KUD BRODOSPLIT

Kulturno umjetničko društvo Brodosplit

Kulturno umjetničko drušvo Brodosplit osnovano je 1971. godine i nosi ime najvećeg hrvatskog brodogradilišta - Brodosplita, u svijetu poznatog po kvaliteti izrađenih brodova.

Svojim bogatim repertoarom, koji raznovrsnošću nošnji i različitošću glazbenog izričaja očituje cjelovitu sliku hrvatskog folklorno-etnografskog korpusa, KUD Brodosplit, je osim u zemlji nastupao i u brojnim gostovanjima u inozemstvu: u Italiji, Mađarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Danskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Španjolskoj I Makedoniji. Za dosadašnje nastupe u zemlji i inozemstvu KUD Brodosplit dobio je brojna priznanja i za izuzetnost izvedbe i za promociju hrvatskog folklornog blaga.

Godine 1999. je na svjetskoj olimpijadi folklora u francuskom gradu Dijonu, u konkurenciji od 27 zemalja društvo osvojilo brončanu medalju.

U društvu djeluje niz sekcija:

- Dječji ansambl
- Mlađa folklorna skupina
- Prvi ansambl
- Škola mandoline i gitare
- Mandolinsko-tamburaški sastav
- Muška klapa

- DJEČJI ANSAMBL KUD-a BRODOSPLIT broji oko dvadeset članova uzrasta od prvog do četvrtog razreda. Članovi uče o dječjim igrama i plesovima iz različitih krajeva Hrvatske. Uz pjesmu i ples uče o našim običajima i kulturnoj baštini.

- MLAĐA FOLKLORNA SKUPINA Tridesetak članova uzrasta od petog do osmog razreda čine mlađu folklornu skupinu Kud-a Brodosplit. Program rada ove sekcije obuhvaća uglavnom narodne plesove i pjesme iz Međimurja, Posavine, Like, hrvatskog prigorja i Splita. Osim plesova članovi dobivaju osnovno znanje o narodnim nošnjama tih krajeva.

- PRVI ANSAMBL KUD-a BRODOSPLIT broji oko 30 članova. Njihov cjeloviti program obuhvaća narodne plesove iz sve četiri plesne zone hrvatskog folklora. I to: Posavčicu (Panonska zona), Međimurska pisana nedjelja (Alpska zona), Ličko i vrličko kolo (Dinarska zona), te Stare splitske plesove, Splitsku kvadrilju i (Jadranska zona). Na programu nalazi se još i završno kolo iz naše najpoznatije opere Jakova Gotovca Ero s onoga svijeta. Važno je naglasiti da sve koreografije potpisuju najpoznatiji i najcijenjeniji etnografi dr. Ivan Ivančan i prof. Branko Šegović, te su sve nošnje originali.

- ŠKOLA MANDOLINE I GITARE broji petnaest članova koji pohađaju osnove gitare i mandoline s ciljem uključivanja u mandolinsko-tamburaški orkestar. Članovi moraju svladati raspon od osnova gitarske i mandolinske tehnike do minimalno četvrtog razreda osnovnoškolskog gitarističkog i mandolinskog obrazovanja zbog svladavanja folklornog repertoara društva.

- MANDOLINSKO-TAMBURAŠKI ORKESTAR broji dvanaest članova. Svira izvornu dalmatinsku glazbu i glazbu iz cijele Republike Hrvatske. Primarni cilj u društvu im je da glazbeno prate nastupe folklornih sekcija. Osim mandoline i gitare sviraju i na izvornim glazbalima kao što su Lijerica (Linđo), Bisernica (Ličko kolo), gajde i gusle.Po potrebi djeluju i ukomponirani s klapom.

- MUŠKA KLAPA postoji od osnutka društva. Broji osam članova. Muška klapa samostalno izvodi tridesetominutni program kojeg sačinjavaju izvorni Dalmatinski napjevi.

(i još više na www.kud-brodosplit.hr)

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia