Vijesti

Brodosplit ugovorio osam silosa za cementare i i dva HOT-GAS generatora

15/10/13 - U splitskom je škveru, počela proizvodnja prvoga od četiri od ukupno osam silosa namijenjenih cementarama, zapremnina 50, 110 i 220 m3, koje je Brodosplit ugovorio sa Zagreb Montažom-Vikom d.o.o.

Nastavak je to kvalitetne suradnje između Brodosplita i Zagreb-Montaže Vikom, započete na proljeće ugovaranjem izgradnje komponenti za najduži hrvatski most preko Drave u Osijeku što se rade u Brodosplitu.

Osim silosa, u suradnji sa ZM-Vikom, Brodosplit je ugovorio i dva HOT-GAS generatora (spremnika za plin), za austrijsku tvrtku ATEC GRECO. Ovi novi ugovori, nakon čelične konstrukcije za krov Spaladium Arene, stupova za vjetroelektrane i komponenti mosta u izgradnji, potvrđuju povjerenje koje sve brojniji klijenti diljem svijeta poklanjaju Brodosplitovim stručnjacima.

Položena kobilica za Novogradnju 524

14/10/13 - U Brodosplit-Brodogradilištu specijalnih objekata d.o.o. (BSO) 14. listopada 2013. godine položena je kobilica za Novogradnju 524. Riječ je o luksuznoj putničkoj jahti, brodu za nautički turizam, ugovorenoj za Brodosplit plovidbu. 

Jahta duljine 60 metara moći će na svoje četiri palube u šest VIP kabina primiti 12 putnika, o kojima će se brinuti 10 članova posade. Isporuka je predviđena do kraja trećeg kvartala 2014. godine.

Početak obrade čelika za Novogradnju 524


22/07/13 - Na stroju za rezanje limova 22. srpnja 2013. godine započela je obrada čelika za Novogradnju 524. Riječ je o luksuznoj putničkoj jahti, brodu za nautički turizam, ugovorenoj za vlastitu tvrtku, Brodosplit-Plovidbu d.o.o. sa sjedištem u Splitu.

Jahta duljine 60 metara moći će na svoje četiri palube u šest VIP kabina primiti 12 putnika, o kojima će se brinuti 10 članova posade. Isporuka je predviđena 2014. godine, kada bi jahta bila spremna i za turističku sezonu.

- Početak gradnje ove jahte predstavlja prvi posao Brodosplita u sektoru brodogradnje od kada je tvrtku preuzeo samoborski DIV. Zajedno sa ostalim poslovima koji su već u tijeku i koje smo do sada ugovorili osigurati će se zaposlenost velikog dijela kapaciteta u ovoj i idućoj godini. Uz to, siguran sam da ćemo u slijedećem periodu ugovoriti i nove poslove koji će donijeti punu zaposlenost u Brodosplitu, istaknuo je tom prilikom Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Ovaj ugovor, nakon triju kruzera građenih za tržište SAD-a u razdoblju od 2006.-2008. godine i jedne motorne jahte za azerbajdžanskog naručitelja 2012. godine, predstavlja daljnji iskorak Brodosplita na tržište putničkih brodova visoke klase, a njenom izgradnjom započet je posao obnove vlastite flote.

''Arethusa'' najbolji mali kruzer na svijetu


21/03/13 - Na adresu Brodosplit-BSO-a stiglo je ovih dana veliko priznanje: m/v “Arethusa”, brod koji je sišao s navoza BSO-a 2007. godine, proglašen je u Conde Nast Traveleru, jednoj od vodećih svjetskih turističkih publikacija najboljim malim kruzerom na svijetu u 2013. godini.

Odabir je, što je još važnije, rezultat glasovanja čitatelja Conde Nast Travelera, većinom ljudi koji se profesionalno bave turizmom ili su istinski zaljubljenici u putovanja svijetom.

“Arethusa”, odnosno Novogradnja 509, posljednji je iz serije od tri broda za krstarenje koje je BSO 2005. godine ugovorio s američkim naručiteljem, tvrtkom Grand Circle River Cruise Line LLC iz Bostona (jedna od vodećih američkih tvrtki s ponudom inozemnih turističkih aranžmana).

Brod s gazom 3 m, dužine 59 m, širok 10,68 m i visok 4,50 m do glavne palube, ostvaruje brzinu od 13,60 čvorova.

Danas sva tri broda plove na relaciji Split-Atena u turističkim programima ''Skriveni dragulji dalmatinske i grčke obale''. Programi su namijenjeni grupama od maksimalno 25 osoba (iako 27 putničkih kabina može primiti do 52 putnika), te s posadom od čak 21 člana, što dodatno svjedoči o ekskluzivitetu ovakve turističke ponude.

BSO radi stupove za vjetroelektrane


16/03/12 - Brodosplit-BSO d.o.o. ugovorio je početkom godine za španjolsku tvrtku Acciona Windpower izradu čeličnih stupova za vjetroelektrane. Ovaj posao obavlja se u suradnji s hrvatskim poduzećem Tromont, pri čemu je Brodosplit-BSO d.o.o. zadužen za izradu samih stupova, a Tromont za cjelokupnu unutarnju opremu (kabeli, bravarija, liftovi i sl.).

Riječ je o 20 stupova visine 77 metara čiji je promjer u bazi 4,3 metra, a na vrhu 2,3 metra. Zahvaljujući novome stroju, tzv. savijačici, u koji je tvrtka investirala za potrebe ovoga posla, čelični limovi oblikuju se u profile u samo 20 minuta, a cijeli je stup sastavljen od 32 profila različitoga promjera i debljine limova. Zbog veličine, svaki stup će se transportirati u tri komada te spajati na mjestu polaganja, na brdu Jelinak iznad Trogira.

Acciona Windpower, koja je dobila koncesiju za vjetropolje na spomenutoj lokaciji, jedna je od vodećih europskih tvrtki na području obnovljivih izvora energije. Ukupna instalirana snaga vjetroelektrane iznosit će 150 mW.

Položena kobilica za putničku jahtu


6/12/11 - U Brodosplit-Brodogradilištu specijalnih objekata d.o.o. (BSO) 5. prosinca 2011. godine položena je kobilica za Novogradnju 519, putničku jahtu koja se gradi za stranog naručitelja Laplaine Management Ltd. sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima.

Riječ je o brodu duljine 60 metara, širine 10.68 metara, visine do glavne palube 4.5 metara i gaza u punom opterećenju 3.1 metar, a koji će postizati brzinu od 13.7 čvorova. Za vlasnika i VIP goste, o kojima će se brinuti 10 članova posade, predviđene su tri raskošne VIP kabine u koje se može smjestiti 6-ero putnika. Na kraćim relacijama, jahta će na svoje tri palube, u dva velika, luksuzno opremljena salona i pratećim javnim prostorima, moći primiti do 70 putnika.

Ovaj ugovor, nakon triju kruzera građenih za tržište SAD-a u razdoblju od 2006.-2008. godine, daljnji je iskorak Brodosplit –BSO-a na tržište putničkih brodova visoke klase. Isporuka je predviđena u rujnu 2012.

Primopredaja istraživačkog broda ‘’BIOS DVA’’ – Novogradnje 513


9/06/09 - U Brodogradilištu specijalnih objekata d.o.o. u Splitu, 9. lipnja 2009. godine, obavljena je primopredaja istraživačkoga broda "BIOS DVA“ koje je BSO izgradilo za splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Brod maksimalnog gaza 3,30 m, dužine 36,30 m i širine 8,15 m pokreće motor snage 895 kw kod 1800 okr/min što će mu omogućavati razvijanje brzine od 13,2 čvora. Opremljen je sofisticiranom tehnologijom i suvremenim laboratorijima za ispitivanje života u morskim dubinama, te za oceanogarfska mjerenja i prikupljanje informacija, koji će se izravno prenositi u bazu podataka na Institutu, a moći će uz šest članova posade primiti i 17 istraživača.

Također na sebi nosi i meteorološku postaju, a opremljen je i akustičnim mjeračem profila struja, sustavom brodske navigacije, računalnom mrežom s pristupom internetu, brodskom navigacijom, sondama za ribarstvena hidroakustična istraživanja i mjerenje do tisuću metara dubine, hidrauličnim vitlima za uzorkovanje, dizalicama, ledenicama i hladnjacima za pohranu podataka.

U ime naručitelja, primopredajnu dokumentaciju potpisala je ravnateljica Instituta Ivona Marasović, a u ime BSO-a direktor tvrtke Damir Arapović.

Podsjetimo, na projektu "Bios Dva" zajednički su radili BSO, Institut za oceanografiju, Brodarski institut i Hrvatski registar brodova, a njegovim dovršenjem Hrvatska je dobila brod koji je u potpunosti opremljen najmodernijom opremom za ozbiljna istraživanja mora, na kojemu će moći boraviti 17 istraživača i šest članova posade.

"Bios Dva" je posebno dizajniran za istraživanje akvatorija Jadranskog i Jonskog mora te, po potrebi, i drugih dijelova Sredozemlja. Brod će se ponajviše koristiti za oceanografska i istraživanja živih resursa do dubine od tisuću metara, te hidroakustička istraživanja.

Cjelokupna investicija iznosi 22 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo znanosti i obrazovanja direktno financiralo 12 milijuna kuna, dok je ostatak osigurao Institut za oceanografiju. Koliko je ovaj brod važan za istraživački rad govori i činjenica da je istraživački brod "Bios", koji je Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu nabavio još davne 1952. godine, do danas bio naš najveći i zapravo jedini brod opremljen za oceanografsko-ribarstvena istraživanja mora.

S ovim novim istraživačkim brodom koji je opremljen s vrhunskom istraživačkom opremom, Hrvatska se može ravnopravno uključiti u sve velike međunarodne projekte, koji se provode na području Jadrana i Sredozemlja.

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia