodogradnje i drugih grana industrije. Pored domaćina i gostiju - predstavnika vatrogasnih profesionalnih postrojbi u gospodarstvu, skupu su se odazvali i predstavnici:

- Područnog ureda zaštite i spašavanja Split
- Županijske vatrogasne zajednice
- Javne vatrogasne postrojbe Split
- HGSS Stanice Split
- Hrvatske vatrogasne zajednice
- Udruge profesionalnih vatrogasaca i zaposlenika ZOP-a u vatrogastvu
- IM METAL iz Ozlja
- DVD Mladost iz Kaštel Sućurca

Stručni skup je otvorio i vodio Davor Škare, rukovoditelj Odjela zaštite od požara i zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe Brodosplita. On je nazočne upoznao s ustrojem profesionalne vatrogasne postrojbe u Brodosplitu i prezentirao sustav koordinacije djelovanja u izvanrednim situacijama u okviru Brodosplita, te način angažiranja drugih službi zaštite i spašavanja.

U nastavku se okupljenima obratio Jurica Bulog, zamjenik vatrogasnog zapovjednika u Brodosplitu govorivši o osposobljavanju vatrogasaca u Brodosplit. Predstavio je Program za obuku vatrogasnih kadrova kod spašavanja radnika iz teško dostupnih dijelova broda u gradnji.

Ivica Sikra, predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice, skup je upoznao s Informacijskim sustavom u vatrogastvu u Republici Hrvatskoj („Vatrogasnom mrežom“) koja je u intenzivnoj izradi, a Slavko Đapić, načelnik Odjela za zaštitu i spašavanje u Područnom uredu Split, predstavio je sustav zaštite i spašavanje RH s posebnim osvrtom na organizaciju i djelovanje Područnog ureda u Splitu.

Nakon toga izvedena je metodska vježba pod nazivom: „ Gašenje, evakuacija i spašavanje“, u kojoj je prikazan stupanj obučenosti i izvježbanosti pojedinaca i ekipa prilikom gašenja požara, način i postupak evakuacije ozlijeđenih i njihovo spašavanje u otežanim uvjetima pristupa u utrobi broda. Na vježbi je demonstrirana penjačka oprema, nosila za spašavanje i način spašavanja koje prakticira gorska služba spašavanja. Obuka i vježba izvedena je uz pomoć instruktora za obuku iz HGSS Stanice iz Splita.

Po završetku vježbe upriličeno je razgledavanje postrojbe i vatrogasne opreme, te prezentacija vatrogasnih vozila i opreme namijenjenih za potrebe Brodosplita i DVD iz Kaštela čije je opremanje obavio IM METAL iz Ozlja.

Specijalističko usavršavanje vatrogasnih kadrova u brodogradilištu Brodosplit


Dana 17. ožujka 2008. godine u Vatrogasnoj postrojbi Brodosplita započelo je petnaestodnevno usavršavanje pripadnika vatrogasne postrojbe Brodosplit za zbrinjavanje i spašavanje ozlijeđenih radnika iz teško dostupnih dijelova broda u gradnji.

Usavršavanje je provedeno u suradnji s Marijom Paluhom, instruktorom za spašavanje u vatrogastvu, i Mladenom Mužinićem, instruktorom gorske službe spašavanja.

Specijalističkom usavršavanju je prisustvovalo devet pripadnika vatrogasne postrojbe Brodosplit kojima će nakon teoretskog i praktičnog dijela tečaja u trajanju od 120 radnih sati prema programu osmišljenom u PVPG – Brodosplit, i položenog ispita biti uručena uvjerenja voditelja timova za spašavanje u brodogradnji.

Zajednička vježba PVPG Brodosplit & DVD Mladost


Dana 9. veljače 2008. godine Vatrogasna postrojba Brodosplit ustupila je poligon, specijaliziran za izvođenje vježbi spašavanja sa visina i dubina, članovima DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca. Oni su prisustvovali obuci za stjecanje specijalnosti- ‘’ spašavanje na tehničkim intervencijama ‘’. Obuci se odazvao 21 član, a izvođena je prema planu Hrvatskog Vatrogasnog Zajednica. Predavači su bili djelatnici DUZS-a, Mladen Vinković, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za operativu i Boričević Mladen iz službe za civilnu zaštitu, načelnik odjela za operativne poslove i nadzor.

Ovom akcijom pokazana je suradnja između djelatnika PVPG-Brodosplit, DUZS-a i pripadnika DVD Mladost u zajedničkim nastojanjima kako bi dali svoj doprinos u unaprjeđenju struke.

Vježba '' Provjera sigurnosne zaštite brodova i luka otvorenih za međunarodni promet ''


Dana 18. prosinca 2007. godine u brodogradilištu ''Brodosplit'' uspješno je provedena opća vježba '' Provjera sigurnosne zaštite brodova i luka otvorenih za međunarodni promet ''. Sukladno Planu sigurnosne zaštite (temeljem Zakona o sigurnosnoj zaštiti trgovačkih brodova i luka otvorenih za međunarodni promet N.N., br. 48/04. i br. 51/04., te Naputka MUP-a RH koji se odnosi na provedbu tog Zakona).

Plan sigurnosne zaštite je plan mjera kojima se uređuje zaštita luke, brodova, osoba, tereta, prijevoznih jedinica tereta unutar područja luke od događaja koji ugrožavaju sigurnost ili sigurnosnih prijetnji.

Sudionici vježbe :

- operativne službe Brodosplit-Brodogradilište d.o.o. (Profesionalna vatrogasna postrojba u gospopdarstvu, Hitna medicinska pomoć, Zaštitarska tvrtka Bonačić security d.o.o.), MUP RH, PUSD, OKC PUSD, Odjel za protueksplozijsku zaštitu i Odsjek granične policije za more i zrak, DUZS, PUZS Split, Županijski centar 112, Lučka kapetanija Split, te u pripravnosti JVP Grada Splita i UHMP-a SD županije.

Članovi Stožera vježbe:

- Boško Matas, rukovoditelj Službe zaštite na radu i zaštite od požara Brodosplit-Brodogradilište d.o.o., Ivica Čikotić i Davor Vidan, inspektori sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Split, Petar Škorić, pročelnik PUZS Split, Slavko Đapić, načelnik Odjela ZiS-a PUZS Split, Anto Ištuk, voditelj Odsjeka granične policije za more i zrak, Siniša Stipanđija, pomoćnik načelnika I. Policijske postaje Split PUSD , Ile Barišić, policijski službenik za pomorsku policiju u PUSD, Željko Šeravić, viši stručni savjetnik Odjela za zaštitu i spašavanje PUZS Split, Goran Vučetić, zapovjednik Novogradnje 450, Dražen Bulić, PFSO (Port Facility Security Officer), Goran Pivac, zamjenik PFSO i Davor Škare, zapovjednik PVPG Brodosplit.

Pretpostavljeni slijed događaja ove vježbe bio je otkrivanje i utvrđivanje sigurnosne prijetnje eksplozivnom napravom postavljene na opremnoj obali u neposrednoj blizini Novogradnje 450. Osoba zadužena za sigurnosnu zaštitu luke u Brodosplit-Brodogradilištu d.o.o., je na vrijeme obaviještena, te su pokrenuti svi mehanizmi za zaštitu ljudi, broda i luke aktiviranjem Plana sigurnosne zaštite brodova i luka.

Policijski službenici Odjela za protueksplozijsku zaštitu deaktivirali su eksplozivnu napravu, čime je vježba bila završena.

Cilj vježbe bilo je osiguranje djelotvorne primjene odradaba Plana sigurnosne zaštite luka i brodova, usklađenje djelovanja svih subjekata odgovornih za provođenje mjera sigurnosne zaštite i provjera općeg stupnja pripravnosti svih subjekata u pogledu primjene mjera i postupaka ispravnosti i primjerenosti uređaja i opreme namijenjene sigurnosnoj zaštiti.

Novo vatrogasno vozilo


U sklopu provedbe mjera zaštite na radu i zaštite od požara, te povećanju sigurnosti na navozima, u brodogradilištu '' Brodosplit '' je ispred Vatrogasnog doma, 20. lipnja 2007. godine, izvršena primopredaja novog vatrogasnog vozila, kojeg je za specifične potrebe škvera izradila tvrtka Im-Metal d.o.o. iz Ozlja.

Tvrtka Im-Metal d.o.o. je osnovana 1993.godine, kao metaloprerađivačka tvrtka, čiji se pogoni, danas, prostiru na 20.000 četvornih metara, od čega 4.000 zatvorenog tipa, opremljeni modernim strojevima, aparatima za varenje, uređajima za rezanje plazmom i laserom. Zapošljava 50-ak djelatnika, a od travnja 2004.godine posjeduje certifikat ISO 9001:2000 za razvoj, proizvodnju i prodaju vatrogasnih vozila.

U sklopu programa obnove voznog vatrogasnog parka Republike Hrvatske, od 2003. godine, je s Vladom RH potpisala ugovor o isporuci 210 vatrogasnih vozila.

Ključeve je iz ruku Krešimira Košeca, direktora tvrtke Im-Metal d.o.o., preuzeo Davor Škare, zapovjenik Profesionalne vatrogasne postrojbe Brodosplit.

Vozilo marke Renault izrađeno je prema zahtijevima naših vatrogasaca te opremljeno sustavima i sredstvima za gašenje prilagođenim specifičnim uvjetima rada u brodograđevnoj industriji.

Vatrogasno vozilo posjeduje oznaku EURO IV čime se ispunjavaju svi zahtjevi zaštite okoliša u pogledu emisije štetnih plinova za motorna vozila, snage je 158KW/215KS, posjeduje rezervoar vode kapaciteta 2200 litara, rezervoar pjenila kapaciteta 250 litara, dva vitla dužine 100 m koja omogućavaju brzi pristup i gašenje požara u najnepristupačnijim djelovima broda u izgradnji, opremljen je CAFS (compressed air foam system) sustavom koji višestruko povećava ućinkovitost gašenja požara

Kabina vatrogasnog vozila opremljena je sjedištima s integriranim aparatima za zaštitu dišnih organa te omogućava ukrcaj 6 vatrogasaca.

Ovom prinovom se značajno povećava i brzina intervencije vatrogasaca, a time smanjuje mogućnost materijalne štete kao i opasnost po zdravlje i živote radnika prouzročenih nastankom požara, te pomladjuje sastav vatrogasnih vozila, budući da je najmladje bilo staro preko 20 godina.

5/2007-Vatrogasni vjesnik

Ažurirano: 22.12.2010

Vježba gašenja, evakuacije i spašavanja

VJEŽBA GAŠENJA, EVAKUACIJE I SPAŠAVANJA
POŽARNI SEKTOR - BROD U OPREMI -
NOVOGRADNJA 448

SUDIONICI VJEŽBE:
GPVP-Brodosplit i JVPG-Split su 30.svibnja 2006.godine održale vježbu gašenja, evakuacije i spašavanja.

Svrha i zadaća vježbe je bila u prvom redu osigurati koordiniranost vatrogasnih zapovjednika svih razina od izvješćivanja, prenošenja zapovjedi do rješavanja problema.

Upoznati djelatnike JVPG-Split, i GPVP-Brodosplit o opasnostima i postupcima prilikom gašenja kao i kod provođenja evakuacije i spašavanja iz strojarnice i nadgrađa novogradnje.

Poseban cilj vježbe je upoznavanje radnika s opasnostima koje mogu nastupiti usljed izbijanja požara u zadimljenim i slabo vidljivim prostorima novogradnje te potrebnim radnjama i postupcima kod izvođenja evakuacije i spašavanja s novogradnje. Da bi se vježba mogla izvesti bilo je potrebno osigurati: prostorije strojarnice i nadgrađa; mogućnost isključenje struje strojarnici i nadgrađu; sredstva za uzbunu; prvu pomoć. sredstva za gašenje

TIJEK VJEŽBE

Na osnovi dojave preko telefonske linije (2300) na Novogradnji 448 je došlo do požara u strojarnici broda i postoji opasnost od istjecanja goriva ( D2 ) iz dnevnih tankova.

GPVP-Brodosplit upućuje navalno vozilo sa voditeljem vatrogasne smjene vozaćem i četiri vatrogasca na mjesto događaja. Nakon dolaska na mjesto intervencije vatrogasci se opremaju zaštitnom opremom, dok voditelj vatr. smjene brzom procjenom nakon izvršenog izviđanja terena daje zahtjev za dodatnim snagama. Odmah potom se upućuje “Gasilac” sa zam. Zap. GPVP-a, dva vatrogasca i nadzornikom ZOP-a. Po dolasku prima izvješće zap.smjene i obavještava zapovjednika GPVP-a o novonastaloj situaciji.

Zap.GPVP-a izdaje zahtjev za uzbunjivanje JVP-grada Splita i upućuje se na mjesto događaja.

JVP-grada Splita dolazi na mjesto intervencije sa zap.vozilom (dva člana posade), jednim navalnim vozilom (pet članova posade) i jednim kombiniranim vozilom (tri člana posade) i autoljestvama.

Dolaskom na mjesto intervencije JVP-grada Splita se stavlja na raspolaganje zap.GPVP-Brodosplit i organiziraju zapovjedni stožer (zap.GPVP-a zap.JVPG-a, i vod. NOV.) te raspoređuju snage.

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia