Aktivnosti

“Škverski dragovoljci” nastupili na međunarodnom malonogometnom turniru “12 redarstvenika”

2/05/17 - U Ivankovu, dva dana prije obilježavanja 26. godišnjice zvjerski ubijenih hrvatskih policajaca, 30. travnja završen je 16. memorijalni međunarodni malonogometni turnir „ 12 redarstvenika “ koji se održava u spomen na hrvatske redarstvenike ubijene 2. svibnja 1991. godine u Borovom Selu, kada su iz zasjede izmasakrirani– Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala, Mladen Čatić. 

Organizator turnira je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica Vukovarsko-srijemske županije koju vodi brigadir Marko Miličević, uz pokroviteljstvo Županije Vukovarsko-srijemske i župana Bože Galića te Ministarstva hrvatskih branitelja s ministrom Tomom Medvedom.

Turniri se odigravaju u mjestima iz kojih su ponikli redarstvenici, te je ovogodišnji održan u Ivankovu u kojem su rođeni pok. Željko Hrala i pok. Janko Čović .

Turnir okuplja 12 ekipa na kojem uz tradicionalno učešće ekipe UVDR ”  Brodosplit ” sudjeluju i ekipe Ministarstvo unutarnjih poslova  RH-a, Policijska uprava Vukovarsko-srijemska, Policijska uprava brodsko-posavska, UDRUGA „ Prva nogometna lopta “ Županja, UDVDR Podružnica Istarske županije, UHVIDRA Kupres, Ekipa Vukovarsko-srijemske županije i Gradskog poglavarstva Vinkovci, UDVDR Podružnica Vukovarsko-srijemske županije, ogranak grada Vinkovci, UDiVDR Podružnica ORAŠJE, UDiVDR-a Zajednica Podružnica u Županiji Zapadnohercegovačkoj, UDVDR-a Podružnica Sisačko-moslavačke županije, ogranak Kutina.

Turnir je svečano otvorio saborski zastupnik Tomislav Panenić, a među 150  sudionika nazočili su i načelnik PU brodsko-posavske Ante Zovak, načelnik PU Vukovarsko-srijemska Miro Bradić, a program otvorenja uveličali su učenici OŠ ” August Cesarec” iz Ivankova sa ravnateljem Željkom Puljićem.

Izaslanstva okupljenih Udruga s obiteljima poginulih, gostima i pokroviteljima položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomenik poginulim braniteljima u Ivankovu i na grobove ubijenih policajaca, nakon čega je služena sv. misa u crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja koju je predvodio župnik Stjepan Krekman.

Udrugu veterana Domovinskog rata ” Brodosplit ” predstavljali su Marjan Čotić, Denis Ninčević, Trgo Stipe, Despotović Petar,Vujević Boris, Buzov Vedran, Stojan Svetin,Vinko Ninčević i Goran Kosor.

UVDR Brodosplit zahvaljuje Županiji Splitsko-dalmatinskoj, Gradu Splitu, županijskim ljekarnama Split, Brodograđevnoj industriji Split, Lovrincu d.o.o . na pomoći u organizaciji sudjelovanja na ovom za njih vrlo važnom događaju, jer kako oni kažu ”… čast je i privilegija biti dio ove priče…”

Škverski dragovoljci ponovno u voljenom gradu

3/04/17 - Nakon što su proteklih 13 godina hodočastili Hrvatskom od Prevlake i Škabrnje, preko Istre, Zagorja, Međimurja, Slovenije, do Bleiburga, članovi Udruge veterana Domovinskog rata “Brodosplit ” za svoje ovogodišnje proljetno druženje po treću put odabrali su Vukovar.

U sklopu svojih redovnih aktivnosti vezanih za promicanje istine o Domovinskom ratu i promocije svoje Domovine te međunarodne suradnje sa srodnim udrugama i institucijama članovi UVDR ” Brodosplit” nakon 2006. i 2011. godine, prošlog su vikenda posjetili voljeni Vukovar, zatim Otok, Borovo Selo, Nuštar, Ilok i Kutjevo.

Njihov ovogodišnji domaćin bila je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Vukovara, koju već dugi niz godina vodi  Vjeran Nadovski, s kojom škverski dragovoljci surađuju na mnogim projektima već 12 godina.

Prvo odredište sukladno dogovoru gradonačelnika Otoka Josipa Šarića i člana splitske Udruge Velimira Strinića, rođenog Otočanina bio je baš Grad Otok, gdje su predsjednici Udruga Goran Kosor i Josip Varga zajedno s dogradonačelnikom Zvonimirom Pućom i predsjednicom Udruge Hrvatska žena Otok  Maricom Čepo položili cvijeće i zapalili svijeće na spomenik prvim palim hrvatskim zrakoplovcima i poginulim hrvatskim braniteljima. Tom prigodom pridružili su im se i obratili s par riječi Ivan Zvonimir Čičak i Jure Strinić koji su istog dana obilježavali 50. godina Promemorija o položaju hrvatskog književnog jezika i sjećanja na 45 godinu Hrvatskog proljeća. Čičak je pokazao spremnost doći na ovogodišnju 26. godišnjicu osnivanja 114. brigade HV osnovane u Brodosplitu.

Nadalje su slijedile posjete Bolnici, Križu na Dunavu, muzeju na Trpinjskoj, spomeniku Blagi Zadri, Borovu Selu, Nuštru, vodotornju, Memorijalnom groblju i Ovčari gdje su uz stručno vodstvo 62 sudionika ovog druženja iz prve ruke čuli za sve strahote i stradanja u Vukovaru 1991. godine a polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odali su počast žrtvama uz poruku- NIKAD ZABORAVIT !

Događaj koji će se pamtiti s ovog hodočašća je pjesma ” …oj hrvatska mati- nemoj tugovati… i …kome bi sudilo more moje sinje da Hrvatske nije…” na spomen- obilježju 12.-ci mučki ubijenih hrvatskih policajaca u Borovom Selu koja je spontano potekla iz usta nazočnih.

U Nuštru su ih ugostili i toplo dočekali predsjednik UDVDR Nuštra Tomislav Drinovac, te načelnik Hrvoje Drinovac, a u molitvi ih je vodio don Slavko Vranjković, a u Iloku su ih dočekali suborac Ilija Pole i gradonačelnik Zvonimir Dragun dok im je u Kutjevu domaćin bio Tomislav Glasnović.

Članovi ove udruge na kraju zahvaljuju svojim domaćinima na srdačnom gostoprimstvu te svima koji su im omogućili ovo druženje. Posebno se zahvaljuju Županiji splitsko-dalmatinskoj, Gradu Splitu, Gradu Otoku, Nuštru, Iloku, Brodograđevnoj industriji Split, Darko Trade, Čistoći Split, Stanoupravi, Promet Split, Hidro- rad Šestanovac i osoblju hotela”Slavonija” Vinkovci, a posebno predsjedniku UDVDR Grada Vukovara  Vjeranu Nadovoskom.


(pogledajte foto-galeriju)

Svečano obilježena 26. godišnjica osnutka "škverskog bataljuna"

14/10/16 - Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit 14. listopada 2016. godine upriličila je svečano obilježavanje 26 - te godišnjice osnutka II policijskog bataljuna, poznatijeg kao "škverski bataljun".

Škverski bataljun je bio preteča mnogih postrojbi, a iz njega je izrasla 114. brigada HV-a, te 158. brigada i 6.domobranska pukovnija.

Prvi zapovjednik bio je pok. Stipe Bilokapić, zamjenici Jakov Guić i Josip Tešija, a bataljun je formacijski brojao 340 pripadnika. Okupljeni među kojima su bili dožupan Luka Brčić, zupanijski savjetnik za branitelje Damir Gabrić, Slobodan Marendić iz PU Splitsko-dalmatinske, Mario Tomasović iz HVIDR-e, te direktor proizvodnje Brodosplita Mate Lukas položili su cvijeće i svijeće dvadesetorici poginulih škverana te odali minutu šutnju svim palim braniteljima u Domovinskom ratu.


Iz dnevnog tiska:
Slobodna Dalmacija - Škverani sačuvali grad i navoze od ratnih razaranja

Škorpioni obilježili 25. godišnjicu osnutka 114. brigade ZNG-a

02/06/16 - Dana 01. lipnja 2016. godine svečano je obilježena je 25. godišnjica osnivanja 114. brigade HV, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde u Republici Hrvatskoj. 

Polaganjem cvijeća na Središnjem križu i na Groblju hrvatskih branitelja na Lovrincu obilježena je 25. godišnjica osnutka slavne brigade.

Uz brojne «Škorpione« i njihove suborce, predstavnike Udruga udovica i Udruge roditelja, prijatelje i štovatelje počast poginulim hrvatskim braniteljima odali su izaslanik predsjednice Republike general Slaven Zdilar, izaslanik Hrvatskog državnog Sabora general Damir Krstičević, izaslanik Ministarstva branitelja Jozo Šerić, izaslanik Ministarstva obrane Zdravko Klanac,   dožupan Ante Šošić, gradonačelnik Grada Splita Ivo Baldasar, saborski zastupnici Ivan Kovačić Blaženko Boban i Petar Škorić, izaslanstva HRM-a i Policijske uprave splitsko – dalmatinske, izaslanstva gradova i općina Omiša, Solina, Trogira, Dugopolja, Zadvarja…, te zapovjednici 114. brigade i mnogobrojne Udruge proizašle iz Domovinskog rata. Odrješenje je dao vojni kapelan HRM-a don Branimir Projić, a svečani protokol vodio je  Nadimir Tadić- Šutra. 

Sveta misa služena je u samostanu sv. Ante u Poljudu koju je predvodio don Tomislav Čubelić, nakon koje se nastavilo druženje sudionika na svečanoj akademiji u Domu hrvatske vojske u Lori gdje je otvorena i izložba ratnih fotografija i umjetnina autora hrvatskih branitelja pripadnika 114. brigade.uz pozdravni govor predsjednika Udruge 114. brigade HV Ante Banovića-Krilnika i mnogobrojne pozdravne govore uzvanika. 

Prije samog početka službenog protokola, kao i prije 25. godine pripadnici prve bojne 114. brigade, takozvane «škverske bojne«, okosnice stvaranja ove legendarne brigade, krenuli su iz prvog zapovjedništva 114. brigade u Brodograđevnoj industriji Split  u «Parku hrvatskih mučenika« na spomen obilježje položiti cvijeće i zapaliti svijeće za dvadesetdvoje  poginulih suboraca u Domovinskom ratu, radnika Brodosplita, koji su s njima 1990. godine krenuli u obranu i stvaranje Domovine.

Posjet ''Crnim mambama''

30/05/16 - Delegacija UVDR 'Brodosplit' predvođena predsjednikom Goranom Kosorom sa zadovoljstvom je prihvatila poziv suboraca iz ''Crnih mambi'' te s suborcima iz Tigrova, Puma, Uzdanice obilježila njihov dan osnutka.

U Dugom Selu je 28. svibnja, u organizaciji Udruge ratnih veterana Domovinskog rata ''Crne mambe'', obilježena 25. godišnjica osnutka 1.pješačke bojne „Crne mambe“ i 2. gardijske brigade „Gromovi“. 

- Bili smo vojnici, ostali smo ljudi. Zato vas molim sve da ostanemo i dalje časni i ponosni kakvi smo bili '91., obratio se okupljenima predsjednik Udruge Ivica Šafarić Ninja, jedan od zapovjednika „Crnih mambi“ za vrijeme Domovinskog rata. 

Bojnu su činili pripadnici specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova, a ustrojena je 15. svibnja 1991. godine u Trsteniku Nartskom. Istoga dana je, odlukom tadašnjega vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, ustrojena i 2. gardijska brigada „Gromovi“. U početku su „Crne Mambe“ osiguravale vitalne objekte u gradu Zagrebu, a tijekom Domovinskog rata pripadnici ove postrojbe sudjelovali su na brojnim ratištima u Hrvatskoj te u susjednoj Bosni i Hercegovini. 

Među uzvanicima na obilježavanju u Dugom Selu bili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Darko Katuša, zamjenici gradonačelnika Dugog Sela Pavo Jakovljević i Vlado Kruhak, nekadašnji zapovjednici brigade, sadašnji i bivši pripadnici brigada te obitelji poginulih i stradalih kao i brojni građani Dugog Sela i šire. – Da je danas zajedništva kakvo je bilo u Domovinskom ratu svi naši problemi bi bili mali, lako bi ih riješili, rekao je župan Kožić, dodavši da mladim generacijama treba vratiti sjećanje na Domovinski rat.

Godišnjicu je braniteljima čestitao dogradonačelnik Jakovljević napomenuvši kako bez njihove spremnosti na žrtvu ne bi ni bilo slobodne i samostalne Hrvatske.

Prije svečanog postrojavanja kod Gradske sportske dvorane, u Župnoj crkvi sv. Martina biskupa održana je sveta misa te su položeni vijenci na spomen obilježju poginulim braniteljima. Dan 1. pb “Crne mambe” i 2. gbr  „Gromovi“ obilježen je i kulturno sportskim programom. Pjesme iz zbirke „Glasovi vječnosti“ branitelja Hrvoja Horvata te povjesnice 2. gardijske brigade i njezine 1. pješačke bojne čitali su glumci Mirta Zečević i Asim Ugljen, a u glazbenom dijelu nastupila je Limena glazba KUD-a „Preporod“. Prikazani su dokumentarni video materijali o sudjelovanju postrojbe u Domovinskom ratu te se mogla razgledati izložba ratnih fotografija. 

Održan je i polumaraton Trstenik – Dugo Selo. Od povijesne baze u Trsteniku do Dvorane, deset metara dugu stazu istrčali su sudionici Male škole trčanja, projekta Savjeta Mladih Grada Dugo Selo. Nastupili su još i članovi udruge „Kostelske pistole Keglevićeve straže Kostel“ ispalivši 25 pucnjeva iz kubura. Susret branitelja i gostiju nastavljeno je druženjem i domjenkom uz humanitarni koncert Mate Bulića, „Najboljih hrvatskih tamburaša“, TS „Martinusa“ i Tomislava Šipeka.

"Škverski dragovoljci" nastupili na međunarodnom malonogometnom turniru "12 redarstvenika"

30/04/16 - U Jarmini, nekoliko dana prije obilježavanja 25. godišnjice mučenički ubijenih hrvatskih policajaca, organiziran je 15. memorijalni međunarodni malonogometni turnir „12 redarstvenika“ koji se održava u spomen na ubijene hrvatske redarstvenike 2. svibnja 1991. godine u Borovom Selu, kada su iz zasjede stradali – Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala, Mladen Čatić. 

Organizator turnira je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica Vukovarsko-srijemske županije uz pokroviteljstvo Županije vukovarsko- srijemske i župana Bože Galića. Turniri se odigravaju u mjestima iz kojih su ponikli redarstvenici, te je ovogodišnji održan u Jarmni u kojem je rođen pok. Josip Culej.

Prvo mjesto osvojila je ekipa „Prva nogometna lopta“ iz Županje, drugo je zasluženo pripalo UVDR " Brodosplit " iz Splita, dok je treće mjesto osvojila ekipa UDVDR Podružnica Istarske županije-Pula. Pehar najboljeg strijelca ponio je Siniša Repanić iz UVDR " Brodosplit".Turnir je okupio 12 ekipa na kojem su uz tradicionalno učešće ekipe UVDR " Brodosplit " sudjelovale i ekipa Ministarstva unutarnjih poslova  RH-a, Policijska uprava Vukovarsko-srijemska, Policijska uprava Brodsko posavska, UDRUGA „Prva nogometna lopta“ Županja, UDVDR Podružnica Istarske županije, UHVIDRA Kupres, Ekipa  Vukovarsko-srijemske županije i Gradskog poglavarstva Vinkovci, UDVDR Podružnica Vukovarsko-srijemske županije,ogranak grada Vinkovci, UDiVDR  Podružnica ORAŠJE, UDiVDR-a  Zajednica Podružnica u županiji Zapadno hercegovačkoj, UDVDR-a Podružnica Sisačko-moslavačke županije, ogranak Kutina.

Igre je svečano otvorio župan Božo Galić, a među 150  sudionika i gostiju, učenika i nastavnika OŠ"Matija Gubec " nazočili su i saborski zastupnik Stevo Culej, predsjednik županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije Antun Žagar, načelnik PU brodsko-posavske gosp. Ante Zovak, načelnik PU vukovarsko- srijemske Miro Bradić, načelnik općine Jarmina Andrija Draganić, predsjednik ogranka UDVDR Jarmina Zoran Šušković, a program otvorenja uveličali su učenici OŠ " Matija Gubec" iz Jarmine sa svojom ravnateljicom gospođom Jasnom Vargom.

Posebno emotivan govor održao je saborski zastupnika gosp. Stevo Culej, brat ubijenog redarstvenika Josipa Culeja, koji je naglasio potrebu iznošenja i poštovanja istine koju danas djeca ne mogu čitati u svojim udžbenicima jer važnost istine je temelj zajedništva. Izaslanstva okupljenih Udruga s obiteljima poginulih, gostima i pokroviteljima položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomenik poginulim braniteljima u Jarmini, nakon čega je služena sv. misa u crkvi sv. Vendelina koju je predvodio Vlč.Ivan Bešlić.

Udrugu veterana Domovinskog rata "Brodosplit" predstavljali su Nenad Tomić, Marjan Čotić, Denis Ninčević, Damir Ezgeta, Damir Patekar, Siniša Repanić, Miro Borić i Goran Kosor.

Turnir obilježavaju i humanitarne aktivnosti, pa je i ove godine jedna učionica OŠ " Matije Gubca " dobila multimedijalni centar, a poklon ravnateljici uručio je predsjednik UDVDR Županije vukovarsko- srijemske brigadir Marko Miličević.

Brigadir Milićević zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu održavanju memorijalnih turnira, posebno Udruzi žena Jarmine, uz poruku: " Sačuvajmo naše zajedništvo za dobrobit nas i naše Domovine".

UVDR Brodosplit zahvaljuje Županiji splitsko-dalmatinskoj, Gradu Splitu, Županijskim ljekarnama Split, Brodograđevnoj industriji Split, Stanoupravi d.o.o Split, vukovarskom suborcu Vjeranu Nadovskom na svekolikoj pomoći u organizaciji njihovog putovanja na ovaj za njih važan događaj.

Proljetno druženje 'Škverskih' dragovoljaca

18/04/16 - Nakon što su proteklih 12 godina hodočastili 'Lijepom našom' od Prevlake i Škabrnje, preko Istre, Zagorja, Međimurja, Slovenije, do Bleiburga i Vukovara, članovi Udruge veterana Domovinskog rata 'Brodosplit' za svoje ovogodišnje proljetno druženje ponovno su odabrali Hrvatsko zagorje.

U sklopu svojih redovnih aktivnosti vezanih uz promicanje istine o Domovinskom ratu i promocije Domovine te međunarodne suradnje sa srodnim udrugama i institucijama članovi UVDR Brodosplit ovog su vikenda posjetili Krapinske Toplice, Đurmanec, Macelj i Graz.

Prvo odredište im je bio Đurmanec i spomen obilježje heroju Domovinskog rata, Željku Paviću Kalcu, prvom poginulom hrvatskom branitelju iz Hrvatskog Zagorja koji je poginuo 25. srpnja 1991. godine u Erdutu u 1. GBR Tigrovi, samo osam dana nakon navršenih 24 godine života. Obilježje su podignuli njegovi suborci, a bista je rad zagorske kiparice dr.art. Mirjane Drempetić H. Smolic.

Potom se položilo cvijeće i zapalile svijeće na najvećoj spomen-grobnici u Hrvatskoj koja se nalazi pokraj crkve Muke Isusove u Maclju koji svjedoči o maceljskim žrtvama, no na žalost pojam maceljske žrtve mnogima u Hrvatskoj je nepoznat i o tome se šuti, a povijest bi trebala svjedočiti da su u šumama Maceljske gore Titovi borci nakon završetka Drugog svjetskog rata na okrutan način ubili više od deset tisuća zarobljenih hrvatskih vojnika i civila, žene i djece.

Škverski dragovoljci su zatim nastavili do Graza u kojem djeluje HKD " Napredak " gdje ih je srdačno pozdravio don Dragan Jurić - donedavni predsjednik društva.

Na kraju dana uz obiteljski odnos osoblja Toplice hotela u Krapinskim Toplicama priredili su i dalmatinsku večer koja je uz 68 sudionika ovog druženja privukla i stanovnike ovog prekrasnog zagorskog mjesta.

Predsjednik UVDR Brodosplit Goran Kosor tom prigodom pozdravio je i goste: Predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Dražimira Jukića, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Vukovara Vjerana Nadovskog, ravnateljicu Muzeja hrvatskog zagorja Nadicu Jagarčec, potom pripadnike 4. GB Borisa Klapirića i Šimu Mijatovića te ostale goste. Posebnu zahvalu uputio je Mati Mušcu koji od 2000. godine prati njihovu Udrugu i njihovim druženjima daje poseban štimung i sjaj.

Članovi ove udruge na kraju zahvaljuju svojim domaćinima na srdačnom gostoprimstvu te svima koji su im omogućili ovo druženje. Posebno se zahvaljuju Županiji splitsko-dalmatinskoj, Gradu Splitu, Brodograđevnoj industriji Split, Darko Trade i osoblju hotela "Toplice".

Kad se Vukovar voli...

11/03/16 - Kako branitelji vole i grade svoju Hrvatsku, a posebno Vukovar svojim su primjerom pokazale dvije prijateljske udruge, Udruga dragovoljaca i veterana Grada Vukovara s predsjednikom Vjeranom Nadovskim i Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit s predsjednikom Goranom Kosorom.

Posredstvom braniteljskih Udruga 10. ožujka 2016. godine u Vukovaru je održan radni sastanak gradonačelnika Grada Vukovara sa slovačkim investitorima iz J&T grupacije. Slovaci su na poziv branitelja došli s najozbiljnijim namjerama u Gradu heroju otvoriti najmanje dva tvornička pogona i zaposliti pedesetak Vukovaraca.

Sastanku su uz gradonačelnika Ivana Penavu nazočili zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić, predstavnici J&T grupacije Viliam Ružićka, Pavol Mišenka, Viliam Mišenka i Miroslav Smekal te Katica Miletić, stručnjak za ruralni razvoj i EU fondove i predsjednik koordinacije braniteljskih udruga grada Vukovara Franjo Šoljić i Goran Kosor iz UVDR Brodosplit.

J&T grupaciju čine slovačke tvrtke iz sektora energetike, projektiranja, automobilske i prerađivačke industrije, a sastanku su nazočili predstavnici tvrtki VIKRA s.r.o., BC consulting Bratislava, TOZAN s.r.o., KMC racing s.r.o. te AGROTAMI s.r.o. Jedna su od najuspješnijih slovačkih investicijskih grupacija, koji nakon kupnje Varaždinske banke samo ovu godinu u Hrvatsku žele uložiti milijardu eura.

Gradonačelnik grada Vukovara pozdravio je inicijativu i izrazio nadu da će se planovi J&T grupacije realizirati u skoroj budućnosti. Također je istaknuo ulaganje u gospodarstvo kao ključno za regeneraciju grada. 

Nakon sastanka članovi J&T grupacije obišli su Vukovarsku gospodarsku zonu i Poslovno inovacijski centar Vukovar gdje su razgledali potencijalna mjesta ulaganja, a branitelji su se pridružili suborcima i ostalim sudionicima kako bi proslavili Dan branitelja Grada Vukovara.

25 godina osnivanja II policijskog bataljuna, tzv. « škverskog bataljuna «

16/10/15 - Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u „ Parku hrvatskih mučenika „ u Brodogradilištu Brodosplit odana je počast poginulima za domovinu, umrlima i posebno nedavno preminulim škverskim dragovoljcima Anti Prkiću i Ivici Ševi.

16. listopada 2015. godine navršilo se 25 godina osnivanja II policijskog bataljuna, tzv. « škverskog bataljuna «, osnovanog u « škveru « ne tako davne 1990. godine, koji je zasigurno bio jedan od temelja obrane i jezgra stvaranja suverene nam Hrvatske.

Nemali broj uzvanika došao je obilježiti četvrt stoljeća stvaranja neovisne Hrvatske te uz članove Udruge veterana Brodosplit iz Županije splitsko-dalmatinske nazočio je dožupan Luka Brčić i savjetnik za rad s braniteljima gosp. Damir Gabrić, dogradonačelnik Grada Splita Goran Kovačević s pročelnikom za suradnju s braniteljima Zdravkom Parčinom, Ivica Franić ispred PU splitsko-dalmatinske, članu uprave Brodogradilišta gosp. Vlatko Kvesić, članovi udruge  HVIDR-e Split na čelu s predsjednikom Mariom Tomasovićem, Jelena Eranović predsjednica Udruge udovica, Roko Vranić iz Udruge roditelja, 50 suboraca iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije koje je predvodio predsjednik brigadir Marko Miličević, gosp. Žuanić ispred Stanouprave i izviđači iz Skautskog kluba „ Marjan „. 

Goran Kosor, predsjednik UVDR Brodosplit prisjetio se dana ponosa i slave, te napomenuo da je Škver tih 90-ih godina bio bastion otpora oko kojeg se sve događalo, Ponosni smo na te ljude koji su žrtvovali sebe u trenucima agresije i na njihovu hrabrost. Ovaj dan smo posvetili našim poginulim i umrlim prijateljima. Važno je znati da je u proteklih pet godina preko dvanaest tisuća branitelja umrlo ili počinilo suicid u pedesetim godinama života poput naših prijatelja Ante Prkića i Ivice Ševe.

Dogradonačelnik Kovačević istaknuo je kako je čestiti škverski radnik preko noći prepoznao potrebu da brani svoju zemlju tako je u škveru i nastao bastion otpora gdje su se okupljali svi koji su od početka krenuli u najteže zadatke, prepoznali agresiju i krenuli u obranu.

Dožupan Brčić iskazao je zahvalnost onima koji su na žalost preminuli i rekao da je u onim vremenima trebalo imati hrabrosti pogotovo kad je sve bilo upitno.Hrvatska je bila nenaoružana i da nije bilo snage i duha pobjeda se ne bi izvojevala. 

Tom prigodom spomenuo se i hrvatski vukovarski vitez Blago Zadro koji je na današnji dan položio život u temelje slobode i pok.Ante Bužančić-škverski dragovoljac koji se možda ne slučajno vodi kao zadnji poginuli vojnik u Domovinskom ratu na dan 17.listopada 1995. godine.

Obilježena 24. godišnjica osnutka

16/10/14 - Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, MUP-a, Udruge udovica branitelja Domovinskog rata, Brodosplita, Hvidre i Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit 16. listopada 2014. su u Parku hrvatskih mučenika u splitskom škveru položili vijence i zapalili svijeće u spomen na dvadesetoricu 'škverana' koji su položili svoje živote na oltar domovine. Prije 24 godine, osnovan je drugi policijski bataljun, poznatiji pod nazivom "škverski bataljun".

Splitski je škver iznjedrio 3500 branitelja koji su se borili u gotovo svim postrojbama Hrvatske vojske, a zadnji vojnik koji je poginuo u ratu bio je 'škveranin' Ante Bužančić.

- U škveru je tada bio centar otpora u Dalmaciji. Ante Bužančić zasigurno nije slučajno zadnji branitelj koji je poginuo u Domovinskom ratu. Jutros kad sam se probudio bio sam pun adrenalina jer sam se vratio u dane stvaranja otpora. Od rata, a posebno nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, branitelje se samo blati, marginalizira i nastoji odvojiti od naroda, ali ja im poručujem da neće uspjeti! Što te ne ubije, to te ojača, a mi smo još živi i dok god budemo živjeli, živjet ćemo uz svoj narod - kazao je Goran Kosor, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit.

Bataljun je formacijski brojio 340 pripadnika, a prvi zapovjednik bio je danas pokojni Stipe Bilokapić, pukovnik HV-a. Njegov zamjenik bio je pukovnik Josip Tešija, zapovjednici satnija bili su bojnik Frane Juras, satnik Nenad Tomić i zastavnik Miljenko Ursić. Milan Kuzmanić, ispred MUP-a, bio je zadužen za ustroj, popunu i nabavku naoružanja.

- Ponosan sam što smo imali "škverski bataljun", ponosan sam što smo imali ljude koji su puno dali za Hrvatsku, a ponosan sam što i sada imamo ljude koji još uvijek daju puno za Hrvatsku, ali to neki ne mogu razumjeti. Siguran sam da ovih 20 ljudi koji su na nebu s mojim bratom s ponosom gledaju na nas, ali izgleda da se ostvaruje ono što je Bruno Bušić govorio, a to je da kada jednom budemo imali Hrvatsku, nećemo je znati sačuvati. Sto posto sam siguran da bismo svi ponovno prošli isto što smo prošli devedesete godine, ali ne daj Bože da se to ponovi. Mi smo i danas u ratu, ali u ratu protiv samih sebe i što prije to shvatimo, podnijet ćemo manje žrtve - rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Škverski bataljun imao je zadaću osiguranja vojarni "Lora" i "Visoka", kontrolu prometnica u gradu, uz istodobne aktivnosti oko organiziranja proizvodnje naoružanja i opreme za potrebe obrane Hrvatske. Svoj obol pripadnici ovog bataljuna dali su 6. svibnja 1991. godine, kada su s ostalim radnicima škvera, drugih splitskih tvrtki i građanima pred Banovinom stali u obranu slobode.

Škverski dragovoljci šalju radni vod u Slavoniju

29/05/14 - Škverski drgovoljci okupili su radni vod sa znanjem i iskustvom u bravarskim, zidarskim, električarskim, ličilačkim i sličnim poslovima za sanaciju, obnovu ili izgradnju nečijeg doma ili infrastrukture područja.

Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit obratila se Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, podružnica Vukovarsko-srijemske županije, pismom namjere za slanje radnog voda u poplavama uništenu Slavoniju.

"Nakon jučerašnje sjednice našeg Predsjedništva u proširenom sastavu na inicijativu Ivana Maleša, člana predsjedništva o osnivanju 'radnog  voda' za pomoć ugroženoj i dragoj nam Slavoniji, jednoglasno je donesen zaključak o provedbi inicijative, te se odmah prijavilo 12 nazočnih članova.

Namjera nam je da se preko Vaše Udruge, kao domaćina, stavimo na raspolaganje najugroženijima i pomognemo im u obnovi njihovih domova, na način da naše ljudske resurse sa znanjem i iskustvom u bravarskim, zidarskim, električarskim,  ličilačkim i sličnim poslovima pošaljemo na Vaš poziv u sanaciju, obnovu ili izgradnju nečijeg doma ili infrastrukture i na taj način damo svoj obol u obnovi poplavljenih područja.

Možda bi nam olakšalo da se i Vaši članovi uključe u ovu inicijativu, te kao domaćini budu nositelji i voditelji poslova, te nam u tom dijelu olakšali djelovanje.

Vas molimo za razmatranje naše inicijative, te našim daljnjim kontaktima dogovarat ćemo sve potrebne detalje, a mi se obvezujemo povećati brojno stanje našeg 'radnog  voda' sa što više zanatskih profila“, stoji u pismu namjere kojeg je uputio Goran Kosor, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit.

Obilježena 23. godišnjica osnivanja "škverskog bataljuna"

17/10/13 - Dana 16. listopada 2013. godine navršile su se 23. godine osnivanja II policijskog bataljuna, tzv. ''škverskog bataljuna'', osnovanog u Brodosplitu 1990. godine, koji je zasigurno bio jedan od temelja obrane i stvaranja suverene Hrvatske.

Udruga veterana Domovinskog rata ''Brodosplit'' u sklopu godišnjice organizirala je polaganje cvijeća i paljenje svijeća na spomen-obilježje u ''Parku hrvatskih mučenika'' u Brodosplitu, kako bi se zajedno prisjetili dana ponosa i slave, te odali počast svim onima koji danas nisu među nama, a život su položili za Domovinu.

Iskrene čestitke i potporu hrvatskim braniteljima uputili su u ime župana splitsko-dalmatinskog Zlatka Ževrnje, dožupan Luka Brčić, u ime gradonačelnika Grada Splita Ive Baldasara, pročelnik za rad s braniteljjima i braniteljskim udrugama Zdravko Parčina, u ime načelnika PU splitsko-dalmatinske Marka Serdarevića, Stipe Barač te u ime Uprave Brodosplita Renato Raguž.

U ime Udruge pozdravne riječi i zahvalu nazočnima  uputio je dopredsjednik Ivan Maleš.

(Pogledajte cijelu fotogaleriju)

Prva pričuvna brigada ZNG-a obilježila 22. obljetnicu osnutka

31/05/13 - Obljetnica osnutka 114. brigade HV, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde u Republici Hrvatskoj, obilježena je 31. svibnja 2013. godine u Brodosplitu.

Kao i prije 22 godine pripadnici Prve bojne 114. brigade, takozvane "škverske bojne", okosnice stvaranja ove legendarne brigade, otišli su na spomen obilježje u Parku hrvatskih mučenika u škveru, i položiti cvijeće i zapaliti svijeće za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

Uz članove Udruge veterana domovinskog rata Brodosplit, pripadnike 114. brigade i predstavnike stradalničkih udruga obilježavanju su nazočili predstavnici Splitsko-dalmatinske županije na čelu sa županom Antom Sanaderom, predstavnici Uprave Brodosplita, na čelu sa Tomislavom Debeljakom, predsjednikom Uprave Brodosplita i Darkom Pappom, članom Uprave, te drugi uvaženi gost.

Svoj nemjerljiv doprinos pripadnici 114. brigade dali su u oslobodilačkim operacijama ‘’Peruča’’, ‘’Maslenica’’, ‘’Zima 94’’, ‘’Ljeto 95’’ i ‘’Oluji’’. Tijekom Domovinskog rata kroz brigadu je prošlo 7900 branitelja od kojih je 88 položilo život za slobodnu Hrvatsku.

Škverski dragovoljci u posjetu "Pumama"

15/04/13 - I ovu godinu škverski dragovoljci nisu odustali od hodočašćenja Hrvatskom. Nakon što su u devet godina obišli Domovinu od Prevlake do Vukovara, za desetu godišnjicu odlučili su od 12. do 14. travnja posjetiti Međimurje i Zagorje, naravno uz druženje sa svojim suborcima iz udruge 7. gardijske brigade "Puma", održavajući jednu od svojih najvažnijih zadaća očuvanja istine i svetinja Domovinskog rata.

Domaćin i organizator susreta bio je Varaždinac, predsjednik udruge "Puma" Robert Puja, sa članovima udruge koji su se svojski potrudili i splitskim suborcima prije svega pokazali sve ljepote i kulturne znamenitosti svoga grada, od kojih posebno varaždinsko groblje i Stari grad Varaždin s poznatom varaždinskom katedralom.

Na isti način u Čakovcu ih je dočekao pomoćnik zapovjednika 7. brigade  Josip Šimunko, koji je temeljito ispričao povijesnu međimursku priču prezentirajući užu gradsku jezgru i stari dvorac Zrinski, posebno se osvrnuvši na međimurce, kojih je 7.900 prošlo kroz postrojbe Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskog rata.

Naravno, zajednički su se poklonili na spomen-obilježjima poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Čakovcu i u kapelici 7. gardijske brigade u Varaždinu, te na Središnjem križu na varaždinskom groblju.

Najveća pozornost poklonjena je satu povijesti u kapelici na kojem je tajnik kluba, Igor Tkalec ukratko okupljenima ispričao ratnu i poratnu priču 7. gardijske brigade "Puma".

Kao i sa svakog hodočašća, bogatiji za iskrene i istinske događaje vezane uz Domovinski rat izrečene  iz usta suboraca, ovaj put ostat će zapamćen i po sloganu hrvatskog pjesnika i prevoditelja Josipa Vladislava Vežića : "Teško zemlji i slobodi . gdje nesloga kolo vodi“, koji se urezao u pamćenje nazočnih, svjesni današnje nesloge koja narodu i Hrvatskoj neće donijeti ništa dobra.

Ovim putem članovi Udruge veterana Domovinskog rata "Brodosplit " još jednom zahvaljuju svojim domaćinima, posebno Dražimiru Jukiću koji im je omogućio susret sa suborcima iz 7. gardijske brigade, te se iskreno nadaju skorom zajedničkom susretu.

(pogledajte cijelu foto galeriju)

Neraskidiva je veza hajdukovaca i škverana


02/11/12 - Članovi Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit – podružnica HNK Hajduk, položili su danas vijence i zapalili svijeće, prvo na Poljudu na spomen ploču članovima Torcide poginulim u Domovinskom ratu, a potom u Parku hrvatskih mučenika u Brodosplitu, pred spomenik poginulim pripadnicima "škverskog bataljuna".
 
Naime, neraskidiva je veza škverana i hajdukovaca, koji su među prvima u Splitu ustali u obranu Domovine. Tako se 20-ak djelatnika Radne zajednice, trenera i prvotimaca aktiviralo na čuvanju poljudskog stadiona, te Hajdukovih objekata, kao i na organiziranju pomoći za pripadnike pričuvnog sastava MUP-a i ZNG-a.
 
Dana 10. kolovoza 1991. svi do tada samoorganizirani djelatnici HNK-a Hajduk i formalno su se priključili 1. bojni 114. brigade HV-a. Angažirani su na drniškoj bojišnici, a dijelom i na južnom bojištu.
 
Svakako treba istaknuti i da je pred ulazom u Hajduk, u rujnu 1991. snajperom iz Lore, koju su tada još držali pripadnici JNA, ranjen Goran Zlopaša, bivši junior Hajduka i kasniji golman Splita, danas predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit. Srećom, nije poginuo, ali je ostalo zabilježeno da je baš pred Hajdukom tijekom Domovinskog rata ranjen prvi hrvatski vojnik u Splitu.
 
Tih dana, polažući vijence za sve poginule pripadnike Torcide, te "škverskog bataljuna" prisjetili su se, uz  Strinića, i Ante Miše, Domeniko Sizgoreo, Siniša Jalić, Ivan Balić. Ivica Rogić, Tomo Lauš, Nikola Perkušić, Duje Bilić, Ante Benzon, Ivan Maleš, Goran Kosor, Goran Pivac, Jozo Šalov i Joško Skejić.
 
A sve pod motom – "da se ne zaboravi".

22. Obljetnica osnutka 'Škverskog bataljuna'


16/10/12 - Članovi Udruge veterana Domovinskog rata "Brodosplit" Ivan Maleš, Goran Kosor, Branko Jelavić, Igor Arapović i škveranka Nevenka Vuletić polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih mučenika i ispred spomen ploče na upravnoj zgradi u Brodosplitu prisjetili su se dana ponosa i slave hrvatskog naroda, svojih poginulih i umrlih suboraca, kada su točno prije 22 godine stali na branik Domovine, nadajući se da zlo zaborava neće prekriti istinu. Na taj su način obilježili i dan svoje udruge.
 
Drugi policijski bataljun, poznatiji kao "Škverski bataljun" osnovan je 16. listopada 1990. godine i bio je preteča i osnovica postrojbi izniklih iz znoja i krvi škverskih radnika. Upravo je iz škverskog bataljuna izrasla 114. brigada HV-e, prva pričuvna postrojba oružanih snaga formirana 1. lipnja 1991.godine.
 
Prvi zapovjednik škverskog bataljuna bio je danas pokojni Stipe Bilokapić, pukovnik HV-a; njegov zamjenik pukovnik Josip Tešija; zapovjednici satnija bili su bojnik Frane Juras, satnik Nenad Tomić i zastavnik Miljenko Ursić. Milan Kuzmanić, ispred MUP-a, bio je zadužen za ustroj, popunu i nabavku naoružanja. Bataljun je formacijski brojao 340 pripadnika. U tim, za hrvatski narod i njegovu državu, sudbonosnim trenucima bataljun je odigrao odlučujuću ulogu u suprotstavljanju nadolazećoj otvorenoj velikosrpskoj agresiji.

Bataljun je imao zadaću čuvanja vitalnih objekata u "škveru", Gradu Splitu, Solinu i Kaštelima, obavljao je kontrolu prometnica i barikada. Odijeljeni tek žicom od ratne luke "Lora" iz koje su prijetile tisuće cijevi , pripadnici škverskog bataljuna svojom hrabrošću, odlučnošću i organiziranošću uspjeli su sačuvati "škver", te odvratiti neprijatelja od nauma da ruši i zauzima Split.
 
Svoj obol pripadnici ovog bataljuna dali su 6. svibnja 1991. godine, kada su zajedno s ostalim radnicima škvera i građanima Splita hrabro pred Banovinom stali u obranu slobode i neovisnosti hrvatske nam domovine.
 
Bataljun je imao niz važnih zadaća u tada ratom ugroženom Gradu: osiguranje vojarne "Lora", vojarne "Visoka", kontrolu prometnica u Gradu, uz istodobne aktivnosti oko organiziranja proizvodnje naoružanja i opreme za potrebe obrane Republike Hrvatske.

Škverski i slavonski branitelji zajedno u ratu i zajedno u miru


15/09/12 - Predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije potpisali su u Vukovaru Povelju o prijateljstvu i međusobnoj suradnji. Time su i službeno potvrdili zajednički rad na projektima zaštite prava hrvatskih branitelja i očuvanja identiteta Domovinskog rata, a koje već godinama provode pod geslima "Da se ne zaboravi" i "Zajedno u ratu - zajedno u miru".

Uz te dvije udruge Povelju su potpisale i UDVDR HVO Posavske županije, HVIDR-a Kupres, Policijsko veteransko društvo Sever iz Slovenije, Braniteljska udruga Podstrana i UDiVDR Zajednica podružnica Zapadno-hercegovačke županije.

U ime "škverske" udruge Povelju je potpisao član Predsjedništva Dalibor Radmilo u nazočnosti župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića i vinkovačkog gradonačelnika Mladena Karlić. Čelnici Grada i Županije, koji su svih ovih godina bili važna potpora u provođenju zajedničkih projekata udruga, još su jednom naglasili da i u budućem radu žele biti dio priča koje njihovi članovi potiču.

Domaćini iz UDVDR-a Vukovarsko-srijemske županije predvođeni predsjednikom brigadirom Markom Miličevićem-Markusom svojim su suborcima u sklopu dvodnevog druženja organizirali obilazak županije, sudjelovanje na otvaranju 47. Vinkovačkih jeseni i posjet Spomen sobi hrvatskih branitelja u Ivankovu.

Predstavnici udruga su zajednički položili cvijeće i zapalili svijeće svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na Groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru. Slijedeći susret dogovoren je već za utorak na Kupresu koji obilježava Dan općine.

Škverski dragovoljci pohodili Baniju


24/04/12 - Jedna od glavnih zadaća Udruge veterana Domovinskog rata " Brodosplit" očuvanje je istine i svetinja Domovinskog rata, te već devetu godinu za redom hodočaste Hrvatskom. Nakon prošlogodišnje posjete Gradu heroju na 20. godišnjicu pada, članovi udruge ovaj vikend hodočastili su Banijom.

Njihovi domaćini bili su pripadnici udruge "Crne mambe" koje je predvodio predsjednik Ivica Šafarić - Ninja, udruge "Gromovi" s predsjednikom Milom Krištom i suborci iz ŠD "Omega" na čelu s Zvonimirom Tubićem - Tubom.

Nakon sv. mise u kapelici 2. gardijske brigade, u petrinjskoj vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" , koju je predvodio kapelan 2. gardijske brigade don Milenko Majić domaćini su goste upoznali s ratnim djelovanjima u Domovinskom ratu na područjima Petrinjske Gore, Glinske Poljane i Farkašića. U zajedničkom obilasku položeni su vijenci i zapaljene svijeće na četiri spomen – obilježja, herojski poginulim suborcima. Nakon hodočašća domaćini su priredili druženje u svojim prostorijama u selu Novi Farkašić koje je potrajalo do kasno popodne.

Na povratku u Split zapaljena je i svijeća na mjestu pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama.

Ovim putem članovi Udruge veterana Domovinskog rata "Brodosplit" još jednom zahvaljuju svojim domaćinima, posebno suborcu Borisu Jacoviću i iskreno se nadaju skorom zajedničkom susretu.  

Škverski veterani i darivatelji krvi odali počast žrtvama u Vukovaru


18/11/11 - Kao i prijašnjih godina, osamdeset članova Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit zajedno s 50-oricom članova Kluba DDK Brodosplit priključilo se 18. studenoga 2011. godine u Vukovaru koloni "Hrabri ljudi", na dvadesetu obljetnicu obilježavanja dana pada grada heroja.

Široka i duga rijeka ljudi, hodajući usporedo uz moćni Dunav, ispunila je želje vukovarskih branitelja, od kojih je jedan, sa suzama u očima rekao: - "Znate tko Vukovar drži živim? Vi koji dolazite!"

Više od pedeset tisuća domoljuba i štovatelja vukovarske žrtve, u koloni dugoj šest kilometara, odali su počast žrtvama u Vukovaru, i još jednom pokazali svijetu jedinstvo i ponos hrvatskog čovjeka.

Škverani su prvi ustali protiv "balvan revolucije"


16/10/11 - U povodu 21. godišnjice osnutka II policijskog bataljuna poznatijeg kao "škverski bataljun", što je i ujedno dan Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit, u nedjelju 16. listopada 2011. godine, u dvorani škverskog muzeja održan je svečano-izvještajni Sabor UVDR-a Brodosplit kojim je predsjedao čelnik Udruge Goran Zlopaša.

Zlopaša je istaknuo da će ova Udruga, dok je on na njenom čelu nastaviti započeto, a to je briga za branitelje, ulaganje u mlade, te njegovanje i čuvanje digniteta Domovinskog rata.

Nakon Sabora nazočni članovi položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih mučenika u Brodosplitu, te odali počast svim poginulim i umrlim suborcima, a posebno generalu Blagi Zadri koji je prije 20 godina poginuo u obrani Vukovara.

Naime, 16. listopada 1990. godine, škverani su kao odgovor na tzv. "balvan revoluciju" ustrojili bataljun pričuvnog sastava MUP-a, i od 18. siječnja 1991. godine djelovali na području Grada Splita i šire. Ova postrojba bila je i temelj 114. brigade HV-a čije je prvo zapovjedništvo također bilo u Brodosplitu, a iz nje su kasnije iznjedrene 158. brigada HV-a i 6. domobranska pukovnija.  

Prva pričuvna brigada ZNG-a obilježila 20. rođendan


2/06/11 - Obljetnica osnutka 114. brigade H.V., prve pričuvne brigade Zbora narodne garde u Republici Hrvatskoj, obilježena je 1. lipnja 2011. godine u Splitu.

Kao i prije 20 godina pripadnici Prve bojne 114. brigade, takozvane "škverske bojne", okosnice stvaranja ove legendarne brigade, otišli su do svog prvog zapovjedništva u škveru u Park hrvatskih mučenika na spomen obilježje položiti cvijeće i zapaliti svijeće za sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

Pripadnici slavne brigade na čelu sa svojim ratnim zapovjednicima, zajedno sa stradalničkim Udrugama proizašlih iz Domovinskog rata, te predstavnicima županijskih, gradskih i općinskih vlasti položili su cvijeće i zapalili svijeće pred Središnjim križem i Groblju hrvatskih branitelja na Lovrincu. Sveta misa služena je u crkvi sv. Ante u Poljudu.

Više od 400 ''škorpiona'' i njihovih gostiju okupilo se u hotelu "Zagreb" na Duilovu gdje je postavljena izložba ratnih fotografija i razna umjetnička djela stvorena rukom pripadnika ove postrojbe, te održana svečana akademija kojoj se pozdravnim govorom obratio predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 114. brigade Ante Banović-Krilnik.

Podsjetimo, ovom su postrojbom zapovijedali brigadir Ante Čatlak od 1. lipnja 1991. do kolovoza 1992. godine, brigadir Zdravko Klanac od kolovoza 1992. do ožujka 1993., bojnik Ivo Barada od ožujka do svibnja 1993. godine, ; brigadni general Slaven Zdilar od svibnja 1993.do listopada 1994., pukovnik Marko Skejo od listopada 1994. do kolovoza 1997., te u mirnodopskom razdoblju do gašenja brigade 30. lipnja 2000. godine bojnik Ljubo Marasović.

Tijekom ratnog puta kroz postrojbu je prošlo preko 7900 pripadnika, a 88 pripadnika je poginulo.

Memorijal ‘’12 redarstvenika’’


3/05/11 - Dana 2. svibnja 2011. godine 12 članova Udruge veterana Domovinskog rata ''Brodosplit'', između 12 momčadi sudjelovalo je na 10. tradicionalnom malonogometnom turniru "12 redarstvenika" u Vukovaru kojeg organizira Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

Turnir se organizira u spomen na 12 hrvatskih redarstvenika koje su 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu mučki ubili četnici.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Vukovarskom groblju hrvatskih branitelja i na Ovčari, odana je počast poginulim braniteljima Vukovara, te svim poginulim braniteljima hrvatske slobode.

Škverski veterani u Vukovaru


2/05/11 - Poslije pet godina, 90 članova Udruge veterana Domovinskog rata "Brodosplit ", od 29. travnja do 1. svibnja ove godine posjetili su Vukovar, a u povodu dvadesete obljetnice pogibije 12 hrvatskih redarstvenika u Borovom selu.

S vukovarskim domaćinima ''škverski dragovoljci'' su položili vijence i zapalili svijeće Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti, gdje su ih pozdravili saborski zastupnik Petar Mlinarić i suborac Tihomir Purda, te na Križu uz Dunav gdje ih je dočekao gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, i Groblju hrvatskih branitelja i na Ovčari gdje su se susreli i s dr. Vesnom Bosanac.

Uoči dolaska u Vukovar, u Đakovu su se susreli sa suborcima iz HVIDR-e Županije osiječko-baranjske i HVIDR-e Đakovo. Također su posjetili Šarengrad i Ilok.  

(pogledajte foto galeriju)

Dvadeseta obljetnica osnutka "škverskog bataljuna"


16/10/10 - Otkrivanjem spomen ploče na zgradi Uprave splitskog brodogradilišta, 16. listopada 2010. godine obilježena je dvadeseta obljetnica osnutka II. policijskog bataljuna, poznatijeg kao "škverski bataljun".

Ploču je postavila Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit, a odana je počast dvadesetorici škverana koji su svoje živote položili na oltar domovine.

U svom obraćanju, dopredsjednik Udruge, Ivan Maleš izrazio je potrebu za očuvanjem digniteta Domovinskog rata, koja je poslije 20 godina još jača, jer smo svi svjedoci inverzije u kojoj se agresori tretiraju kao žrtve, a žrtve kao agresori, tako neprijatelji istine promiču tezu da srpska agresija nije bila grijeh, a hrvatska obrana jest, te se srpski zločini kite trofejima nevinosti, a onda istinska žrtva i nevinost prisiljena je braniti samu sebe.

- Iz II. policijskog bataljuna izrasla je 114. brigada. Škverane je samo žica dijelila od ratne luke Lora. Pripadnici škverskog bataljuna kontrolirali su prilazne ceste gradu, a svoj najveći obol dali su 6. svibnja 1991. kada su pred zgradom Banovine stali u obranu slobode i poslali jasnu poruku u Beograd - kazao je Ivan Maleš, dopredsjednik Udruge veterana Brodosplita.

Škverski je bataljun brojao 340 pripadnika, a njegov prvi zapovjednik bio je pokojni Stipe Bilokapić. Čast otkrivanja spomen ploče pripala je splitsko-dalmatinskom županu Anti Sanaderu, uz nazočnost dožupana Luke Brčića, dogradonačelnika Grada Solina Joška Delale, izaslanika Grada Splita Zdravka Parčine, zamjenika PU splitsko- dalmatinske Ive Labrovića, načelnika Sektora policije Slobodana Marendića, , predsjednika HVIDR-e Split Maria Tomasovića, zamjenika direktora Brodosplita Andre Jašića, članova udruga udovica i roditelja poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, pripadnika MUP-a, članova Skautskog kluba ''Marjan'' i ostalih gostiju.

- Ne smijemo dopustiti da se prošlost zaboravi i da povijest pišu oni koji nisu željeli hrvatsku državu jer bi oni zasigurno napisali neku drugačiju povijest - kazao je župan Sanader.

Naglasio je kako će baš iz toga razloga Županija uvijek podržavati ovakve i slične akcije. Nakon otkrivanja ploče koju je blagoslovio Ante Kekez, župnik samostana Sv. Ante, izaslanstva Županije, Uprave Brodosplita, PU Splitsko-dalmatinske, Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit te članovi obitelji poginulih branitelja položili su vijence na spomeniku u parku Hrvatskih mučenika koji se nalazi u krugu brodogradilišta.

Spomen-ploču, poklon Udruzi veterana Domovinskog rata Brodosplit izradio je Ivan Gotovac, te ovim činom zajedno sa hrvatskim braniteljima odao počast svim poginulim, mučki ubijenim i nestalim hrvatskim domoljubima na slavu i vječni spomen.

Obilježena 19. obljetnica 114. brigade H.V.


Obljetnica osnutka 114. brigade HV, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde u Republici Hrvatskoj, obilježena je 01. lipnja 2010. godine polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u spomen na pale za hrvatsku slobodu.

Stotinjak pripadnika brigade na čelu sa svojim ratnim zapovjednicima, zajedno sa stradalničkim Udrugama proizašlih iz Domovinskog rata, te predstavnicima županijskih, gradskih i općinskih vlasti položili su cvijeće i zapalili svijeće na Centralnom križu i Groblju hrvatskih branitelja na Lovrincu, na spomenik poginulim pripadnicima hrvatske vojske djelatnika Diokoma, ispred zgrade ex. tvornice Diokom te na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Parku « Hrvatskih mučenika « u Brodosplitu.

Sveta misa služena je u crkvi sv. Ante u Poljudu , a predvodio ju je fra. Ante Kekez, dok je odrješenje na Lovrincu dao don. Branimir Projić.

Nakon mise upriličeno je druženje nazočnih u prostorima crkve, gdje je glavna tema bila obilježavanje 20. obljetnice na koju će biti pozvani svi pripadnici koji su prošli kroz postrojbu.

Tradicionalno proljetno druženje članova UVDR ''Brodosplit''


Nakon Međugorja, Livna, Vukovara, Bleiburga, Marije Bistrice, Stubica, Brijuna, Vodnjana i Trsata, tradicionalno proljetno druženje članova UVDR ''Brodosplit'' održano je u Krapinskim Toplicama od 14. do 16. svibnja 2010. godine.

Druženje je pohodilo 65 članova, od toga i pet članova moto- sekcije. Vrijeme provedeno u Hrvatskom zagorju proteklo je posjetom novootvorenoga jedinstvenog muzeja Krapinskog pračovjeka i dvorca „Trakošćan“, te u zajedničkom druženju sa članovima i suborcima iz Krapinsko-zagorske županije i grada Zagreba.

Cilj druženja je zbližavanje i suradnja hrvatskih branitelja iz cijele Domovine, kroz koje se šire saznanja i vidici, a sve u cilju uzajamne pomoći i očuvanja istine o Domovinskom ratu.

Memorijal ''Andrija Bartulić-Toni''

Momčadi Pauka memorijalni turnir "Andrija Bartulić - Toni"

Momčad Četvrte gardijske brigade Pauci pobjednici su petog Memorijalnog malonogometnog turnira "Andrija Bartulić - Toni", što je 24. studenoga 2009. godine odigran u dvorani na splitskim Gripama.

Ekipa Pauka u finalu je bila bolje od momčadi Hvidre, te zasluženo odnijela pokal turnira što se tradicionalno već petu godinu zaredom igra u spomen na tragično stradalog predsjednika splitske Hvidre, pukovnika HV-a Andriju Bartulića.

Na samom otvaranju turnira, uz intoniranje hrvatske himne i minutom šutnje za pok. Andriju i sve domoljube koji su položili život na oltar Domovine, obitelj i sudionike prigodnim riječima pozdravili su dožupan Luka Brčić i predsjednik HVIDR-e Split Mario Tomasović.

Tomasović je naglasio da je pokojni Andrija svojim životom i radom predstavljao moralnog i časnog čovjeka, požrtvovanog oca, istinskog ratnika, heroja i prijatelja, lidera kojeg se štovalo, humanistu i dobročinitelja koji je za svakog imao toplu riječ, te je svoj pozdravni govor zaključio riječima: "… i nek nam Andrija bude svjetlo svjetionika, jer bez svjetla naš će se hrvatski brod nasukati…".

Klape Intrade i Šufit pet puta vraćani na bis

Veličanstvenim koncertom Tomislava Bralića i klapa Intrade i Šufit, 24. studenoga 2009. godine obilježen je peti memorijalno humanitarni koncert Andrija Bartulić - Toni.

Prepuno HNK Split dva i po sata uživalo je u riječi i pjesmi izvođača, a rečena zahvala pokojnom Andriji Bartuliću popraćena je gromoglasnim aplauzom.

Pjesma hrvatskog dragovoljca Domovinskog rata Ante Tadića Nadomira Šutre "Ja sam stina kralja Zvonimira" u interpretaciji Tomislava Bralića i klape Intrade kazalište je "digla na noge", a izvođači su pet puta vraćani na bis.

Prihod ovog humanitarnog koncerta namijenjen je Udruzi "Pogledaj me" koja okuplja roditelje, djecu i odrasle s poteškoćama iz autističnog spektra.

Dan sjećanja - Vukovar 1991.

Veterani Brodosplita pohodili Vukovar i motorima

Ove godine, 18. studenoga članovi Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit na svom tradicionalnom putu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve agresije na Vukovar 1991. godine uključili su i šest svojih članova novoosnovane moto - sekcije koji su na put krenuli motorima.

Osim obilježavanja godišnjice sudjelovanjem u Koloni sjećanja, puštanjem svijeća niz Dunav, upriličeni su i susreti sa suborcima iz UDVDR Vukovarsko- srijemske županije, UDVDR Grada Vukovara, Športsko ribolovne udruge BOROVO NASELJE 91 iz Vukovara, te je upriličen susret s obitelji Josipa i Marije Ivanković iz Šarengrada.

"Ovom prigodom osjećamo se pozvani izvijestiti hrvatsku javnost koju se godinama obmanjuje o broju sudionika ovog značajnog događaja, da suprotno službeno objavljenim brojkama, nepregledno mnoštvo u Koloni sjećanja najzornije je pokazalo koliko Hrvatima znače njihove svetinje - žrtve prinesene na oltar Domovine", rekao je Goran Zlopaša, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit.

19. obljetnica osnutka ''škverskog bataljuna''


U povodu 19. obljetnice osnutka II. policijskog bataljuna poznatijeg kao "škverski bataljun", što je i ujedno dan Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit, 16. listopada 2009. godine odana je počast žrtvama i obilježen ovaj dan ponosa škverskih branitelja.

Ovaj bataljun bio je temelj 114. brigade HV-a, te je poslije iznjedrio 158. brigadu i 6. domobransku pukovniju.

U parku Hrvatskih mučenika u krugu Brodosplita, obitelji poginulih, članovi UVDR Brodosplit, Andro Jašić, u ime Uprave Brodosplita, Damir Gabrić, u ime župana splitsko-dalmatinskog, splitski dogradonačelnik Jure Šundov, Joško Delale, u ime Grada Solina, i Mario Tomasović, predsjednik HVIDR-e Split, položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježje dvadesetorici poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Nakon polaganja služena je sv.misa u crkvi sv. Ante u Poljudu koju je predvodio fra. Ante Kekez.

U 18 sati održan je redovni godišnji izvještajno-izborni Sabor Udruge u kino-dvorani HNK Hajduk, koji je vodio predsjednik Udruge Goran Zlopaša. Saboru Udruge uz članove nazočili su i župan splitsko- dalmatinski Ante Sanader koji je i pozdravio nazočne istaknuvši da Udruga svojim radom i entuzijazmom, brigom za branitelje, ulaganjem u mlade, njegovanjem i čuvanjem digniteta Domovinskog rata, zaslužuje pažnju, ne samo župana nego i šire. Također je naglasio da će Županija i dalje, kao i do sada pomagati rad ove Udruge, kao i njene članove. Uz župana Saboru su prisustvovali i predstavnici HVIDR-e Split. Za predsjednika Udruge jednoglasno je, treći put za redom izabran, Goran Zlopaša.

18. obljetnica osnutka 114. brigade H.V.


Polaganjem vijenaca ispred Središnjeg križa na groblju Lovrinac, te paljenjm svijeća na spomen-obilježje poginulih hrvatskih branitelja u Parku hrvatskih mučenika u Škveru, 1. lipnja 2009. godine Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit proslavila je 18 godina ustrojstva 114. brigade H.V., prve pričuvne postrojbe Zbora Narodne Garde.

Temelj 114. brigade bila je 1. bojna, tzv. Škverski bataljun, koja je osnovana u listopadu 1990. godine kao II. Policijski bataljun, te svoje djelovanje započela u u siječnju 1991. godine, a bila je sastavljena od škverskih dragovoljaca. Ubrzo su se škveranima priključile dragovoljačke postrojbe iz većih splitskih poduzeća: Koteksa, Dalme, HPT, Brodomerkura, Prometa, Slobodne Dalmacije, kao i dragovoljačke satnije iz Žrnovnice i „Putalj“ iz Kaštela (lovci).

Svoj nemjerljiv doprinos pripadnici 114. brigade dali su u oslobodilačkim operacijama ‘’Peruča’’, ‘’Maslenica’’, ‘’Zima 94’’, ‘’Ljeto 95’’ i ‘’Oluji’’. Tijekom Domovinskog rata kroz brigadu je prošlo 7900 branitelja od kojih je 88 položilo život za slobodnu Hrvatsku.

Uz brojne članove Udruge, pripadnike 114. brigade, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnike stradalničkih udruga obilježavanju su nazočili:

- 114.br. zapovjednici brigade; brigadni general Slaven Zdilar u pratnji pukovnika Marka Skeje i bojnika Ljube Marasović,
- udruga roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu,
- predstavnici Hvidri gradova i općina iz kojih je nastala 114.brigada,
- predstavnici Splitsko-dalmatinske županije,
- predstavnici grada Splita na čelu s gradonačelnikom Ivanom Kuretom,
- predstavnici grada Solina na čelu s gradonačelnikom Blaženkom Bobanom,
- predstavnici grada Omiša na čelu s gradonačelnikom prof. Ivanom Škaričićem, i redstavnici općine Dugi Rat s donačelnikom Domagojem Vukovićem.

Pored navedenih obilježavanju je također nazočilo i izaslanstvo HRM-a, predstavnici HNK Hajduk Split, te predstavnici ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Vijence u Brodosplitu u Parku hrvatskih mučenika položili su izaslanstva Škvera na čelu s Androm Jašićem, pomoćnikom direktora, i Udruge branitelja Brodosplita.

Na groblju Lovrinac odrješenje je dao don. Branimir Projić, a Svetu misu u samostanu Sv. Ante na Poljudu predvodio je fra. Ante Kekez.

Škverski branitelji hodočastili Istrom


Nakon Međugorja, Vukovara, Livna i Bleiburga, članovi Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit, uz pomoć Županije splitsko- dalmatinske i Grada Splita, od 29. do 31. svibnja posjetili su Istru.

Devedeset članova Udruge posjetilo je Medulin, Brijune, Fažanu - crkvu sv. Kuzme i Damjana, Vodnjan - crkvu sv. Blaža, Pulu - Arenu, Rijeku - crkvu Gospe Trsatske, jedno od najstarijh hrvatskih marijanskih svetišta, te Fužine.

Izdvojiti nešto sa ovog zanimljivog i nadasve poučnog puta škverskih branitelja vrlo je teško. Ipak valja spomenuti Zbirku sakralne umjetnosti u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu gdje se među mnoštvom slika, relikvija, liturgijskog ruha i posuđa nastalih od 14. do 19. stoljeća nalaze i privlače posebnu pozornost vodnjanske mumije (corpi santi). Tijelo sv. Nikoloze, benediktinske opatice umrle u Veneciji 1512. godine smatra se najsačuvanijom mumijom u Europi, a odgovora, kako su se tijela koja nisu balzamirana očuvala do danas (najstarije datira s kraja 12. stoljeća), za sada još nema.

Nacionalni park Brijuni - hrvatski biser sjevernog Jadrana, plijeni ljepotom škrapa, plaža, prostranih livada, gajeva, drvoreda, mediteranskog i suptropskog raslinja koje skrivaju tragove prapovijesnih vremena, ilirsko- histarskih do bisera antike, srednjovijekovnih ostataka, te okružja ladanjskog tipa s početka XX. stoljeća koja potvrđuju da se život na Brijunima intenzivno odvijao od II. do XIV. stoljeća, pa do danas.

Izdvajamo baziliku sv. Marije iz V. stoljeća i maslinu zasađenu negdje u IV. stoljeću poslije Krista, jednu od najstarijih na Sredozemlju. Važan i radostan događaj za članove ove Udruge dogodio se posjetom crkvi sv. Germana, na čijoj preslici ni zvona nema, koja je tako tužna i prazna s ponekom kopijom slavne prošlosti , na žalost roda Hrvatskoga. Međutim čim kročiš u njeno okrilje osjetiš snagu duha i glas Božji, pogotovo što je don Vjenceslav Kujundžić, prijatelj i suputnik članova naše Udruge, u crkvi održao sv. misu, koja ni u njoj, a ni u ostalim crkvicama NP Brijuni nisu česta pojava.

Na kraju puta članovi Udruge molili su u crkvi Gospe Trsatske koju je 8. lipnja 2003. godine na svom trećem pastoralnom pohodu Hrvatskoj i jubilarnom stotom izvan Italije posjetio papa Ivan Pavao II, ispred koje stoji prva skulptura na svijetu posvećena Papi, a otkrivena nakon njegove smrti. Upriličen im je i doček u kapeli Zavjetnih darova gdje su izmijenili darove.

Sa svojih putovanja članovi ove Udruge pronose i donose mir i dobro prožeto istinskom ljubavlju za svojom Domovinom i vjerom u Boga.

Memorijal ‘’12 redarstvenika’’


Dana 2. svibnja 2009. godine 14 članova Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit,između 12 momčadi sudjelovalo je na tradicionalnom 8. malonogometnom turniru " 12 redarstvenika " u Vukovaru.

Turnir se organizira u spomen na 12 hrvatskih redarstvenika koje su 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu koje su mučki ubili četnici. Zajednička je poruka svih sudionika turnira institucijama pravne države za pokretanjem istraga nad izvršiteljima tih zločina koji još nisu prcesuirani.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Vukovarskom groblju hrvatskih branitelja i na Ovčari, odana je počast poginulim braniteljima Vukovara, te svim poginulim braniteljima hrvatske slobode.

Sudionici memorijala posjetili su muzej u Vukovarskoj bolnici, muzej u hangaru na Ovčari, te prvo hrvatsko spaljeno selo Čelije.

Najzaslužnijim volonterima dodijeljena priznanja


Povodom međunarodnog Dana volontera, 4. prosinca 2008. godine u hotelu Le Meridien Lav u organizaciji Udruge Mi održan je svečani Bal volontera na kojem je sudjelovalo 420 volontera iz više od 40 udruga iz Splita, Kaštela,Sinja, Trogira, Omiša i Makarske.

Dodjeljeno je 110 zahvalnica najzaslužnijim volonterima i podupirateljima iz svih udruga, a titula najbolje udruge za 2008. godinu pripala je Studiju razvojnih inicijativa i Udruzi za promociju kulture mladih Splitski portal za projekt Info zona – Informativni centar za mlade, te Mreži udruga osoba s invaliditetom Dalmacije.

U kategoriji Projekt godine 2008. godine proglašeni su projekti "A di si ti" Udruge MoSt i "Ples s anđelima" Udruge Split zdravi grad.

Na kraju je podjeljeno i priznanje za poseban doprinos volonterstvu u 2008. godini Skautskom klubu Marjan, čiji rad podupire Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit, bez čijeg doprinosa, naglašavaju skauti, njihov rad danas ne bi bio moguć, niti bi imali prostor za rad s 150.-ak djece – članova.

Balu volontera prisustvovali su i gosti Grada Splita iz Mreže zdravih gradova Hrvatske povodom njihove 20. obljetnice.

Dar djeci poginulih hrvatskih branitelja


Dana 03. prosinca 2008. godine u prostorijama Udruge veterana Domovinskog rata BRODOSPLIT predstavnik mobilnog operatera TELE 2 Goran Davidović, dopredsjediku UVDR Brodosplit Ivanu Malešu uručio je 8 mobilnih paketa s aparatima NOKIA 1680 kao dar djeci poginulih hrvatskih branitelja.

- Uvijek nam je drago kad se neko sjeti djece naših poginulih suboraca, što govori da njihova žrtva nije bila uzaludna, a svaki čin sjećanja na Domovinski rat utoliko je dobar jer nam ZLO ZABORAVA NEĆE PREKRITI ISTINU, uz riječi zahvale rekao je Ivan Maleš.

18. obljetnica osnutka ''škverskog bataljuna''


Članovi Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomenik poginulim braniteljima u Parku hrvatskih mučenika u Škveru, te misom zadušnicom u crkvi sv. Ante u Poljudu i skupštinom u prostorijama HNK ''Hajduk'' na Poljudu, 16. listopada 2008. godine obilježili su 18. obljetnicu osnivanja Drugog policijskog bataljuna i Škverskog bataljuna, te 11. godina od osnivanja Udruge.

Naime, temelj 114. brigade bila je 1. bojna, tzv. „Škverski bataljun“, koji je osnovan 16. listopada 1990. godine kao Drugi policijski bataljun,. Postrojba koja je počela djelovati u siječnju 1991 bila je sastavljena od škverskih dragovoljaca.

Poslije 1. lipnja i osnivanja 114. brigade škveranima se priključuju i dragovoljci ostalih splitskih poduzeća: Diokoma, HPT-a, Dalme, Prometa, Koteksa, Brodomerkura, te dragovoljci iz Omiša, Solina, Trogira i Dugopolja. Time je stvorena snažna brigada čiji je stožer bio upravo u Brodosplitu.

Podsjetimo, prvi zapovjednik Škverskog bataljuna bio je pukovnik Stipe Bilokapić, a načelnik stožera pukovnik Josip Tešija. Prvi zapovjednik 114.brigade bio je brigadir Ante Čatlak. Pripadnici Škverskog bataljuna, kao i 114. brigade, sudjelovali su u većini akcija na drniškom i južnom ratištu, te u operacijama Zima 94, Ljeto 95 i Oluji.

Heroji Vukovara u Brodosplitu


Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit 26. studenoga 2008. godine ugostila je 70 branitelja Vukovara, čime su uzvratili ovogodišnji posjet članova svoje udruge na ''Dan sjećanja'' gradu heroju, Vukovaru.

Nakon što su položeni vijenci ispred spomenika škverana palima za slobodnu Hrvatsku, dobrodošlicu je gostima poželio Goran Kosor, tajnik UVDR Brodosplit. – Prije rata nismo se poznavali, a sada smo braća po ratu. Neka se ne zaborave naše žrtve, kazao je Kosor.

Dogradonačelnik Splita Jozo Balić podsjetio je na ulogu Vukovara u rađanju nezavisne Hrvatske. – Amerika je imala Alamo, a mi imamo Vukovar, poručio je zamjenik splitskog gradonačelnika.

U cijelodnevnom druženju i posebno za Vukovarce fascinantnim škverom, istaknuta je želja za češćim susretima, kako bi se branitelji još više upoznali i učvrstili zajedništvo i stvaralaštvo proizašlo iz Domovinskog rata, naglasio je Ivan Čaćić, Predsjednik Udruge vukovarskih dragovoljaca.

Udruga posjetila Bleiburg


Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit posjetila je, od 14. do 15. lipnja 2008. godine Bleiburg i Maceljske šume, mjesta partizanskih zločina i danas obavijena debelim zidovima šutnje. Iz Udruge pozivaju institucije pravne države da odrade svoj posao i zločince iz partizanskih redova privedu licu pravde. Mediji su puni suđenja časnim hrvatskim generalima, pa se pitamo zar pred zakonom ne bi svi trebali biti jednaki, istaknuo je prilikom posjete Goran Kosor, tajnik Udruge.

17 godina ustrojstva 114. brigade H.V.


Polaganjem vijenaca ispred Središnjeg križa na groblju Lovrinac, te paljenjm svijeća na spomen-obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Parku hrvatskih mučenika u Škveru, 1. lipnja 2008. godine Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit proslavila je 17 godina ustrojstva 114. brigade H.V.

Slavna 114. brigada osnovana je 1. lipnja 1991. u splitskom brodogradilišu, a njezin prvi zapovjednik bio je mornarički časnik Ante Čatlak. Svoj nemjerljiv doprinos pripadnici 114. brigade dali su u oslobodilačkim operacijama ‘’Peruča’’, ‘’Maslenica’’, ‘’Zima 94’’, ‘’Ljeto 95’’ i ‘’Oluji’’. Tijekom Domovinskog rata kroz brigadu je prošlo 7900 branitelja od kojih je 88 položilo život za slobodnu Hrvatsku.

Uz brojne članove Udruge, pripadnike 114. brigade, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnike stradalničkih udruga obilježavanju su nazočili njeni zapovjednici, predstavnici županije, gradova Splita, Kaštela, Omiša i Trogira, Brodosplita, te drugi uvaženi gost.

Misa zadušnica za sve poginule održana je u crkvi sv. Ante u Poljudu.

Međunarodni malonogometni turnir ''12 redarstvenika''


Dana 02. svibnja 2008. godine 12 članova Udruge veterana Domovinskog rata, između 12 malonogometnih ekipa sudjelovalo je na 7. tradicionalnom međunarodnom malonogometnom turniru ''12 redarstvenika'' u Vukovaru. Turnir se organizira u čast 12 mučki ubijenih redarstvenika 02. svibnja 1991. godine u Borovu Selu koje su zvjerski ubili četnici Borova Sela. Zajednička poruka svih učesnika turnira je poziv pravnoj državi za žurnim istragama i suđenjima učesnicima tog zločina koji još danas mirno šetaju ulicama Vukovara.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Vukovarskom groblju hrvatskih branitelja i na Ovčari, odana je počast poginulim braniteljima Vukovara, te svim poginulim braniteljima hrvatske slobode.

U sklopu memorijala posječeni su muzej u Vukovarskoj bolnici, te novootvoreni muzej u hangaru na Ovčari.

17. obljetnica osnutka ''škverskog bataljuna''


Polaganjem cvijeća i paljenjm svijeća na spomen-obilježje dvadesetorici poginulih hrvatskih branitelja u Parku hrvatskih mučenika u Škveru, misom zadušnicom za poginule u crkvi sv. Ante u Poljudu i svečanim Saborom u prostorijama HNK "Hajduk" na Poljudu, 16. listopada 2007. godine, Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit proslavila je 17 godina osnutka Škverskog bataljuna i 10 godina osnutka Udruge.

Uz brojne članove Udruge, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, obilježavanju su nazočili župan Ante Sanader, dožupan Luka Brčić, dogradonačelnik Splita Jozo Balić, dogradonačelnik Solina Petar Režič, zamjenik načelnika PU splitsko- dalmatinske Ante Gudelj, predstavnici medija, škverskih sindikata, kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Brodosplit, te drugi uvaženi gosti.

Predsjednik Udruge Goran Zlopaša izrazio je zadovoljstvo odazivom članova i gostiju. Naglasio je da će Udruga i dalje nastaviti trend dobrog i kvalitetnog rada, što i nije teško uz članove kakve ima.

Škverani obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti


Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomenik dvadesetorici poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu u Parku hrvatskih mučenika u krugu Brodosplita, delegacija Brodosplita na čelu s Domagojem Klarićem, predsjednikom Uprave i članovima Udruge veterana Domovinskog rata koje je predvodio dopredsjednik Ivan Maleš, obilježila je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

16. obljetnica osnutka 114. brigade H.V.


01. lipnja 1991. godine odlukom ministra obrane RH u splitskom je brodogradilištu utemeljena 114. brigada H.V., prva pričuvna brigada u Republici Hrvatskoj.

Na 16. obljetnicu osnivanja pripadnici brigade s njenim zapovjednicima Antom Čatlakom, Markom Skejom i Ljubom Marasovićem položili su cvijeće i zapalili svijeće na Centralni križ i Groblje branitelja na Lovrincu, te na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih mučenika u Brodosplitu.

Na mjestu osnivanja brigade ispred spomen ploče završeno je obilježavanje godišnjice ove slavne brigade.

Uz pripadnike brigade počast su odali i delegacije UVDR Brodosplit, UHDVDR Split, UDVDR Omiš, Udruge Udovica i Roditelja poginulih hrvatskih branitelja, branitelji Omiša, Trogira , Solina i Kaštela, DDK Brodosplit, Direktor Brodosplit-Brodogradilišta d.o.o. Domagoj Klarić sa suradnicima, gradonačelnik Solina Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Zvonimir Puljić, dožupan Luka Brčić.

Crkveni obred na Lovrincu predvodio je vojni kapelan Branimir Projić, a misu za poginule u crkvi sv. Ante u Poljudu fra. Stjepan Popić.

Posjet veterana Brodosplita braniteljima grada Livna


Osamdeset članova Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit 26. i 27. svibnja 2007. godine posjetilo je Livno. Domaćini su im bili branitelji Livna i livanjskog kraja na čelu s HVIDR-om Livno. Tijekom posjete obišli su stari hrvatski samostan " Gorica " u čijem sklopu se nalazi franjevački muzej i galerija koji čuva predmete iz 2. stoljeća do danas, koji govore o životu hrvatskog naroda ovih krajeva.

Zajednički su položili cvijeće i zapalili svijeće na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima poginulih u Domovinskom ratu.

Na zajedničkoj skupnoj večeri pozdravili su ih predstavnici vlade Herceg bosanske županije i gradonačelnik Livna.

Dogovoreni su budući zajednički susreti i obostrana pomoć u rješavanju pitanja koji danas tište branitelje, te zajednička borba protiv izdajnika i svih onih koji žele promjeniti povijest dirajući u Domovinski rat, našu svetu borbu za samostalnošću i neovisnošću hrvatske države, naglasio je Goran Kosor, tajnik Udruge UVDR Brodosplit.

Međunarodni malonogometni turnir ''12 redarstvenika''


Dana 02.  svibnja 2007. godine 12 članova Udruge veterana Domovinskog rata, između 12 malonogometnih momčadi sudjelovalo je na 6. tradicionalnom međunarodnom malonogometnom turniru "12 redarstvenika" u Vukovaru.

Turnir je organiziran u čast 12 mučki ubijenih redarstvenika 02. svibnja 1991.godine u Borovu Selu koje su zvjerski ubili četnici iz Borova Sela.

Zajednička poruka svih sudionika turnira jest poziv pravnoj državi za žurnim istragama i suđenjima počinitelja tog zločina koji i danas mirno šetaju ulicama Vukovara. Sudionici su položili cvijeće i zapalili svijeće na Vukovarskom groblju hrvatskih branitelja i na Ovčari, te posjetili novootvoreni muzej u hangaru na Ovčari.

Invalidima omogućen ugodniji pristup bazenima


Dana 22.  studenog 2006. godine zajedničkom akcijom HVIDR-e Split, Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit i Brodosplit-Brodogradilišta d.o.o., na bazenima u Poljudu, Udruzi osoba s invaliditetom grada Splita, uručen je lift, koji će invalidima omogućiti nesmetan ulazak u bazen.

Donaciju vrijednu 70.000kn Predsjedniku Udruge za sport i rekreaciju invalida grada Splita, Miji Bakiću, uručio je Goran Zlopaša, Predsjednik HVIDR-e, u ime UVDR Brodosplit Goran Kosor, tajnik udruge, te Goran Vukasović, Direktor Brodosplit-Brodogrališta d.o.o.

Gospodin Mijo Bakić se u ime invalida grada Splita zahvalio donatorima, jer će konačno invalidi imati prigodu plivati u bazenu i u zimskom periodu.

Heroji grada Vukovara u Splitu

Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit 03. studenoga 2006. godine ugostila je 70 branitelja Vukovara, čime su uzvratili ovogodišnji posjet 120 svojih članova udruge gradu heroju Vukovaru.

U cijelodnevnom druženju i upoznavanju s našim gradom i posebno za njih fascinantnim škverom, istaknula se želja za češćim susretima, kako bi se branitelji još više upoznali i učvrstili zajedništvo i stvaralaštvo proizašlo iz Domovinskog rata, naglasio je Ivan Čaćić, Predsjednik Udruge vukovarskih dragovoljaca.

Rodila se i ideja o programu posjeta osnovaca gradu heroju, kako zlo zaborava ne bi prekrilo istinu, a nositelji bi bili baš dragovoljci Domovinskog rata.

Branitelji su položili vijence i upalili svijeće na spomeniku poginulim hrvatskim borcima u Parku hrvatskih mučenika.

Okupljenima se potom u muzeju Brodosplita riječima dobrodošlice obratio Goran Vukasović, Predsjednik Uprave Brodosplita, a pozdravima se pridružio i Zvonimir Puljić, gradonačelnik Splita, Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan, te Blaženko Boban, gradonačelnik Solina , kao i domaćini, predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit.

Zadovoljni susretom branitelji Vukovara produžili su za Šibenik, radujući se novom susretu 18. studenog 2006. godine na ''Dan sjećanja'' u Vukovaru.

16. obljetnica Škverskog bataljuna


Polaganjem vijenaca i misom zadušnicom, Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit obilježila je 16. obljetnicu Škverskog bataljuna, osnovanog 16. listopada 1990. godine.

U znak sjećanja na 20 poginulih radnika, izaslanstvo UVDR-a, predvođeno predsjednikom Goranom Zlopašom, položilo je cvijeće pred spomenikom u Parku hrvatskih mučenika. Osim članova obitelji poginulih radnika te predstavnika sindikata, Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Brodosplit, KUD-a Brodosplit, prisustvovali su i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, gradonačelnik Zvonimir Puljić, gradonačelnik Solina Blaženko Boban te predsjednik Uprave Brodosplita Goran Vukasović.

Misu za poginule hrvatske branitelje služio je don Marin Škarica u crkvici sv.Ante na Poljudu.

Vrijedna donacija

Posjet Omiškim osnovcima

Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit, 12. listopada 2006. godine na poziv ravnatelja, posjetila je Osnovnu školu Josip Pupačić u Omišu i darovala im prijenosno računalo i LCD projektor za potrebe njihova kabineta fizike. Vrijednu donaciju uručio je Goran Zlopaša, predsjednik Udruge te Goran Kosor, tajnik udruge, dok je u ime škole dar primio Veljko Ora, profesor fizike.

01. lipnja 2006. godine - 15. godine od osnivanja 114. brigade H.V.

01. lipnja 2006. godine – 15 godina od osnivanja 114. brigade H.V. prve pričuvne brigade u Republici Hrvatskoj, osnovane u Brodosplitu

Temelj 114. brigade bila je 1. bojna, tzv. Škverski bataljun, koja je osnovana u mjesecu listopadu 1990. godine kao II. Policijski bataljun, te svoje djelovanje započela u mjesecu siječnju 1991. godine, a bila je sastavljena od «škverskih « dragovoljaca.

Poslije o1. lipnja i osnivanja 114. brigade «škveranima» se priključuju i dragovoljci ostalih splitskih poduzeća: «Diokoma», HPT, «Dalme», «Prometa», «Koteksa», «Brodomerkura», te dragovoljci iz Omiša, Solina, Trogira i Dugopolja, te stvaraju snažnu nezamjenjivu brigadu čiji je stožer bio upravo u Brodosplitu.

Prvi zapovjednik «škverskog» bataljuna bio je pukovnik Stipe Bilokapić, a načelnik stožera pukovnik Josip Tešija. Prvi zapovjednik 114. brigade bio je brigadir Ante Čatlak.

Uspjesi ove brigade / pod nazivom « Škorpioni « / ušli su u povijest. Nezamislivo je Drniško i Južno ratište bez pripadnika 114. brigade, kao i njena uloga u samom oslobađanju naše Domovine.

Od 01. lipnja 1991. godine brigada preuzima blokadu vojarne « Lora « , te je dio brigade na toj zadaći do samog preuzimanja iste.

20. kolovoza 1991. godine 1. bojna 114. brigade izlazi na teren Svilaje što je i prvi teren brigade. Ostali dijelovi raspoređeni su po sinjskom i drniškom ratištu. U studenom i prosincu 1991. godine brigada sudjeluje u bitkama na potezu Čepikuće-Ošlje- Stupa- Imotica – Ston, te odigrava važnu ulogu u odbijanju proboja oklopno- pješadijskih srbočetničkih snaga na predjelu Ošlje- Stupa.

Isto tako izviđači i diverzanti brigade sudjeluju u oslobađanju, odnosno preuzimanju vojarni na Visokoj, Kili i raketnoj bazi u Žrnovnici.

18. i 19. prosinca 1991. godine 20 odvažnih pripadnika ulazi i u jako srbočetničko uporište u vojarni « Lora « kako bi preuzeli oružje TO, te tom prilikom budu zatočeni.

Kraj 1991. godine dočekuje na Drniškom ratištu.

Od 1992. godine do kraja rata brigada učestvuje na Drniškom, Metkovačko-stolačkom ratištu, te na Južnom bojištu.

Dijelovi 114. brigade ,TRD sudionici su akcija Maslenice i Južnog Velebita, te njeni dijelovi sudjeluju u Zimi 94, Ljeto 95 te Oluji.

Brigada se s terena povlači 30. lipnja 1996. godine, a rasformira se 30. lipnja 2000. godine.

Kroz brigadu prošlo je 7930 branitelja, a njih 88 položilo je život na oltar Domovine. Više od tisuću njenih pripadnika ranjeno je ili i danas nosi posljedice rata.

poručnik Goran Kosor, jedan od osnivača i
pripadnika 114. brigade HV, prve pričuvne brigade u Republici Hrvatskoj.

Posjet gradu Vukovaru

Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit organizirala je, od 28. do 30. travnja 2006. godine, na 15. godišnjicu stradavanja Vukovara, posjet Gradu heroju.

Čak 120 članova ove udruge posjetilo je Ovčaru, Memorijalno groblje u Vukovaru, Središnji križ na Dunavu, Trpinjsku cestu sa grobljem tenkova i spomenikom legendarnom generalu Blagi Zadri, spomenik braniteljima u Jarmini i Komletincima i prvim hrvatskim pilotima u Otoku te na povratku spomenik Josipu Joviću na Plitvicama.

U Vukovaru je uslijedio lijep doček od Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata vukovarsko-srijemske županije koji su uz predstavnike sela, gradova i općina kroz koje se prolazilio, tijekom cijelog boravka bili ugodni domaćini.

Tom prilikom na zajedničkom druženju Brodosplitovim su se veteranima pridružili Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije i Tomo Šarić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Uspostavljeni su prijateljski odnosi i postignut dogovor za intezivnijom i čvršćom suradnjom.

Posjet Vukovaru unio je osjećaje tuge i ponosa među članove Udruge, budući da se u Vukovaru može na jednom mjestu doživjeti sva dubina tragedije i patnje hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

Splitski veterani bili su neugodno iznenađeni ponašanjem i incidentnim izazivanjem dijela srpskog stanovništva, poglavito djece u Borovom Selu, na mjestu masakra i tragične pogibije dvanaestorice hrvatskih redarstvenika, i to u prisutnosti tamošnje policije.

Stekao se dojam da rat u Vukovaru nije stao, pa su članovi splitske Udruga poručili da neće stati u borbi za dignitet Hrvatske, naglasivši da neće dozvoliti da zlo zaborava prekrije istinu.

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia