KDDK BRODOSPLIT

SAMO JEDNO DARIVANJE KRVI GODIŠNJE !


'' Neka krv čeka bolesnika, a ne bolesnik krv ''


Klub dobrovoljnih darivatelja krvi "Brodosplit" egzistira u brodogradilištu praktički odmah nakon II svjetskog rata, unutar službe zaštite na radu. Od 1970. klub se osamostaljuje od Crvenog križa i djeluje kao samostalna udruga građana. Financira se najvećim dijelom od donacija zaposlenika Brodosplita (0,2% mjesečnih primanja), donacijom društva "Brodosplit" i manjim dijelom od naknade za darovane doze krvi. Cilj kluba je osigurati uvijek potrebne doze krvi za zaposlenike "škvera" kao i njihove obitelji, a sav višak darovati bolnici, odnosno građanima Splita i okolice.

Sva se davanja krvi obavljaju u Klinici za transfuziju splitske bolnice i pod strogim liječničkim nadzorom (članovima se ne odobrava darivanje krvi na terenskim akcijama). Pravilo je da muškarci smiju dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri. U dogovoru s ravnateljem bolnice dr. Dujomirom Marasovićem, klub je za članove koji su dali 5 i više puta krv, osigurao besplatni pregled liječnika specijaliste isti dan, te upis za dijagnostičke pretrage u roku od 15 dana.

Ovo je jedan od najvećih i najznačajnijih klubova u gradu Splitu i županiji na području davalaštva krvi. Svakodnevno osigurava dragocjene doze krvi na odjelu transfuzije, a ne periodično na akcijama. Također, dogovoru s KBC Split, uvijek je spreman pojačati aktivnosti članstva ukoliko su takve potrebe bolnice (npr. za božićne i novogodišnje blagdane jer su tada potrebe za krvlju veće, kao i ljeti, zbog priljeva turista i raznih nezgoda).

Odaziv darivatelja u brodogradilištu je vrlo velik te članstvo u klubu obično iznosi između 1/4 i 1/3 zaposlenika Brodosplita. Klub danas broji nešto više od 1300 članova. Zbog ovako velikog članstva u mogućnosti je odazvati se pozivima iz bolnice u slučajevima većih nestašica krvi. Od osnutka darovano je više od 35.000 litara krvi.

Ova djelatnost je prepoznata naročito od strane splitske bolnice, pa je više puta u medijima pohvaljena humanost Brodosplitovih darivatelja. Tako je voditeljica odjela tranfuzije, dr. Jela Martinović-Mikulandra za Slobodnu Dalmaciju iznijela podatak da Klub DDK Brodosplit u ukupnim dozama krvi sudjeluje sa 15% ili 1/6 svih doza.

Davalaštvo krvi u odnosu na proizvodne aktivnosti jest sekundaran zadatak članova, pa je ove godine uvedeno pravilo sukladno kojem je svaki zaposlenik Brodosplita - davatelj krvi dužan javiti se i dobiti suglasnost rukovoditelja za obavljanje transfuzije u radnom vremenu.

KDDK Brodosplit se svake godine pobrine da se darivatelji krvi odmore, pa se organiziraju izleti i izvrši podjela jubilarnih nagrada članovima, prema broju datih doza krvi, te poimenično istaknu najaktivniji davaoci, poput rekordera Voislav Tripunovića s više od 100 darovanih boca krvi.

Kako je djelovao do sada, klub će nastaviti i dalje, na čelu s predsjedništvom koje čine predsjednik kluba Kristijan Brkljačić, tajnik Ratomir Delić, te članovi Andro Jašić, Ervin Domazet, Mario Janjić, Ivan Vuko, Denis Kranjac, Goran Lelanović i Božidar Domljanović. Rad u klubu je isključivo volonterski, a spoznaja da su baš oni nekome spasili život je neprocjenjiva - ponosan je Ratomir Delić.

Inače tradicionalni slogan darivatelja glasi ''Samo jedno darivanje krvi tijekom godine''.

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia