Priopćenja

Priopćenje za javnost

4/01/14 - Nakon sastanka između predstavnika uprave Brodosplita, triju sindikata Brodosplita i Ministarstva rada održanom u petak, 3. siječnja, u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, neki sindikalni čelnici su u izjavama za medije ustvrdili kako je Zaključcima potpisanim na sastanku utvrđeno i da se, osim suspenzija sindikalnim čelnicima, povlače supenzije i za ostalih 13 radnika. Dužni smo ispraviti ove krive navode, jer u Zaključcima sa sastanka u točki 3. stoji: „Uprava prihvaća povući odluke o suspenziji sindikalnih povjerenika i radnika koje su na snazi na dan 3.1.2014. godine, te navedene odluke zamjeniti opomenama pred otkaz ugovora o radu ukoliko Uprava smatra da postoje okolnosti koje bi opravdale takvu odluku“.

Ovom prilikom napominjemo kako su predstavnici sindikata i Ministarstva rada na sastanku bili izričito upoznati sa činjenicom da su suspenzije sa datumom 3. siječnja vrijedile još samo za trojicu sindikalnih čelnika, dok je osmorici od 13 radnika koji su bili pod suspenzijom istekao ugovor o radu 1. siječnja, četvorica radnika koji su imali ugovor na neodređeno vrijeme dobila su otkaz prije tog datuma, a jedan suspendirani radnik koji je imao ugovor na neodređeno vrijeme je potpisao sporazumni raskid ugovora o radu. Dakle, sindikalni čelnici su znali da se odustajanje od suspenzije odnosi samo na tri sindikalna čelnika.

Zbog toga posebno želimo naglasiti kako je većina sindikalnih predstavnika korektno prenijela Zaključke sa sastanaka, te izražavamo zadovoljstvo činjenicom da je postignut kvalitetan socijalni dijalog i dogovor. Međutim, izjave koje su neki sindikalni čelnici dali nakon sastanka, a koje govore suprotno potpisanim Zaključcima, predstavljaju grubu manipulaciju istinom i potpisanim Zaključcima.  

Priopćenje za javnost

3/01/14 - Zaključci sa sastanka održanog dana 3. siječnja 2014. godine u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, s predstavnicima Uprave Brodosplit d.d. i sindikata koji okupljaju članstvo u Brodosplitu.

  1. Sudionici sastanka su suglasni da je uspostava konstruktivnog dijaloga u Brodosplit d.d. poželjan preduvjet za učinkovito restrukturiranje Brodosplit d.d.
  2. Sindikati osuđuju prosvjed kao i ostale radnje koje nisu u skladu s aktima Poslodavca te zakonskim propisima, a koje su se događale 16.10. i 17.10. 2013. godine u Brodosplitu.
  3. Sindikati podržavaju sve aktivnosti koje Uprava provodi usmjerene na jačanje Brodosplita d.d. i očuvanje radnih mjesta u Brodosplit d.d. te mjere Uprave u provođenju restrukturiranja.
  4. Uprava prihvaća povući odluke o suspenziji sindikalnih povjerenika i radnika koje su na snazi na dan 3.1.2014. godine te navedene odluke zamjeniti opomenama pred otkaz ugovora o radu ukoliko Uprava smatra da postoje okolnosti koje bi opravdale takvu odluku.

Priopćenje za javnost

30/12/13 - Večernji list je u broju od 30. prosinca 2013. u članku pod naslovom „Mrsić na sastanak pomirenja zove radnike i Debeljaka“ prenio i izjave „sugovornika iz Ministarstva rada“ u kojima kojima isti navode nekoliko izrazito manipulativnih i zlonamjernih tvrdnji. Naime, „sugovornici Ministarstva rada“ su u tom članku najprije pozvali radnike i upravu Brodosplita da „sjednu za isti stol“, jer se socijalni dijalog ne može voditi „preko nišana“. Potom isti sugovornici ističu kako ne vide išta čudno u svom apelu da se „zaustave otkazi“ i pri tom dodaju kako je „kolektivni ugovor sastavni dio ugovora o privatizaciji škvera“ koji je potpisan sa državom, te da zbog toga Brodosplit nije „obična privatna tvrtka“. Konačno, „sugovornici iz Ministarstva rada“ tvrde kako je „neprihvatljiva poruka koju Tomislav Debeljak šalje najavljenim otkazima, a koja glasi: Budete li štrajkali dobit ćete otkaz“. 

Kada je riječ o tome da se socijalni dijalog ne može voditi „preko nišana“, podsjetili bi Ministarstvo rada da uprava Brodosplita ni u jednom trenutku nije i neće izbjegavati socijalni dijalog sa sindikatima i radnicima. Taj socijalni dijalog je grubo prekinut baš od strane sindikalnih čelnika i dijela radnika koji su organziranjem nelegalnog štrajka,  nasilnim upadom u zgradu i tjeranjem zaposlenika iz kancelarija počeli voditi politiku socijalnog dijaloga „preko nišana“. Podsjetimo, to je bio logični nastavak ratne retorike sindikata koji su prije privatizacije javno govorili kako će prije osnovati „Nezavisnu državnu Brodosplit“ nego dozvoliti da splitski škver kupi samoborski DIV.  Stalno zanemarivanje ove činjenice govori kako Ministarstvo rada ima vrlo zločeste i nečasne namjere u svojim javnim istupima kada je riječ  o trenutnoj situaciji u Brodosplitu. A pri tom, potrebno je i to reći, takvi istup Ministartsva rada djeluje neuvjerljivo u situaciji u kojem su čelnici nacionalnih sindikalnih središnjica odbili sudjelovati u daljnjem radu Gospodarsko-socijalnog vijeća i najavili velike prosvjede baš zbog toga što Vlada, prema njima, nije sprema za kvalitetni socijalni dijalog. I još k tome, u situaciji u kojoj je Vlada liječnicima nametnula nezakonitu radnu obvezu koju je pobio Ustavni sud. Zbog toga smatramo kako je javno istupanje Ministarstva rada samo jeftino skretanje pažnje sa tih i drugih događaja u državi i na taj način jeftini pokušaj sakupljanja političkih bodova.

Nadalje, spominjući kolektivni ugovor „sugorovnici Ministarstva rada“ pokušavaju insinuirati da se u Brodosplitu ne poštuje kolektivni ugovor, što ne odgovara istini. Kolektivni ugovor se poštuje u Brodosplitu d.d. i takozvanim „starim društvima“, za koje je isti i potpisan, a u ostalim, novim društvima (u kojima je, istina, zaposlen veći dio radnika), na snazi  je Pravilnik o radu. Taj Pravilnik o radu u velikoj mjeri osigurava radnicima veliku razinu zaštite, a najveća razlika u odnosu na Kolektivni ugovor je to što omogućuje kvalitetni obračun plaće po učinku, kako bi se stimuliralo dobre i kvalitetne radnike. To je sukladno svim zakonskim propisima i preuzetim obvezama DIV-a u privatizaciji Brodosplita, a da je tome tako dovoljno govori činjenica da sindikati u Brodosplitu ni jednim pravnim aktom, tužbom ili nekim drugim činom nisu pokušali osporiti tu činjenicu. A nisu je ni mogli osporiti, jer Grupa DIV je poslovala i poslovati će po zakonu, što su potvrdile i brojne inspekcije koje su posljednjih  mjeseci bile u Brodosplitu. Tvrdnju Ministarstva rada kako zbog potpisanih obveza iz ugovora o privatizaciji škvera isti nije „obična privatna tvrtka“  prilično je  teško protumačiti. Ako to znači da Mnistarstvo rada mora ažurnije pratiti socijalnu situaciju u Brodosplitu, tada ona ima smisla. Ali ako to znači da bi u Brodosplitu trebali biti na snazni neki drugi zakoni osim onih hrvatskih, tada je ta tvrdnja izrazito apsurdna. Na kraju moramo kazati kako je iznimno zločesta i opasna tvrdnja Ministarstva rada da je „neprihvatljiva poruka koju Tomislav Debeljak šalje najavljenim otkazima, a koja glasi: Budete li štrajkali dobit ćete otkaz“. Ovo je opasna izjava, jer Ministarstvo rada još jednom zanemaruje činjenicu da se u slučaju radničkih i sindikalnih aktivnosti 16. listopada u Brodosplit nije radilo o legalnom štrajku, već o nelegalnom štrajku i nasilnom prosvjedu, a DIV Grupa je uvijek štitila i štititi će radnike od onih koji provode nered. Ministarstvo rada na ovaj način legitimira nelegalni štrajk i nasilno ponašanje, što je sramotno, zločesto i krajnje opasno djelovanje ovog dijela državne vlasti.

Priopćenje za javnost

28/12/13 - Povodom priopćenja u kojem je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava  pozvalo Upravu Brodosplita da u cilju uspostave socijalnog dijaloga preispita odluku o mogućim otkazima ugovora o radu i da, u suradnji sa sindikatima, uspostavi dijalog kako bi se stanje u Brodosplitu normaliziralo, dužni smo odgovoriti kako smo razočarani ovakvim populističkim istupom Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Ako itko svojim istupanjem destabilizira situaciju u Brodosplitu i onemogućuje uspostavljanje socijalnog mira temeljenog na zakonskim pretpostavkama i dobroj volji, onda to sada čini Ministarstvo rada.

Ako u Ministarstvu rada smatraju kako bi bilo primjereno da poslodavci svoje nezadovoljstvo radom Ministarstva ili Vlade pokazuju tako da na silu uđu u Ministarstvo i izbace ministra i njegove suradnike iz kancelarija, Uprava Brodosplita ističe kako to nije zakonito ni primjereno ponašanje niti bi podsticali takvo ponašanje. Ponavljamo, jedno je legalno organizirani štrajk i mirni prosvjed, a drugo nasilni upad u zgradu i izbacivanje ljudi iz radnih prostorija.

Napominjemo da apsolutno poštujemo pravo radnika i sindikata da na zakonit način zastupaju svoja prava i interese, ali ne možemo tolerirati nasilno ponašanje. Takvim toleriranjem bili bi ugroženi i radnici Brodosplita koji savjesno i kvalitetno rade, a to ne možemo i nećemo dopustiti.    

Priopćenje za javnost

26/12/13 - Nakon što su čelnici Hrvatske udruge sindikata i Sindikata metalaca Hrvatske u proteklih sedam dana održali konferencije za novinare na kojima su, zbog neznanja ili loših namjera, iznosili određene netočne informacije o situaciji u Brodosplitu, te vrijeđali upravu splitskog škvera, dužni smo odgovoriti na takve prozivke. Uz napomenu kako su tim istupima sindikalni lideri prekinuli dogovor o medijskoj šutnji u okviru Sporazuma potpisanog kod Predsjednika Republike Ive Josipovića.

Podsjetimo, čelnici HUS-a i SMH-a su problematizirali ponašanje poslodavca u Brodosplitu, tvrdeći kako se krše sindikalna i radnička prava kada su u pitanju suspendirani radnici i sindikalni povjerenici. Činjenice, međutim, govore drugačije. Suspenzija  određenog broja radnika koji su sudjelovali u nelegalnom prosvjedu i nasilnom ulasku u zgradu uprave 16. listopada ove godine bila je zakonita,  kao i sve radnje koje su stručna tijela Brodosplita provodila od tada u okviru disciplinskih postupaka, što su pokazale i sve inspekcije od strane državnih tijela. Od blizu 250 radnika koji su bili suspendirani i kojima je bio zabranjen ulazak u krug škvera, najvećem dijelu njih je idućih dana omogućen povratak na posao, dok je za oko 30-tak radnika i dalje važila zabrana ulaska u krug poduzeća. Sada, kada su stručne službe obavile svoj posao oko utvrđivanja povrede radnog odnosa svih suspendiranih radnika, možemo reći kako će najveći broj suspendiranih zaposlenika dobiti samo upozorenje pred otkaz, dok će suspendirani radnici kojima je do sada bio zabranjen ulazak u škver dobiti otkaz ugovora o radu, uz mogućnost sporazumnog prekida radnog odnosa,  ili im se neće produžiti ugovor o radu. Kada su sindikalni povjerenici u pitanju, uprava je zatražila dodatna izvješća od stručnih službi kako bi mogla donijeti kvalificiranu odluku, iako se i iz dosadašnjih dokaznih radnji može zaključiti kako je dio sindikalnih povjerenika drastično prekršio zakone i poticao na nelegalne radnje i nasilni ulazak u zgradu uprave.

Inače, ovom prilikom moramo naglasiti kako je uprava Brodosplita od splitskog Područnog ureda Porezne uprave dobila službenu obavijest kako su  16. listopada, na dan isplate plaća, računi Brodosplitovih tvrtki bili blokirani zbog  „sistemske greške“. Ostavljamo svakome da zaključi kako je došlo do te „slučajnosti“ - da se na dan isplate plaće „sistemskom greškom“ onemogući isplata mjesečnih primanja  radnicima Brodosplita, a da se nelegalni prosvjed i nasilni ulazak u zgradu uprave organizira u ranim jutarnjim satima istog dana, dok Porezna uprava još nije stigla ni uočiti ni reagirati na tu „sistemsku grešku“. Ovo napominjemo stoga jer smo uvjereni kako je „spontani prosvjed“ inicijalno ipak bio strogo organiziran i kontroliran od strane kolovođa prosvjeda. Jednako tako još jednom ponavljamo: radnici i sindikati imaju pravo putem legalnih metoda iskazivati nezadovoljstvo određenim problemima i pregovarati sa poslodavcem, ali će se bilo kakvi nelegalni  postupci i nasilno ponašanje strogo  sankcionirati. 

Kada je u pitanju Sporazum  potpisan kod predsjednika Republike, koji se uglavnom, kad se stvar ogoli do kraja, svodio na to da se sindikatima omogući brže i lakše naplaćivanje sindikalne članarine u novim društvima, on je od strane uprave Brodosplita potpisan u duhu dobre volje.  Naknadno se, službenim tumačenjem Ministarstva rada i Agencije za zaštitu osobnih podatak ispostavilo da uprava ne smije sindikatima davati određene informacije o radnicima, kao i da sindikati za ustezanje članarine od plaće moraju imati pismenu privolu svojih članova za takvo ustezanje. Naime, i sindikati i predstavnici države su na sastanku kod predsjednika tvrdili upravo suprotno, zbog čega je član uprave Brodosplita i potpisao taj Sporazum.  Uz to, pitanje suspenzija radnika i sindikalnih povjerenika nije bila tema na sastanku kod predsjednika države,  jer je utvrđeno kako je to interna stvar poslodavca koja se nalazi pod strogom kontrolom nadležnih inspekcija.  To bi trebali znati sindikalni čelnici kada u javnosti  istupaju tvrdeći suprotno. 

Sve ovo govori kako je uprava Brodosplita u svom poslovanju i odnosu prema radnicima i sindikatima postupala u skladu sa zakonom i u dobroj vjeri, a tako će nastaviti i i ubuduće, unatoč  svemu. DIV Grupa, u čijem je sastavu i Brodosplit, jamči svim radnicima i sindikalnim čelnicima poštivanje zakonskih propisa, a od radnika i sindikata očekuje isto. Ovom prilikom bi naveli i kako proces restrukturiranja ide svojim predviđenim tijekom, u organizacijskom, financijskom,  poslovnom i kadrovskom aspektu. Do sada je, između ostalog, isplaćeno 213 milijuna kuna za otpremnine za 3176 radnika. DIV Grupa i uprava Brodosplita maksimalno rade na osiguravanju posla i kvalitetnih radnih uvjeta za zaposlene u Brodosplitu i uvjereni smo kako ćemo uspjeti u tom poslu.

Priopćenje za javnost

ŠTO SE STVARNO DOGAĐA U SPLITSKOM ŠKVERU?

21/10/13 - U splitskom škveru je do 18. listopada isplaćeno čak 172,385.721 kuna za 2730 djelatnika, a isplate otpremnina se nastavljaju. Istovremeno je ugovore o radu za nova društva potpisalo 1997 radnika. 56 radnika ima „stare“ ugovore jer su u „grupi“ zaštićene kategorije koja nije mogla dobiti otkaz, pa tako ni otpremninu, dok je oko 300 radnika na otkaznom roku. Ove i iduće godine imamo posla za najmanje dvije tisuće radnika. Prosjek bruto plaće je u 2012. iznosio 8487 kuna, u prva dva mjeseca 2013., prije nego je DIV grupa postala vlasnik Brodosplita, prosječna plaća je iznosila 7864 kune, a sada se taj iznos popeo na 8844 kune bruto. To je za 60 posto više od nekih jadranskih brodogradilišta.

To su činjenice iz procesa restrukturiranja u Brodosplitu. A o tome koliko je održivo poslovanje škvera zahtjevan zadatak, dovoljno govori podatak da se na natječaj za privatizaciju i restrukturiranje splitskoga škvera prije više od tri godine javila samo jedna tvrtka – samoborski DIV. Od potpisivanja kupoprodajnog ugovora u ožujku ove godine, DIV je krenuo u poslovnu avanturu za koju su mnogi unaprijed kazali kako se radi o „nemogućoj misiji“. Naime, unatoč činjenici da Brodosplitovi meštri rade najbolje brodove na svijetu, financijski rezultati i poslovna bilanca su bili upravo suprotni – to i jest bio razlog zbog kojeg se ni jedna tvrtka na svijetu, osim DIV-a, nije javila na privatizacijski natječaj. Ipak, potpisivanjem kupoprodajnog ugovora između Vlade Republike Hrvatske i DIV-a, splitsko brodogradilište je izbjeglo stečaj i likvidaciju, a novi vlasnik i nova Uprava, na čelu sa Tomislavom Debeljakom, su do sada uspjeli restrukturirati Brodosplit u velikoj mjeri.

Kadrovsko restrukturiranje je, pritom, riješeno na jedinstven način u svijetu – svi radnici dobivaju otpremnine, bez obzira zadržavaju li radno mjesto. Tako svih 3400 škverana dobivao otpremnine od 4000 kuna po godini radnog staža za prvih 20 godina i po 1500 kuna za svaku godinu iznad 20 godina staža.

Pozadina posljednje pobune u škveru

Unatoč spomenutim, već vidljivim i postignutim rezultatima, u Brodosplitu je prošloga tjedna došlo do radničkih nemira koji nanose veliku štetu tvrtki. Plaća radnika, o kojoj je bilo povika u javnosti, je uplaćena 15. listopada, što je u skladu s rokom za uplatu plaća prema važećim individualnim ugovorima o radu. Međutim, novac nije sjeo na račune radnika istoga dana, a neki sindikalni čelnici i dio radnika su to iskoristili da odmah ujutro idućega dana organiziraju prosvjed i nelegalnu obustavu rada, a potom i nasilan upad u zgradu Uprave škvera. Radnici i sindikalni čelnici nisu niti pričekali nekoliko sati i provjerili jesu li uplate sjele na račune radnika. Nisu ni poštivali zakonske propise, prema kojima se štrajk mora najaviti, sukladno propisima. Oni su jednostavno, nasilno provalili u zgradu Uprave, a potom i, predvođeni sindikalnim čelnikom, upadali u kancelarije i naređivali zaposlenicima da izađu iz prostorija. Nije bilo jačih fizičkih sukoba samo zbog toga što su preplašeni zaposlenici u zgradi Uprave poslušali naređenja i izlazili iz kancelarija. Prosvjednici su čak iz soba izbacivali i predstavnike investitora brodova koji se grade u škveru, što predstavlja izravnu štetu za poslovanje tvrtke.

Dijelu radnika čak ni to nije bilo dosta, već su prosvjed nastavili i idućega dana, iako su plaće radnicima sjele na račune tijekom prvoga dana prosvjeda. Razlog prosvjeda su drugoga dana pronašli u tome što je oko 200 ljudi dobilo manje plaće u odnosu na prethodni mjesec. Radilo se o tome da je varijablni dio plaće smanjen, sukladno ocjeni nadležnih službi, kao što je i za drugih 200-tinjak radnika stimulativni dio plaće povećan.

Toga dana nije bilo nasilnoga upada u zgradu Uprave, već su se prosvjednici razišli u vrijeme marende, nakon čega su neki nastavili s radom, a drugi su i dalje odbijali raditi. Jedan od razloga za prosvjede i nelegalnu obustavu rada bilo je čak i nezadovoljstvo prosvjednika radom kontrolorki koje paze na to da se upotrebljava zaštitna HTZ oprema i procjenjuju efkasnost radnika. Međutim, od kada se u škveru, tvrde u Upravi, počela uvoditi stroža norma za HTZ opremu, smanjila se i količina ozljeda.

Kako nije bilo ni jednog legalnog razloga za obustavu rada, a dogodile su se i nasilne radnje, Uprava Brodosplita je 18. listopada, u petak, za oko 250 radnika pokrenula disciplinski postupak, odnosno donijela odluku o njihovom udaljavanju s radnoga mjesta. Taj postupak predviđa da se radnici očituju o tome jesu li i zbog čega sudjelovali u nelegalnim aktivnostima, a Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita je ustvrdio kako očekuje da će se dobar dio suspendiranih radnika, nakon svega, ipak vratiti na posao. Međutim, i toga petka su suspendirani radnici prosvjedovali na porti, pozivajući ostalih 1800 radnika da ih podrže, ali se to nije dogodilo. Ipak, kako bi umirio situaciju, Tomislav Debeljak je nakon marende radnicima rekao da toga dana mogu napustiti radna mjesta, čak i oni u administraciji. Pritom se samo 20-tak radnika priključilo prosvjednicima, a ostali su otišli kući.

U Upravi Brodosplita su potom zbrajali veliku štetu zbog neplaniranih troškova i gubitaka prosvjeda. Splitski škver je, naime, iznimno dragocjen za splitsko, dalmatinsko i hrvatsko gospodarstvo, ali samo kao tvrtka koja će održivo i konkurentno poslovati. U Upravi Brodosplita su svjesni da samo povećanjem produktivnosti mogu održati škver i zaposlenicima osigurati plaće u budućnosti. To je put koji nije lak, ali je očito kako ga najveći dio radnika i Uprava Brodosplita planiraju prijeći. U ovim teškim gospodarskim vremenima uspješno restrukturiranje splitskoga škvera bi bila jako dobra i pozitivna vijest za čitavu Hrvatsku.

Ne želim uopće ni razmišljati o tome da nećemo uspjeti. Ta opcija ne postoji. Još više ćemo zapeti i dati sve od sebe da uspijemo i Brodosplit osovimo na zdrave noge. Nema šanse da ne ne uspijemo - zaključio je nakon svega Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Upravo se tom optimizmu, dosadašnjim radom i prihvaćanjem ponuđenih uvjeta, odazvala i većina radnika. Nadajmo se da će ih slijediti i manjina, koja ovoga puta nije razmišljala o svojim postupcima i koliko štete time nanose ne samo sebi, već i svim svojim kolegama i tvrtki.

Priopćenje za javnost

18/10/13 - Odlukom uprave društva, a zbog osnovane sumnje da su sudjelovali u nezakonitom štrajku i nasilnim radnjama dana 16. i 17. 10.2013, u petak, 18. listopada pokrenut je discilinski postupak protiv 254 djelatnika Brodosplit Grupe.

Radnici za koje je donesena odluka o udaljavanju s rada imaju pravo na očitovanje na pismeno riješenje o suspenziji koje će im biti dostavljeno na kućne adrese, nakon čega će se definirati njihov status. Radnici protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak su održali prosvjed na Glavnoj porti Brodosplita, koju su i blokirali do 15 sati istog dana. Tijekom njihovog prosvjeda ih je posjetio i Ivo Baldasar, gradonačelnik Grada Splita, koje je o svemu razgovarao i sa Tomislavom Debeljakom, predsjednikom uprave Brodosplita.

Zbog opisanih događanja, uprava je za oko 2000 radnika Brodosplita koji su danas, 18. listopada radili na redovnim poslovima donijela odluku o dopuštenju da nakon marende mogu otići sa radnog mjesta. Što se tiče nastavka pregovora između radnika, sindkalnih čelnika i uprave Brodosplita, tek se trebaju oformiti pregovarački timovi. Uprava Brodosplita i dalje ostaje pri stavu da na pregovore sa radničke strane ne bi trebali doći ljudi koji su sudjelovali u nasilnom ulazu u zgradu Brodosplita, odnosno oni ljudi koji su zaposlenicima naložili da napuste svoje kancelarije. 

Priopćenje za javnost

18/10/13 - Radnik Brodosplita Frane Lisica prekinuo je štrajk glađu započet danas povodom disciplinskog postupka pokrenutog protiv njega i još 254 radnika zbog sumnje u nelegalnu obustavu rada. Lisica je štrajk glađu prekinuo nakon što ga je ispred Glavne porte Brodosplita posjetio Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Brodosplita.

Debeljak je tom prilikom iskazao zanimanje za situaciju u kojoj se nalazi Lisica, te mu je rekao kako treba samo kratko napisati zbog čega je sudjelovao u rečenim aktivnostima, ustvrdivši da postoji velika mogućnost da im se prekine disciplinski postupak. Nakon razgovora Lisica je odlučio prestati sa štrajkom glađu, te je napustio Glavnu portu Brodosplita i otišao kući.

Predsjednik uprave je tom prilikom popričao sa još 15-tak radnika Brodosplita, naglasivši kako škver treba dobre radnike i da se uz dobru volju sve može riješiti.  

Priopćenje za javnost

17/12/13 - Povodom prosvjeda radnika Brodosplita ispred zgrade Uprave održanom u četvrtak, 17. listopada, zbog, kako su tvrdili, manjih plaća, moramo još jednom ponoviti kako se uvodi  sustav obračuna plaća u kojem će se na novi način normirati rad, te da varijabilni dio plaće može biti veći ili manji u odnosu na postignute rezultate. Podaci govore kako je prosjek bruto plaće u 2012. iznosio 8487 kuna, tijekom 2013. prije nego je DIV Grupa postala vlasnik Brodosplita prosječna plaća je iznosila 7864 kune, a sada je 8844 kune.

Uprava Brodosplita je radnicima ponudila održavanje sastanka na kojem bi iznijeli svoje zahtjeve i prijedloge, ali uz uvjet da u 10-članom pregovaračkom timu ne budu osobe koje su nasilnim upadom u Upravnu zgradu Brodosplita u srijedu, 16. listopada, tjerale ljude iz kancelarija. Kako prosvjednici nisu pristali na taj uvjet, sastanak je odgođen do daljnjega.

Između radnika i uprave pokušali su posredovati Ivo Baldasar, gradonačelnik Splita i Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinski, ali bez uspjeha. Nakon dogovora da se sastanak odgodi do daljnjega prosvjednici su napustili prostor ispred zgrade Uprave.  Ovom prillikom moramo opet podsjetiti kako se radi o nelegalnoj obustavi rada, te da će se nakon utvrđivanja činjeničnog stanja pokrenuti potrebne pravne radnje.

Također, još jednom napominjemo kako je tijekom dosadašnjeg programa restrukturiranja ugovore u novim društvima potpisalo 1997 radnika, da 56 radnika ima „stare“ ugovore, jer kao zaštićena kategorija nisu dobili otkaze, dok je oko 300 radnika na otkaznom roku. Pri tome je za 2660 radnika isplaćena otpremnina u ukupnom iznosu od 167 milijuna kuna. 

Priopćenje za javnost

16/10/13 - Povodom prosvjeda i obustave rada oko 200 do 300 radnika Brodosplita (od 2 400 trenutno zaposlenih) u prijepodnevnim satima u srijedu, 16. listopada, te njihovog nasilnog upada u zgradu Uprave Brodosplita, dužni smo kazati kako smo neugodno iznenađeni takvim postupkom radnika i određenih čelnika najvećeg sindikata koji su predvodili prosvjednike. Osim što se radi o nezakonitom skupu radnika i nasilnom upadu u zgradu uprave, pri čemu je djelatnicima u upravnoj zgradi naređivano da napuste prostorije, smatramo da povod za prosvjed nije dovoljan za bilo kakvo opravdanje ovakvog nasilja. Zbog svega toga razmatramo sve pravne opcije koje bi mogli poduzeti u ovom slučaju. Nasilno i nezakonito ponašanje se neće tolerirati.

Što se tiče povoda za prosvjed, odnosno tvrdnje da su plaće kasnile, potrebno je reći kako se prema ugovorima o radu koji su potpisali radnici plaća mora obračunati i uplatiti do 15. u mjesecu, a u Brodosplitu je to i napravljeno. Tijekom ponedjeljka, 15. listopada, plaće su uplaćene na račune banaka, a u utorak su banke trebale redovno početi uplaćivati sredstva na račune radnika. No, zbog određenih nesporazuma između nadležnih službi Brodosplita, porezne uprave i glavne banke došlo je do kašnjenja u transferiranju plaća na račune zaploslenika škvera. Tijekom dana je taj problem razriješen i plaće su oko 14 sati počele stizati na račune radnika.

Kada je riječ o prigovoru da se isplaćuju plaće manje od dosadašnjih, tu moramo napomenuti kako se uvodi novi sustav obračuna plaća u kojem će se na novi način normirati rad, te da varijabilni dio plaće može biti veći ili manji u odnosu na postignute rezultate. Podaci govore kako je prosjek bruto plaće u 2012. iznosio 8487 kuna, u prva tri mjeseca 2013., prije nego je DIV Grupa postala vlasnik Brodosplita, 7864 kune, a sada je 8844 kune.

Nenajavljena obustava rada i prosvjed radnika na čelu sa sindikalnim čelnicima se ponovio oko 13 sati ispred Upravne zgrade Brodosplita, ali ovog puta su se radnici razišli nakon približno pola sata. Još jednom smo dužni ponoviti kako će nadležne službe Brodosplita zbog ovakvih nasilnih i nezakonitih radnji poduzeti potrebne pravne mjere, a o šteti koja je na taj način pričinjena Brodosplitu suvišno je govoriti.

Ovom prilikom bi podsjetili kako je tijekom dosadašnjeg programa restrukturiranja ugovore u novim društvima potpisalo 1997 radnika, da 56 radnika ima „stare“ ugovore, jer kao zaštićena kategorija nisu dobili otkaze, dok je oko 300 radnika na otkaznom roku. Pri tome je za 2660 radnika isplaćena otpremnina u ukupnom iznosu od 167 milijuna kuna.

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia