Aktivnosti

Upišite školu folklora, mandoline i gitare, "Folklorići" za predškolce!

24/09/15 - Plešite, svirajte i putujte s nama!

Početak školske godine i uvijek ista dilema - koju izvanškolsku aktivnost izabrati?

U KUD-u Brodosplit upravo su u tijeku upisi za sve one koji žele plesati ili svirati.

Iznimno pristupačne cijene škole folklora, mandoline i gitare ove su godine pomogle mnogima da upravo KUD Brodosplit odaberu za jedno veselo i rasplesano djetinjstvo.

Škola folklora - 100 kn mjesečno, škola mandoline i gitare 150 kn mjesečno.

Novost je i folklorna skupina "Folklorići" - igraonica za predškolce čija je cijena također 100 kn mjesečno.

Srednjoškolci se bez naknade mogu upisati u folklorni ansambl.

Sve informacije možete dobiti na telefon 099 339 1212 ili jednostavno ispunite online prijavnicu na www.kud-brodosplit.hr . Posjetite nas i na Facebooku. 

KUD Brodosplit na 47. Međunarodnoj smotri folklora

23/07/13 - Na 47. Međunarodnoj smotri folklora koja se pod prigodnim nazivom "Hrvatska u Europi – Europa u Hrvatskoj" od 16. do 21. srpnja održala u Zagrebu, kao predstavnici Splitsko-dalmatinske županije nastupili su članovi KUD-a Brodosplit.

Rasplesani 'brodosplićani' u dvodnevnom sudjelovanju nastupili su sa Starim splitskim plesovima i Splitskom kvadriljom, čije obje koreografije potpisuje Branko Šegović, poznati koreograf i etnokoreolog.

U različitim sredinama plesovi i njihova glazbena pratnja prilagođavali su se vremenu i do danas su se sačuvali kao lokalne inačice starije i novije europske plesne baštine: promenade, kontradance, kvadrilje, kotiljoni, mazurke, furlane, manfrine, ali i valceri, polke, čardaši i drugi plesovi.

Uz brojne sudionike iz svih krajeva Hrvatske na ovogodišnjoj Smotri nastupili su i gosti iz Australije, Austrije, Češke, Grčke, Iraka, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovenije i Španjolske.

KUD Brodosplit proslavio 40 godina postojanja

5/03/12 - U sklopu obilježavanja četrdeset godina postojanja, KUD Brodosplit je 4. ožujka 2012. godine održao svečani koncert u HNK Split. Na koncertu su uz pratnju mandolinskoga orkestra nastupili Prvi folklorni ansambl, veterani i dječji ansambl.

Bila je to prigoda da se na istom mjestu nađu svi koji su u društvu djelovali tijekom njegovih četrdeset ljeta, od plesača i glazbenika, do onih koji su ih upoznali sa svijetom tradicionalnih autohtonih hrvatskih plesova i kompozicija. Kroz dva sata trajanja programa, mladi plesači (dijelom uz instrumentalnu pratnju) su izveli desetak plesnih koreografija po kojima su poznati u cijeloj Hrvatskoj.

Plesnu večer otvorili su veterani 'Starim splitskim plesovima', a nastavilo se Vrličkim kolom, Korčulanskim plesovima, Ličkim kolom i tancem, Konavoskim plesovima, Poskočicom Linđo, Plesovima Bizovca, Kordunaškim uspomenama, Pjesmama i plesovima zagrebačkog polja, Međimurskom pisanom nedjeljom i Posavčicom. Vrijednu obljetnicu, svojim gostovanjem upotpunile su članice Vokalne skupine FA Tempet iz Makarske.

Interkontinentalna turneja u Meksiko


U 40-toj godini obilježavanja osnutka društva, sa svoje prve interkontinentalne turneje po Meksiku vratio se KUD Brodosplit. Od 30. rujna pa do 21. listopada 2011. godine nastupili su na dva CIOFF-ova folklorna festivala: Festival International de Santa Lucia u Monterreyju i na XIII, Festival Internacional de Folklor Hidalgo koji se odvijao u gradiću Tulancingo.

Kao što to čine i kod kuće, 36 članova folklornog ansambla i mandolinsko tamburaškog sastava, u dobi od 16 do 25 godina svojim su izvedbama tijekom 15-dnevnog boravka zadivili stručnu javnost. Kroz devet dana boravka u Monterreyju nastupili su na nekoliko pozornica u gradu i okolici zajedno s grupama iz Švicarske, Rumunjske, Srbije i Ekvadora. U nastavku turneje boravili su tjedan dana u meksičkoj državi Hidalgo i svakodnevno održavali koncerte u gradovima u okolici Tulancinga.

U samom središtu grada bio je upriličen mimohod svih sudionika festivala, na kojem su 'brodosplićane' dočekale kolone školske djece koja su tjednima prije, u školi učila o Hrvatskoj i imala zadatak napraviti hrvatske zastavice. S tim zastavicama veselo su mahali i skandirali Croazia, Croazia! (Kroasija, Kroasija!!!).

Na oba festivala KUD Brodosplit predstavio se s devet koreografija: Starim splitskim plesovima, Splitskom kvadriljom, Linđom, plesovima Korčule, Konavala, Like, Korduna, zagrebačkog polja i Posavine.

Domaćini su se potrudili svim sudionicima festivala boravak učiniti što zanimljivijim i aktivnijim, pa su pored gradskih znamenitosti (povijesni muzej, umjetnu rijeku sa vodoskocima i vodopadima,...) gostima pokazali i značajna mjesta iz svoje prošlosti poput piramida Teotihuacan (''mjestu bogova'').

Turneja je završena četverodnevnim boravkom u glavnom gradu Ciudad de Mexicu u kojem su splićani posjetili gradske muzeje i znamenite građevine te je upriličen i odlazak u poznato Marijansko svetište Gospe od Guadalupe.

Četrdeset im je godina tek


KUD Brodosplit priprema proslavu obljetnice u HNK-u Split

Iako korijeni Kulturno umjetničkog društva Brodosplit datiraju iz 1946. godine kada je utemeljeno nekadašnje društvo Vicko Krstulović, kao početak djelovanja KUD-a podrazumijeva se 1971. godina kada je počelo djelovati pod današnjim imenom.

U povodu četrdesete obljetnice, KUD priprema svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Koncert je zamišljen kao prikaz repertoara društva, a termin održavanja biti će prvi kvartal 2012. godine. Ujedno, prigoda je to da se na istom mjestu nađu svi koji su u društvu djelovali tijekom njegovih četrdeset ljeta, od plesača i glazbenika, do onih koji su ih upoznali sa svijetom tradicionalnih autohtonih hrvatskih plesova i kompozicija. Kroz sat i pol trajanja programa, mladi plesači (dijelom uz instrumentalnu pratnju) će izvesti desetak od 16 plesnih koreografija po kojima su poznati u cijeloj Hrvatskoj.

Interkontinentalna turneja u Meksiko

Usporedo s pripremama svečanog programa kojim će obilježiti četrdesetu godišnjicu rada, KUD priprema svoju prvu interkontinentalnu turneju u Meksiko, na dva festivala – “Santa Lucia” i “Folklor festival de Hidalgo”, koji se u organizaciji CIOF-a održava u listopadu ove godine. Članovi folklornog ansambla i mandolinsko tamburaškog sastava u dobi od 16 do 25 godina svojim izvedbama tijekom 15-dnevnog boravka s one strane Atlantika zasigurno će zadiviti stručnu javnost, kao što to čine i kod kuće. Tom prigodom posjetit će gradove Ciudad de Mexico, Monterrey i Hidalgo. Na daleko putovanje 36 članova KUD-a kreće 30. rujna, a vraćaju se kući 21. listopada.

Međutim prije putovanja, KUD ima još posla kod kuće. U tijeku je audicija za nove članove koji će se kroz školu folklora i folklorni ansambl, te školu mandoline i gitare i mandolinsko-tamburaški sastav priključiti dosadašnjim članovima, a njih je 220. Inaće, najmlađi član KUD-a ima 6 i pol godina, dok je najstariji 62 godine mlad. Svi zainteresirani mogu se javiti na broj telefona 021/392 666 od 18 do 21 sat ili na broj mobitela 098/364 469. Također, mogu ispuniti prijavnicu na web-stranicama KUD-a www.kud-brodosplit.hr, a na raspolaganju im je i mail kud@kud-brodosplit.hr. Cijena članarine je 100 kuna mjesečno.

Izborna skupština društva


Također, pred KUD-om Brodosplit je izborna skupština, budući da sadašnjoj ističe drugi mandat. Hoće li društvo dobiti novu ili će, kao i na prošlim izborima biti potvrđena stara, odlučit će članovi. U toj odluci će zasigurno veliku ulogu odigrati rezultati trenutne uprave, a oni su značajni.

U proteklih osam godina društvo je povećalo repertoar s novih sedam plesnih koreografija, za četiri koreografije nabavljene su nove odore, osiguran je određen broj novih instrumenata, a za potrebe odlaska na bliže nastupe pribavljeno jedno vozilo. Sve to ne bi bilo moguće, poručuju iz sadašnje uprave, bez kontinuirane pomoći Brodosplita, a posebice bez prostora u objektu C splitskog brodogradilišta, koje im je poslovodstvo škvera dodijelilo na korištenje.

(pogledajte foto galeriju)

39. Kulturno-umjetničke igre mladih


6/06/11 – Trideset devete kulturno-umjetničke igre mladih (ex. Smotra) od 30.05. - 03.06. 2011. godine, u organizaciji Glazbene mladeži Split, održane su u Domu oružanih snaga RH u Lori u Splitu.

Završna večer protekla je u znaku tradicionalnog i modernog plesa. Najprije je 11 kulturno-umjetničkih društava svojim nastupima oduševilo prepuno gledalište, da bi vrhunac nastao u samoj završnici, u kojoj je sudjelovalo 35 plesnih klubova.

Boje Splita u folkloru branio je KUD ''Brodosplit'' sa starim splitskim plesovima, dok je publiku posebno zabavila hercegovačka poskočica Linđo, koju je izveo dječji ansambl KUD-a ''Jedinstvo''. No, kada su na binu izašli članovi makedonskog KUD-a ''Ilinden'' iz Bitole i počeli izvoditi plesove ''Radovičko'' i ''Bačilo'', okupljene su natjerali na oduševljenje.

- Kroz cijeli tjedan djeca su izvela 256 različitih točaka u deset programa. Ugodno smo iznenađeni brojem sudionika koji se iz godine u godinu povećava. S obzirom na interes plesnih ansambala diljem Hrvatske i izvan nje, mogli bismo produžiti program još jedan tjedan, kazala je Vesela Gudić iz Glazbene mladeži Split.

Skup maslinara Sredozemlja


26/02/11 - U splitskom hotelu Zagreb, 26. veljače 2011. godine, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović otvorio je međunarodni skup maslinara ''Maslina 2011''. Na skupu se našlo više od 500 maslinara i poljoprivrednih stručnjaka, a za ovogodišnje natjecanje stigao je rekordni broj od 1017 uzoraka maslinova ulja koje je poslalo 800 proizvođača iz zemlje i inozemstva.

U svečanom programu su sudjelovali članovi KUD-a Brodosplit izvevši Stare splitske plesove, Korčulanske plesove i Linđo. Plesali su članovi Prvog ansambla, dok su svirački teret ponijeli mladi članovi iz škole mandoline i gitare.

100 godina Hajduka


13/02/11 - Stoti rođendan nogometnog kluba Hajduk slavio je cijeli Split, pa tako i kulturno-umjetničko društvo Brodosplit. Prije početka utakmice između ''Bijelih'' i praške Slavije zajedno s KUD-om Filip Dević i KUD-om Jedinstvo na poljudskom tartanu su otplesani ''Stari splitski plesovi''.

Osim plesova, još jedna čast je pripala članovima škverskoga društva, a to je da do centra donesu repliku stare nogometne lopte s kakvom se nekada igralo.

KUD Brodosplit oduševio Predsjednika


29/12/10 - U povodu obilježavanja 20. godišnjice Hrvatske udruge sindikata (HUS), 29. prosinca 2010. godine, članovi KUD-a “Brodosplit” proslavu su uveličali svojim nastupima, na radost predsjednika RH Ive Josipovića koji se izvan protokola snimio s folklorašima i muzičarima.

- Oni su Splićani, a ovdje su izveli plesove iz drugih krajeva naše zemlje. Upravo je Brodosplit simbol teškoga gospodarskog stanja pa je i ovo simbolična poruka. Osim što rade brodove, bave se i kulturom - kazao je predsjednik Josipović na početku svog izlaganja.

Na sjednici predsjedništva HUS-a njezin član Zvonko Šegvić, predložio je prvom čovjeku HUS-a Ozrenu Matijaševiću nastup KUD-a Brodosplit, što je on s oduševljenjem prihvatio, s obzirom na to da je on, bio predsjednik ovoga kulturno-umjetničkog društva.  

Fešta folklora u Splitu


Predstavnici CIOFF-a, Međunarodnog savjeta organizatora festivala folklora i tradicije iz južne Europe, svoju su godišnju skupštinu od 15. do 16. svibnja 2010. godine držali prvi put u Splitu, gdje se okupilo šezdeset nacionalnih predsjednika. Glavna tema bila je očuvanje nematerijalne kulturne baštine, što je i jedna od glavnih preokupacija UNESCO-a, pod čijim okriljem CIOFF djeluje.

- Izbor grada Splita, koji je prvi put domaćin godišnjeg susreta najboljih svjetskih poznavatelja folklora, rezultat je bogate tradicije folklornih ansambala u našemu gradu, kazao nam je Ante Cukrov, tajnik hrvatskog ogranka CIOFF-a. - U Splitu smo, uz svesrdnu pomoć uprava triju domaćih KUD-ova – “Jedinstva”, “Filipa Devića” i “Brodosplita”, te dugopoljskog “Pletera”, naišli i na razumijevanje gradske i županijske uprave, kao i HNK. Ovo je iznimna prilika za turističku promociju Splita ljudima koji razumiju i cijene kulturno-povijesno nasljeđe – rekao je Cukrov.

Na skupu, koji je ove godine najbrojniji, sudjelovale su delegacije CIOFF-a Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Cipra, uključujući i delegaciju odcijepljenog turskog dijela te države, zatim Makedonije, Srbije, Italije, Švicarske, Francuske, Španjolske, Portugala i Hrvatske.

Naša hrvatska sekcija okuplja 54 grupe, a sam CIOFF broji 90 članica koje su podijeljene na sektore. Cukrov je posebno istaknuo kako splitski KUD-ovi, ali i oni iz njegove okolice, na ovim festivalima uvijek postižu odlične rezultate, premda smatra kako naš folklor svakako zaslužuje biti još prisutniji na ovim prestižnim festivalima, kojih u svijetu ima više od 300, jer, gdje god dođu naši predstavnici, posjetitelje ostave - bez teksta. - Mi imamo nekoliko fenomena nacionalnog identiteta koji nisu dovoljno iskorišteni, kao što su, na primjer, istarske sopile, zatim kompletni folklorni izraz splitskog zaleđa: rera, ganga i ojkalica, kao i, recimo, jedno vrličko kolo koje ne možete naći nigdje na svijetu – smatra Cukrov. Otkrio je još kako u stranim zemljama publiku ostavljaju bez daha izvedbe Bunjevačkog kola, Prigorja, Linđa, ali i elegantnih starih splitskih plesova, ako su dobro izvedeni, kao što to u Splitu rade članovi KUD-a Brodosplit!

Kruna dvodnevnog zasjedanja bio je večernji koncert u Domu HRM-a u Lori gdje su svoje folklorno umijeće pokazali članovi „Brodosplita“, „Filipa Devića“ i „Jedinstva“, te gostujućeg folklornog ansambla „Matija Gubec“ iz Karlovca. Svako društvo otplesalo je po dvije koreografije. Folkloraši „Brodosplita“ otvorili su večer starim splitskim plesovima, dok je njihova druga izvedba bila Vrličko kolo. Devićevci su s lakoćom otplesali poskočicu Linđo, dok su ljepše pripadnice pokazale da i one imaju force u nogama izvodeći uvijek popularni Ražanac. “Jedinstvo” je elegancijom plijenilo pažnju korčulanskim plesovima i veselom Podravinom, dok su gosti iz Karlovca pokazali kako se pleše rapski tanac i Ličko kolo.

-Hvala ovoj mladosti i svim folklorašima na sudjelovanju. Najradije bih zaplakao od veselja. Ako netko od izvođača nije mlad po kalendaru, onda je sigurno mlad u srcu – svoje zadovoljstvo na kraju koncerta nije krio Ante Cukrov, tajnik hrvatskog CIOFF-a.

Ova respektabilna organizacija odala je priznanje hrvatskom folkloru na najbolji mogući način – uručivši posebne povelje njegovim doajenima – Branku Šegoviću, poznatom splitskom koreografu, i Brunu Ravnikaru, slovenskom kinetografu, inače zaljubljeniku u našu tradiciju i običaje. -Kad sam dobio obavijest da ću dobiti povelju CIOFF-a, pročitao sam pismo pet puta, nisam mogao vjerovati da sam ja izabran. Hvala Vam svima što ste večeras dali nešto mojega – kazao je šjor Branko. Splitska društva, kaže, pokazala su više puta da mogu s punim pravom prezentirati Hrvatsku u svijetu.

-Kad bi samo bilo malo više suradnje između nas, bilo bi, uvjeren sam, još i bolje, jer čini mi se kako me Split pomalo zaboravlja – kazao je na kraju novi počasni član CIOFF-a, Branko Šegović.  

KUD Brodosplit u emisiji o Branku Šegoviću


Hrvatska radio televizija snimala je tijekom veljače 2010. godine u Splitu i njegovoj okolici emisiju o životu i radu Branka Šegovića, poznatog etnokoreologa.

Branko Šegović splitski je etnokoreolog, koreograf, pedagog, sportaš i poliglot. Proputovao je gotovo cijeli svijet, odgojio i podučio puno mladih, proučavao kulturu i tradiciju plesa, a splitske je plesove i koreografije postavio na sve kontinente.

Među ostalim, postavio je koreografiju za otvaranje Mediteranskih igara u Splitu 1979. i za otvaranje Mediteranskih igara u Casablanci 1983. godine.

U svojoj 88. godini života i dalje naporno radi i s guštom zapleše te posjeduje duh i energiju na kojima bi zavidjeli mnogi srednjoškolci.

Dobitnik je ordena Danice hrvatske s likom Marka Marulića, te nagrade za životno djelo Splitsko-dalmatinske županije, gdje je utkao nemjerljiv doprinos u očuvanju kulturne baštine, kroz istraživanja tradicionalnih plesova iz krajeva diljem Lijepe Naše te njihovog postavljanja i predstavljanja javnosti.

U prijemu kod Danske kraljevske akademije za umjetnost u Kopenhagenu, u rujnu 2009. godine dobitnik je nagrade za doprinos na širenju kulture među narodima Skandinavije, jer od ‘75. godine, svake godine, predaje folklor na internacionalnim seminarima.

KUD Brodosplit izabran je da predstavi Šegovićevu koreografiju "Stari splitski plesovi".

Turneja - Plzen, Češka


Od 10. - 14. lipnja 2009. godine, pod pokrovoteljstvom CIOFF-a, održan je 13. međunarodni folklorni festival u češkom gradu Plzenu.

Pored nastupa KUD-a Brodosplit, te uz veći broj folklornih grupa iz raznih gradova Češke na ovogodišnjem festivalu sudjelovale su još i grupe iz Japana, Tajvana, Poljske i Slovačke. U prvim danima festivala nastupalo se u okolici Plzena. Dvije do tri folklorne grupe zajednički bi izvele cjelovečernji program. Na kraju se festival preselio na plzenske ulice i trgove.

Zadnjeg dana upriličen je mimihod ulicama Plzena, a u gradskoj dvorani održan je zajednički nastup svih folklornih grupa. Uz sve obaveze prema festivalu bilo je dovoljno vremena za upoznavanje domaćina te druženje sa folkloraša iz raznih krajeva svijeta. Po završetku festivala članovi KUD-a posjetili su i češki glavni grad Prag.

Na Neretvu misećina pala
Jedna od najvećih smotri folklora u Hrvatskoj pod nazivom "Na Neretvu misečina pala", održana je od 14. - 17. svibnja 2009 u Metkoviću. Tijekom dva vikenda na otvorenoj pozornici Gradskog kulturnog središta nastupi mnogo folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva koje pjesmom, svirkom i plesom čuvaju tradiciju svoga kraja.

Ovogodišnja 25. smotra folklora okupila je preko pedeset kulturno-umjetničkih društava s područja cijele Lijepe naše i susjedstva, a program je započeo otvaranjem izložbe Vida Bagura „Lipi naši škoji“. Nastavljen je promocijom dvostrukog CD-a “Da san vila i da iman krila” te Večerima folklornih skupina Dalmacije i gostiju.

Svečanost na Neretvi prikazala je spoj svega tradicijskoga, radnoga i svečarskoga. Na tradicionalnim neretvanskim lađama predstavili su se predstavnici kulturno-umjetničkih društava, sudionika Smotre.

Na ovoj najvećoj i najvažnijoj dalmatinskoj smotri folklora, iz koje se najuspješnija društva upućuju na državne folklorne smotre, nastupio je i KUD Brodosplit s Folklornim ansamblom, izvevši autentičnu koreografiju, Stare splitske plesove.

Tom prigodom je uz folklorne večeri koje su se održale u gradskom kazalištu organizirana i svečanost na vodi na neretvanskim lađama. Još jednom „Škverani“ su pokazali su svu raskoš svojega plesnog umijeća i tradiciju svoga kraja.

Sudamja 2009.


U povodu Dana grada Splita i proslave njegovog zaštitnika Sv.Duje, 2. svibnja 2009. godine, u organizaciji Turističke zajednice grada Splita, KUD Brodosplit održao je tradicionalni cijelovečernji nastup. Pjevači, plesači i svirači iz KUD-a “Brodosplit” već tradicionalno upoznaju splitsku publiku i turiste s narodnim običajima te umjetničkim izričajem Lijepe naše, tako da je i u subotu pozornica na Rivi bila rezervirana za njihov bogati program.

Prema riječima Dražana Damjanovića, jednog od voditelja KUD-a, nastupili su članovi Prvog folklornog ansambla, Mandolinsko-tamburaškog sastava i mali folkloraši, od kojih najmlađi još nisu upisali prvi razred.

- Nedavno smo se vratili iz Subotice tako da su mališani još uvijek pod dojmom. Druže se zajedno, pjevaju, plešu ... – kaže Katarina Generalić, voditeljica Dječjeg folkornog ansambla.

Upravo su mališani izazvali najveći pljesak publike, a mi smo upoznali simpatičnu Anticu Baković i njezina prijatelja Matu Brkovića koji su nam priznali da su im tradicionalni plesovi draži od modernijih ritmova.

- Ovdje su plesale naše mame i bake, sad je red na nama – kažu Antica i Mate.

U posjeti bunjevačkim Hrvatima


Članovi dječjeg folklornog ansambla i dječjeg mandolinskog sastava, od 15. do 19. travnja 2009. godine bili su na mini turneji u Subotici. Domaćinstvo su im pružili članovi HKC Bunjevačko kolo.

Za nastup u Subotici pripremljeni su Stari splitski plesovi, korčulanski plesovi, ličko kolo i tanac te plesovi s otoka Murtera.

Ovom posjetom ''brodosplićani'' su uzvratili za nastup mladih Subotičana prije dvije godine u Splitu. Ponovno su se družili ne samo na pozornici nego i u slobodnom vremenu. Mnogima je putovanje ovim krajevima bila prilika da upoznaju nepoznata mjesta i predjele vojvođanske ravni.

Splitski plesovi u Poreču


Članovi KUD-a Brodosplit nastupili su, od 29. lipnja do 03. srpnja 2008. godine na osmim mediteranskim susretima ''Zlatna sopela'' u Poreču, čija je tema ove godine bila tradicijska kultura mediteranskog priobalja.

Osim grupa iz Hrvatske, sudjelovali su i predstavnici Portugala, Španjolske, Italije, Albanije i Turske, te Rusije i Kolumbije izvan Mediterana. Brodosplitovci su se na festivalu predstavili starim splitskim plesovima, kao i pjesmama iz Konavala, s Korčule i Ražanca.

Pohvale na smotri folklora Županije splitsko-dalmatinske


U organizaciji Saveza kulturno-umjetničkih društava Županije splitsko-dalmatinske i Hrvatske sekcije CIOFF 14. i 15. lipnja 2008. godine održana je u Splitu prva smotra folklora Županije splitsko-dalmatinske i u okviru nje 1. CIOFF Fest Dalmacije.

Među 24 KUD-a koji su nastupili na ovoj dvodnevnoj smotri, bio je i KUD Brodosplit. Premda ni Smotra ni CIOFF Fest nemaju natjecateljski karakter, smotru je ipak pratilo Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Stjepan Sremac, Zagreb (ples), prof. dr. sc. Nikola Buble (glazba), Split, i Ivanka Ivkanec, Zagreb (nošnje).

Sa zadovoljstvom možemo reći da je Prosudbeno povjerenstvo pohvalilo članove KUD-a Brodoslit za odličnu izvedbu svojih folklornih točaka.

Sudamja 2008.


Dana 4. svibnja 2008. godine, u organizaciji Turističke zajednice grada Splita, KUD BRDODOSPLIT je održao tradicionalni cjelovečernji nastup u povodu proslave zaštitnika našeg grada, Sv. Duje. Nastupili su članovi Folklornog ansambla, Mandolinsko-tamburaškog sastava, članovi Dječjeg folklornog ansambla i Škole mandoline i gitare.

U večernjim satima na splitskoj Rivi se okupilo mnoštvo zaljubljenika u folklor te isto toliko znatiželjnjih prolaznika. KUD Brodosplit je gledatelje proveo spletom narodnih plesova i pjesama kroz cijelu Lijepu našu, od Dalmacije preko Like do ravne nam Slavonije. Gledatelji su uživali u programu, a ovacije su uslijedile nakon plesne i glazbene izvedbe Dječjeg folklornog ansambla članova Škole mandoline i gitare. Djeca su izvela plesove Jezera s otoka Murtera te Međimurske plesove koje je za njihov uzrast prilagodila voditeljica Katarina Bušić. Veselje i radost koju su kroz smijeh i sreću pokazala na pozornici, djeca su prenijeli na brojnu publiku.

KUD je i ovom prigodom dokazao da svakim danom u svim segmentima jača i krupnim koracima grabi ka tituli najkvalitetnijeg društva na ovim prostorima. Za to ponajviše možemo zahvaliti velikom trudu i radu svih članova, te Uprave, na čelu s Nikšom Sanaderom, koja je na mjesto umjetničkog voditelja dovela profesionalnog etnokoreologa, Dražana Domjanovića.

42. Vinkovačke jeseni

42. Vinkovačke jeseni
DRŽAVNA SMOTRA HRVATSKOG IZVORNOG FOLKLORA

Vinkovačke jeseni su najveća smotra hrvatskog izvornog folklora i na tu manifestaciju dolaze samo ponajbolje skupine iz svih dijelova Hrvatske. Izuzetnu čast da nastupi na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima, što su održane od 14. do 16. rujna 2007. godine, zaslužio je i prvi ansambl KUD-a Brodosplit. Tjedan dana ranije kroz Vinkovce su predefilirali mladi brodosplićani, a sada potom je red došao i na starije.

Domaćini članovima KUD-a Brodosplit, ovaj put, je bio KUD Kolo iz Vukovara. Prvog dana, u subotu, posjećeno je Memorijalno groblje u Vukovaru. Na glavni križ je položeno cvijeće u čast žrtvama Domovinskog rata.

Popodne se otišlo u Vinkovce gdje je na Trgu bana Josipa Šokčevića održan prvi dio Državne smotre hrvatskog izvornog folklora. Brojnim posjetiteljima, predstavilo se 14 najboljih folklornih skupina od 30-tak odabranih iz cijele Hrvatske. Riječ je o najboljim društvima koja su odlukom stručne komisije izabrana na županijskim smotrama folklora.

U nedjelju ujutro odvijao se najsnažniji dio manifestacije 42. Vinkovačkih jeseni: Svečani mimohod svih sudionika i revija konjskih zaprega. Ukupno 74 najbolja kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske, te 20 jahača i 24 konjske zaprege, prezentirali su izvorni folklor u svom najsjajnijem obliku.

U prekrasnom sunčanom ozračju kolona od oko 8000 sudionika prošla je kroz Vinkovce u fantastičnoj slici različitosti narodnog ruha i običaja. Sva su kulturno-umjetnička društva pokazala raskoš svoje izvedbe na čemu su svi dobili pljesak.

42. Vinkovačke jeseni
međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina

Na ovogodišnjoj županijskoj smotri folklora, što je na proljeće održana u Metkoviću, dječja skupina KUD-a Brodosplit je bila vrlo zapažena te je određena da bude predstavnik Splitsko-dalmatinske županije na 42. Vinkovačkim jesenima, što je održana od 7. do 9. rujna ove godine.

Domaćini mladim članovima KUD-a Brodosplit: dječjem folklornom ansamblu i članovima škole mandoline i gitare, su bili folkloraši KUD-a Šumari iz Vinkovaca.

U subotu su održana dva nastupa. Prvi, samostalno, u Domu za djecu oboljelu od cerebralne paralize i drugi, zajedno s predstavnicima iz ostalih 11 županija, na Trgu Vinkovačkih jeseni. U nedjelju je na programu bio svečani mimohod ulicama Vinkovaca. Na njemu je sudjelovalo ukupno 57 dječjih grupa iz cijele Hrvatske.

Dječji folklorni ansambl je nastupio s dječjim splitskom plesovima, a tijekom mimohoda pjevali su još nekoliko tradicionalnih pjesama iz Dalmacije.

10. Međunarodni festival folklora


Već desetu godinu zaredom, u okviru “Baščaršijskih noći” održava se 10. Međunarodni festival folklora “Sarajevo 2007”.

Ove godine, Sarajevo je bilo domaćin folklornim ansamblima iz Austrije, Grčke, Hrvatske, Meksika, Turske, Slovenije te nekolicini domaćih folklornih društava. Osim KUD-a Brodosplit koji je jedini predstavljao hrvatske plesove, sudjelovali su još Ansambl narodnih igara, pjesama i običaja Bošnjaka-Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske iz Zagreba te Folklorni ansambl „Turopolje“ kao gost na otvorenju festivala.

KUD Brodosplit se predstavio sa nekoliko plesova: Poskočica Linđo, Splitski stari plesovi, Vrličko kolo, Posavčica, Splitska kvadrilja i Ličko kolo.

Koncerti su se održavali uglavnom u večernjim satima, pa je veći dio dana bio slobodan za obilazak grada i izleta na Vrelo Bosne, terme s bazenima, na planinu Trebević pokraj Sarajeva.

Nakon nastupa članovi su provodili vrijeme u druženju sa drugim sudionicima festivala, a poseban doživljaj je bio mladim članovima društva jer su imali prilike upoznati vršnjake, folkoloraše iz drugih krajeva svijeta.

Folklorne večeri u Podrumima


Splitska Turistička zajednica u Istočnom dijelu Podruma organizira folklorne večeri ponedjeljkom, srijedom i petkom od 20 do 21 sat. Izmjenjivat će se tri društva: KUD Jedinstvo, KUD Filip Dević i naš, KUD Brodosplit.

Program će trajati do kraja kolovoza. Ulaz je besplatan.

Bunjevci kod Brodosplićana


Tijekom mjeseca lipnja u KUD-u Brodosplit bilo je prepuno događanja i zanimljivosti. Članovi dječjeg ansambla KUD-a Brodosplit ugostili su svoje vršanjake iz hrvatskog Kulturno umjetničkog društva Bunjavčko kolo iz Subotice.

U petak 1. lipnja 2007. godine oba ansambla nastupila su na 35. smotri kulturno umjetničkog stvaralaštva djece i mladeži u splitskoj Lori.

Sutradan su djeca opet zajedno nastupila u Osnovnoj školi „Spinut“ na velikoj školskoj manifestaciji „Naša škola – Naša briga“. Na toj humanitarnoj manifestaciji uz bogat kulturno umjetnički program prodavali su se brojni učenički radovi (kolači, palačinke, crteži, itd).

Djeca Bunjevačkog kola, osim nastupa, imali su prigodu uživati i u kupanju na splitskim plažama koje su im pružile najveće zadovoljstvo jer je većini ovo bio i prvi boravak na moru.

Zadnji dan boravka upriličen je prijateljski nogometni susret na umjetnoj travi između djece dvaju društava.

Nakon susreta djeca su nastavila druženje razmjenjujući plesne korake i pjesme svojih krajeva. Za to vrijeme i prvi folklorni ansambl KUD-a Brodosplit također je imao pune ruke posla. On je u svojim prostorijama u više navrata tijekom prošlog tjedna ugostio najpoznatijeg splitskog etnokoreografa gosp. Branka Šegovića koji je Brodosplićanima postavio još jednu plesnu koreografiju. Naime, radi se o najcjenjenijoj kvadrilji – Trogirskoj kvadrilji.

Tako je KUD Brodosplit postao bogatiji za još jednu koreografiju u svom već bogatom folklornom repertoaru i ostvario suradnju s Hrvatima iz Subotice.

23. Smotra folklora


Na 23. Smotri folklora Na Neretvu misećina pala, što je 12. svibnja 2007. godine održana u Metkoviću, nastupio je i KUD Brodosplit s Folklornim i Dječjim folklornim ansamblom, plesom s dvije autentične koreografije, Stare splitske plesove i dječje splitske plesove.

S ove najveće i najvažnije dalmatinskoe smotre folklora, KUD Brodosplit je i ovaj put stekao pravo nastupa na državnoj smotri. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha Folkolornog ansambla i odlaska na Smotru državnih folklornih ansambala u Čakovcu, ove godine je to uspjelo Dječjem folkolornom ansamblu, čiji je nastup stručni žiri pod ravnanjem dr. Stjepana Sremca ocijenio kao „bombon večeri“.

Dječji folklorni ansambl KUD-a Brodosplit pripremio je veliko i ugodno iznenađenje. Ovakva izvedba dječje skupine odavno nije vidjena. Od same koreografije Dječjih splitskih plesova, koju je izvanredno djeci prilagodio njen autor prof. Branko Šegović, preko izvedbe, te načina na koji su djeca bila obučena, pa stručni žiri nije uspio pronaći nikakvu zamjerku.

- Kroz ovakav prikaz i to dječje skupine vidi se da KUD Brodosplit ide pravim putem, da radi kako treba i da imaju organizaciju i ciljeve koji će ih sigurno daleko odvesti, naglasio je u svojoj ocjeni dr. Stjepan Sremac.

Djeca su za ovaj uspjeh nagrađena tako što su predložena za sudjelovanje na državnoj smotri dječjih ansambala u sklopu Vinkovačkih jeseni u rujnu ove godine.

Prema ocjeni Nikše Sanadera, predsjednika KUD-a Brodosplit, još jednom su Škverani dokazali gdje su, što hoće, čemu teže i kamo idu! A to je sami vrh hrvatske folklorne scene, gdje će ovakvim radom i trudom sigurno dospjeti.

Sudamja 2007.


U povodu Dana grada Splita i proslave njegovog zaštitnika Sv.Duje, 4. svibnja 2007. godine, u organizaciji Turističke zajednice grada Splita, KUD Brodosplit održao je tradicionalni cijelovečernji nastup.

Nastupili su članovi Folklornog ansambla, Muške klape, Mandolinsko-tamburaškog sastava i članovi Dječjeg folklornog ansambla kroz mlađi i stariji uzrast.

U večernjim satima na Splitskoj pjaci se okupilo mnoštvo zaljubljenika u folklor te isto toliko znatiželjnjih prolaznika.

KUD Brodosplit je svoje gledatelje proveo spletom narodnih plesova i pjesama kroz cijelu Lijepu našu, od Dalmacije preko Like do ravne nam Slavonije. Gledatelji su uživali u prikazanom programu, a ovacije su uslijedile izlaskom i plesnom izvedbom Dječjeg folklornog ansambla. Djeca su izvela Dječje igre iz Slavonije te Plesove Posavine koje je za njihov uzrast prilagodila voditeljica Katarina Bušić. Svoje veselje i radost koju su kroz smijeh i sreću na pozornici pokazala djeca prenjeli su na brojnu publiku.

Kao i uvijek KUD Brodosplit je i ovog puta iznenadio sve prisutne svojim gostima, prijateljima Kulturno umjetničkog društva Koledišće iz Jezera s otoka Murtera. O njihovoj kvaliteti najbolje govori činjenica da je njihov voditelj gosp. Nenad Milin poznati i priznati etnokoreolog koji se usavršavao istarživajući plesove šibenskog kraja te je ujedno i predavač na Hrvatskoj školi folklora.

KUD Brodosplit je dokazao da svakim danom u svim segmentima jača i krupnim koracima grabi k tituli njakvalitetnijeg društva na ovim prostorima.

Za to ponajviše možemo zahvaliti velikom trudu i radu svih članova te Uprave načelu sa gosp. Nikšom Sanaderom, koja je na mjesto Umjetničkog voditelja dovela profesionalnog etnokoreologa gosp. Dražana Domjanovića.

Ove riječi potvrdio je i najpoznatiji naš etnokoreograf i etnokoreolog prof. Branko Šegović čiju većinu koreografija i društvo izvodi rekavši:

- KUD Brodosplit može biti ponosan na svoj rad. Koreografije koje su izvelio, a posebice moje bile su kolosalno prikazane i moram istvrditi da je KUD već sad preuzeo primat u gradu Splitu te je za pola koplja ispred drugih splitskih društava.

KUD BRODOSPLIT u novim prostorijama


Članovi KUD-a Brodosplit i Uprava Brodosplita 09. studenoga 2006. godine održali su  Nakon dugog niza godina i različitih lokacija djelovanja, a zahvaljujući Brodosplit-Brodogradilištu d.o.o. dobili su prostorije koje svojom veličinom i funkcionalnošću u potpunosti odgovaraju potrebama jedne kulturno umjetničke udruge.

Da kultura nije zaboravljena pokazali su i brojni ugledni gosti koji su se odazvali pozivu Brodosplićana: župan Ante Sanader, gradonačelnik Zvonimir Puljić, predsjednik Uprave Brodosplita Goran Vukasović, predstavnici UVDR, Sindikata, DDK, etnograf i etnokoreolog Branko Šegović.

Gostovanje u Makedoniji


Na poziv Hrvatsko-makedonskog društva''Marko Marulić'' i KUD-a Ilinden-Bitola, folkloraši KUD-a Brodosplit predstavili su svoje plesove i pjesme publici u Bitolju, drugom po veličini gradu u Makedoniji kao nastavak tradicionalne suradnje ovih triju društava. Na isti će način KUD Brodosplit navjerojatnije uzvratiti gostoprimstvo KUD-u Ilinden navjerojatnije u lipnju ove godine.

Koncertu šverana odazvali su se i Ivo Kujundžić, veleposlanik RH u Makedoniji te i Vladimir Taleski, gradonačelnik Bitolja.

KUD Brodosplit tijekom mjeseca lipnja ove godine pozvan je na tri smotre folklore U planu su nastupi mlađe folklorne grupe na smotri stvaralaštva djece i mladeži u Lori 05.05.2006 te smotri folklora u Muću "Stara škrinja je otvorena" 16. lipnja 2006. godine.

Prvi folklorni ansambl nastupa 17. i 18. lipnja 2006. godine na LIDAS –u, smotri folklora u Pleternici. Uzvratno gostoprimstvo KUD-a Ilinden predviđeno je od od 25. lipnja do 28. lipnja 2006. godine s cjelovečernjim nastupom 27. lipnja 2006. godine na splitskoj Rivi.

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia