Aktivnosti

Gradonačelnik primio jubilarne darivatelje krvi

21/10/16 - Gradonačelnik Ivo Baldasar 21. listopada 2016. godine u velikoj vijećnici Gradske uprave primio je četrdeset troje višestrukih darivatelja krvi - članova splitskih klubova DDK i KDDK „Brodosplit“, među kojima dvije žene i dvoje koji su darovali krv po 100 puta. 

Primanje, koje se tradicionalno održava u povodu 25. listopada, Dana darivatelja krvi, bila je ujedno i prigoda da se članovima KDDK „Brodosplit“ čestita i 45. obljetnica djelovanja, tog, jednog od najuspješnijih klubova u Hrvatskoj. 

„Ovo je prilika da vam se zahvalimo na svemu što činite, jer teško da možemo i zamisliti koliko ste spasili ljudskih života, samo vi, a da ne govorimo o svima onima ostalima koji dobrovoljno darivaju krv. Stoga vam u ime svih nas i onih kojima ste pomogli želim što više zdravlja“, kazao je gradonačelnik Baldasar zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima krvi na iskazanoj humanosti. 

Ravnatelj splitske organizacije Crvenog križa, Tomislav Gojo je podsjetio na prvi susret, kojem je prisustvovalo tek 23-24-ero darivatelja. „To govori o stalnom rastu. Tada smo prikupljali oko 6.000 doza, a prošle godine 9.550. Na žalost to još uvijek ne zadovoljava potrebe splitske bolnice“, kazao je Gojo. 

Nina Miličević, viša savjetnica gradonačelnika za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu je dodala kako Grad Split poduzima mjere kojima podržava i potiče aktivnost dobrovoljnog davanja krvi. „Tako smo za sve muškarce koji su dali krv 40 i više puta te žene koje su dale 20 i više puta osigurali besplatne mjesečne karte u gradskom prijevozu. Ako se uzme u obzir da pokaz košta 250 kn, a ima oko 500 darivatelja koji su stekli to pravo, to znači da Grad godišnje izdvaja za ovu svrhu više od 1,5 milijuna kuna. Naravno, nastojat ćemo i u buduće iznaći i druge načine kojima ćemo poticati darivanje krvi“, kazala je savjetnica Miličević. 

U ime prisutnih se zahvalio najmlađi, 38-godišnji jubilarac Boban Hrvoje, inače predsjednik Kluba DDK Policijske uprave Splitsko-dalmatinske županije. „Svi mi, kad nam zatreba krv kao lijek ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima. To su osobe koje to čine svojom slobodnom voljom i za to ne primaju nikakvu naknadu. Odluku o tome svatko mora donijeti sam, vođen svojom voljom i željom da pomogne drugima. Mi ovdje okupljeni pripadamo u onih 3,8 posto stanovnika Hrvatske koji dobrovoljno daju krv. U bolnici se u ljetnim mjesecima događalo da je nekoliko operacija moralo biti odgođeno zbog nedostatka krvi, što jasno ukazuje na ulogu i važnost dobrovoljnih darivatelja, odnosno ljudi koji su pred vama“, kazao je Boban obraćajući se splitskom gradonačelniku, pozvavši ga da u budućem radu i javnom djelovanju ističe važnost dobrovoljnih darivatelja krvi, koji „nesebično darujući sebe spašavaju tuđe živote“. 

Među jubilarcima su Đugum Ljiljana (35), Kolić Ami (55). Sa 50 davanja su Boban Hrvoje, Božić Ante, Bulj Vedran, Čatipović Marin, Delaš Ante, Đale Zdravko, Jerončić Bruno, Jukić Ivan, Kaštelan Oliver, Krstičević Tedi, Kurevija Branko, Madžarac Erceg Duško, Matković Mario, Mijić Tomislav, Milin Leo, Musić Šefik, Nonković Zoran, Ostojić Ervin, Pejković Darko, Popović Vitomir, Prkić Ante, Ružić Zoran, Sfarčić Andro, Stipanović Gordan, Šafradin Slavko, Šušnja Ivica, Tumpak Darijo, Veštić Marko i Zečić Milan. Sa 75 davanja Boban Mario, Gotovac Ante, Horvat Nikola, Jerončić Luka, Kirigin Branko, Košta Igor, Martinić Ivica, Matijašević Io, Radonić Damir, Vidović Ivica te sa 100 davanja Biber Tihomir i Čeko Nediljko. 

Na kraju susreta darivateljima su podijeljeni prigodni pokloni, a ravnatelj Gojo je predsjedniku KDDK „Brodosplit“, u povodu značajne godišnjice, uručio priznanje Gradskog Crvenog križa. Krv je lijek koji medicina još nije uspjela proizvesti. Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Dobrovoljno davanje krvi ne može biti štetno za zdravlje, zdravi organizam ima uvijek dovoljne količine krvi (oko 5 litara). Prilikom svakog davanja krvi, darivatelj prolazi liječnički pregled, kontrolira razinu željeza u krvi, a njegova krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis.

'Brodosplitovi' darivatelji krvi jedinstveni po svojoj organiziranosti

22/04/16 - Klub dobrovoljnih darivatelja krvi 'Brodosplit' jedinstven je u Hrvatskoj po svojoj organiziranosti i stalnoj brizi za članove. Svake godine se pobrine da se darivatelji odmore pa se organiziraju izleti diljem ‘Lijepe naše', a jednom godišnje se izvrši i podjela jubilarnih nagrada gdje se poimenično istaknu najaktivniji davaoci. 

Tako je bilo i sinoć, 21. travnja 2016. godine, kada je održana 46. Svečana skupština, gdje su istaknuti davaoci s 10, 20, 30, 40, 50, 60 darivanja te Zdenko Barić, Ante Smoljo i Branko Čilaš sa 70 darovanih boca krvi, i/ili ovogodišnji rekorder Ivo Gabre s više od 90 darovanih boca krvi. 

Članovi Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi 'Brodosplit' izrazito doprinose sigurnosti transfuzijskog liječenja jer se radi o višekratnim dobrovoljnim darivateljima krvi koji dragocjenu, za život nezamjenjivu tekućinu daruju svakodnevno, dva do četiri puta godišnje. Posebno je naglašena tradicionalno dobra suradnja s Odjelom za transfuzijsku medicinu KBC-a Split, koji je ovom prilikom predstavljala dr. Hanija Jadrić u društvu Tomislava Goje, ravnatelja Crvenog križa Split. 

Split na godišnjoj razini u organizaciji KDDK 'Brodosplit' prikupi u prosjeku oko 1500 doza pune krvi i/ili koncentrata trombocita postupcima afereze na staničnom separatoru što iznosi oko 10-ak % od ukupno prikupljenog broja doza krvi u godini dana na području županija Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske, odnosno oko 21% od ukupno prikupljenih doza krvi u prostoru samog Centra. 

Odaziv darivatelja u brodogradilištu je velik te klub danas broji nešto više od 1000 članova. Vođeni zajedničkom brigom za bolesnike i željom za osiguranjem dostatnih količina krvi, kontinuirano kroz četiri i pol desetljeća provode postupke prikupljanja krvi. 

Samo jedno darivanje krvi tijekom godine, tradicionalni je slogan članova kluba, kojim redovito pozivaju sve potencijalne darivatelje krvi da im se pridruže.

45. GODIŠNJA SKUPŠTINA

16/04/15 - Članovi Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi 'Brodosplit' izrazito doprinose sigurnosti transfuzijskog liječenja jer se radi o višekratnim dobrovoljnim darivateljima krvi koji dragocijenu, za život nezamjenjivu tekućinu daruju redovito dva do četiri puta godišnje, rekla je u pismu potpore Jela Mratinović-Mikulandra, pročelnica Centra za transfuzijsku medicinu KBC Split (CTM).

Odjel za transfuzijsku medicinu KBC Split na godišnjoj razini u organizaciji KDDK 'Brodosplit' prikupi u prosjeku oko 1500 doza pune krvi što iznosi oko 10-ak % od ukupno prikupljenih broja doza krvi u godini dana na području Splitsko-dalmatinske županije.

KDDK 'Brodosplit' jedinstven je u Hrvatskoj po svojoj organiziranosti i stalnoj brizi za članove. Svake godine se pobrine da se darivatelji krvi odmore, pa se organiziraju izleti i svjež zrak potraži u Dubrovniku, na otoku Hvaru, u Begovu Razdolju i Lešću na Dobri.

Također se na godišnjoj svečanoj skupštini, članovi druže i izvrši podjela jubilarnih nagrada, prema broju datih doza krvi. Tako je bilo i 16. travnja 2015. godine, kada je održana 45. Svečana skupština, gdje su poimenično istaknuti najaktivniji davaoci s 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 darivanja, ali i rekorderi Dodik Željko, Lukić Dalmiro i Režić Božo koji su krv darovali preko 100 puta.

U dogovoru s Centrom za transfuzijsku medicinu KBC Split (CTM), klub je uvijek u mogućnosti pojačati aktivnosti članstva ukoliko su takve potrebe bolnice, kao npr. za božićne i novogodišnje blagdane jer su tada potrebe za krvlju veće, ali i ljeti, zbog priljeva turista i raznih prometnih i drugih nezgoda. Upravo su prošli vikend, kod zadnjeg apela KBC Split za nedostatkom krvi u samo dva dana darovali više od 30 doza pune krvi.

KDDK Brodosplit jedan je od najvećih i najznačajnijih klubova u gradu Splitu i županiji na području davalaštva krvi. Od 1970. do 1990. djeluje u sustavu Crvenog križa, a od 1990. se osamostaljuje i djeluje kao samostalna udruga građana, odn. pod imenom KDDK Brodosplit. Vođeni zajedničkom brigom za bolesnike i željom za osiguranjem dostatnih količina krvi, kontinuirano kroz četiri i pol desetljeća provode postupke prikupljanja krvi.

Odaziv darivatelja u brodogradilištu je velik te klub danas broji nešto više od 1300 članova. Rad u klubu je isključivo volonterski, a spoznaja da su baš oni nekome spasili život je neprocjenjiva. Samo jedno darivanje krvi tijekom godine, tradicionalni je slogan članova kluba, kojim redovito pozivaju sve potencijalne darivatelje krvi da im se pridruže.

44. Svečana skupština

4/04/14 - Klub dobrovoljnih darivatelja krvi 'Brodosplit' jedinstven je u Hrvatskoj po svojoj organiziranosti i stalnoj brizi za članove. Svake godine se pobrine da se darivatelji krvi odmore, pa se organiziraju izleti i svjež zrak potraži u Dubrovniku, na otoku Hvaru, u Begovu Razdolju i Lešću na Dobri.

Ali se također na godišnjoj svečanoj skupštini, članovi druže i izvrši podjela jubilarnih nagrada, prema broju datih doza krvi. Tako je bilo i jučer, 3. travnja 2014. godine, kada je održana 44. Svečana skupština, gdje su poimenično istaknuti najaktivniji davaoci poput Mladinić Tina i Tadić Joze sa 80 darovanih boca krvi, ili/i rekordera Vitaljić Nediljka s više od 100 darovanih boca krvi.

Cilj kluba je osigurati uvijek potrebne doze krvi za zaposlenike "škvera" kao i njihove obitelji, a sav višak darovati bolnici, odnosno građanima Splita i okolice. U tu svrhu prati se i organizira svakodnevno darivanje krvi isključivo na odjelu transfuzije KBC Split, a rezultat tako ozbiljnoga rada je i impozantna brojka od 1557 doza koje su Brodosplitovi darivatelji prikupili u 2013. godini.

Također, dogovoru s KBC Split, uvijek je u mogućnosti pojačati aktivnosti članstva ukoliko su takve potrebe bolnice, kao npr. za božićne i novogodišnje blagdane jer su tada potrebe za krvlju veće, ali i ljeti, zbog priljeva turista i raznih prometnih i drugih nezgoda.

KDDK Brodosplit jedan je od najvećih i najznačajnijih klubova u gradu Splitu i županiji na području davalaštva krvi. Od 1970. do 1990. djeluje u sustavu Crvenog križa, a od 1990. se osamostaljuje i djeluje kao samostalna udruga građana, odn. pod imenom KDDK Brodosplit. Odaziv darivatelja u brodogradilištu je vrlo velik te klub danas broji nešto više od 1300 članova.

- Unatoč neizvjesnostima recesije, njegova humana i društvena djelatnost neće prestati. Rad u klubu je isključivo volonterski, a spoznaja da su baš oni nekome spasili život je neprocjenjiva, ponosan je predsjednik kluba Kristijan Brkljačić. Samo jedno darivanje krvi tijekom godine, tradicionalni je slogan članova kluba, kojim redovito pozivaju sve potencijalne darivatelje krvi da im se pridruže.

Humanost na djelu


Klub dobrovoljnih darivatelja krvi 'Brodosplit' jedinstven je u Hrvatskoj po svojoj organiziranosti i stalnoj brizi za članove. Svake godine se pobrine da se darivatelji krvi odmore, pa se organiziraju izleti nekoliko puta tijekom sezone u Dubrovnik, na otok Hvar i u Begovo Razdolje.

Na godišnjoj skupštini, se izvrši podjela jubilarnih nagrada, prema broju datih doza krvi. Tako je bilo i 4. travnja 2013. godine, kada je održana 43. svečana skupština, na kojoj su poimenično istaknuti najaktivniji darivatelji, s okruglim brojem darovanih doza krvi. 

U svom obraćanju, predsjednik kluba Kristijan Brkljačić istaknuo je rad kluba na provjerenim principima urednosti, redovitosti, organiziranosti i pravodobnosti u davalaštvu krvi. Posebno je naglašena tradicionalno dobra suradnja s Odjelom transfuzije u KBC-u Split, koji je, na skupštini predstavljala dr. Vedrana Burilović. Rezultat tako ozbiljnoga rada je i impozantna brojka od 1625 doza koje su Brodosplitovi darivatelji prikupili u 2012. godini. 

Posebna priznanja su zaslužili za 70 darivanja, Dalibor Alujević, te ovogodišnji rekorderi za 90 darovanih boca krvi Tonći Blagaić, Željko Dodik, Dalmiro Lukić i Budimir Rakvin.

Cilj kluba je osigurati uvijek potrebne doze krvi za zaposlenike "škvera" kao i njihove obitelji, a sav višak darovati bolnici, odnosno građanima Splita i okolice. U tu svrhu prati se i organizira svakodnevno darivanje krvi isključivo na odjelu transfuzije KBC Split. Odaziv darivatelja u brodogradilištu je vrlo velik te klub danas broji više od 1700 članova.

''Samo jedno darivanje krvi tijekom godine''
, tradicionalni je slogan članova kluba Brodosplita, kojim redovito pozivaju sve potencijalne darivatelje krvi da im se pridruže.


Održana radna i izborna skupština KDDK Brodosplit


17/01/13 - Klub dobrovoljnih darivatelja krvi „Brodosplit“ u prostorijama splitskoga brodogradilišta održao je redovitu radnu i ujedno izbornu skupštinu, na kojoj se, uz izbor tijela i predsjedništva Kluba iznijelo izvješće o radu te financijsko izvješće za proteklu godinu.

U svom izvješću, predsjednik Kluba Kristijan Brkljačić istaknuo je rad Kluba na provjerenim principima urednosti, redovitosti, organiziranosti i pravovremenosti u davalaštvu krvi. Posebno je naglašena tradicionalno dobra suradnja s Odjelom transfuzije u KBC-u Split. Rezultat tako ozbiljnoga rada je i impozantna brojka od 1625 doza koje su Brodosplitovi darivatelji prikupili u 2012. godini.

Cilj kluba je osigurati uvijek potrebne doze krvi za zaposlenike "škvera" kao i njihove obitelji, a sav višak darovati bolnici, odnosno građanima Splita i okolice. U tu svrhu prati se i organizira svakodnevno darivanje krvi isključivo na odjelu transfuzije KBC Split (članovima se ne odobrava darivanje krvi na terenskim akcijama).

Četrdesetogodišnjica Kluba, obilježena je dvjema nagradama: nagradom Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a četvorici darivatelja-rekordera KDDK Brodosplit s kolegama iz Crvenoga križa dodijeljeno je i odlikovanje predsjednika dr. Ive Josipovića za više od 100 darivanja krvi.

Samo jedno darivanje krvi tijekom godine, tradicionalni je slogan članova kluba, kojim redovito pozivaju sve potencijalne darivatelje krvi da im se pridruže.

42. Svečana skupština Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi 'Brodosplit'


16/03/12 - U brodogradilištu Brodosplit, 15. ožujka 2012. godine, održana je 42. svečana skupština Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi 'Brodosplit'.

Predsjednik kluba Kristijan Brkljačić je podnio izvješće o radu u proteklom jednogodišnjem periodu te plan aktivnosti za 2012. godinu, a skup su uveličali njihovi gosti, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Visko Haladić, dr. med. Ana Kandijaš, savjetnica upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada Splita, te s Odjela za transfuziju KBC-a Split, dr. Tanja Ilić i dr. Nina Ipavec.

Cilj kluba je osigurati uvijek potrebne doze krvi za zaposlenike "škvera" kao i njihove obitelji, a sav višak darovati bolnici, odnosno građanima Splita i okolice. U tu svrhu prati se i organizira svakodnevno darivanje krvi isključivo na odjelu transfuzije KBC Split (članovima se ne odobrava darivanje krvi na terenskim akcijama).
Odaziv darivatelja u brodogradilištu je vrlo velik te članstvo u klubu obično iznosi između 1/4 i 1/3 zaposlenika Brodosplita. Klub danas broji nešto više od 2000 članova, te se iz godine u godine stalno povećava. U 2011. godini darivano je 1692 doze krvi.

Klub je jedinstven u Hrvatskoj po svojoj organiziranosti i stalnoj brizi za članove. Svake godine se pobrine da se darivatelji krvi odmore, pa se organiziraju izleti i svjež zrak potraži tri puta godišnje na Bjelolasici, otoku Hvaru i u Begovu Razdolju.

Također se na godišnjoj skupštini, članovi druže i izvrši podjela jubilarnih nagrada, prema broju datih doza krvi, te poimenično istaknu najaktivniji davaoci poput Bože Režića i Andre Veića s više od 90 darovanih boca krvi.

Posebna priznanja su zaslužili za 60 darivanja Zdenko Barić, Vlado Bebić, Tomazo Dužević, Jorgo Kremić i Milan Hajek. Za 70 darivanja priznanje su zaslužili Leo Jelinčić, Tino Mladinić, Jozo Tadić, Nebojša Tanacković i Ivo Novaković, te ovogodišnji rekorderi za 90 darovanih boca krvi, Božo Režić i Andro Veić.

Samo jedno darivanje krvi tijekom godine, tradicionalni je slogan članova kluba, kojim redovito pozivaju sve potencijalne darivatelje krvi da im se pridruže.

Održana radna skupština KDDK Brodosplit


21/01/12 - Klub dobrovoljnih darivatelja krvi „Brodosplit“ u prostorijama splitskoga brodogradilišta održao je redovitu radnu skupštinu, na kojoj se, uz izbor tijela i predsjedništva Kluba iznijelo izvješće o radu te financijsko izvješće za proteklu godinu.

U svom izvješću, predsjednik Kluba Kristijan Brkljačić istaknuo je rad Kluba na provjerenim principima urednosti, redovitosti, organiziranosti i pravovremenosti u davalaštvu krvi. Posebno je naglašena tradicionalno dobra suradnja s Odjelom transfuzije u KBC-u Split. Rezultat tako ozbiljnoga rada je i impozantna brojka od 1700 doza koje su Brodosplitovi darivatelji prikupili u 2011. godini.

Četrdesetogodišnjica Kluba, obilježena prošle godine, rezultirala je i dvjema nagradama: nagradom Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a krajem godine, četvorici darivatelja-rekordera KDDK Brodosplit s kolegama iz Crvenoga križa dodijeljeno je i odlikovanje predsjednika dr. Ive Josipovića za više od 100 darivanja krvi.

Odlikovani darivatelji krvi KDDK „Brodosplit“


26/10/11 - Na hrvatski Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopada 2011. godine, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao je na svečanosti u zagrebačkom Hotelu Antunović rekordere među darivateljima krvi ordenom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Među 136 darivatelja i 9 darivateljica, ordene za izvanredni doprinos u ovoj nesebičnoj akciji dobila su i četvorica članova Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi „Brodosplit“, Marko Ajduković, Miroslav Kuščić, Vojislav Tripunović i Veljko Zdilar, koji su posljednjih godina darovali 100 ili više doza krvi. Zanimljivo je spomenuti kako su među 145 odlikovanih darivatelja, članovi „Brodosplitovoga“ kluba jedini koji djeluju samostalno, a ne u okviru lokalnih organizacija Crvenog križa, što dodatno svjedoči o iznimnoj važnosti i aktivnosti Kluba.

Ovo odlikovanje važno je ne samo kao priznanje „Brodosplitovim“ rekorderima nego i kao poticaj za širenje mreže darivatelja jer u darivanju krvi od presudne je važnosti u kritičnim situacijama imati što veći broj ljudi koji su spremni priteći u pomoć.

Godišnja nagrada Grada Splita Klubu DDK Brodosplit


Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene godišnje nagrade zaslužnim Splićanima i organizacijama

6/05/11 - U povodu Dana grada i blagdana svetog Dujma, 6. svibnja 2011. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su zaslužnim Splićanima i organizacijama dodijeljene godišnje nagrade Grada Splita.

Svečanosti su nazočili: gradonačelnik Željko Kerum, predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić, župan Ante Sanader, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, brojni predstavnici Crkve, te sudskih, kulturnih i znanstvenih institucija grada i županije.

Komisija za dodjelu javnih priznanja Grada Splita odlučila je za životno djelo u 2010. godini nagraditi: Ante Verzotti za osebujan autorski rad i doprinos razvoju filma i fotografije, akademik Nenad Cambj za osebujan znanstveni rad i doprinos u pronalaženju, očuvanju, proučavanju i prezentaciji hrvatske kulturne baštine, Srećko Vidaković, za poseban doprinos pedagoško-športskom radu s djecom i mladima i razvoju omladinskog športa, Edo Pezzi za osebujan doprinos športskom novinarstvu kroz 50 godina uspješnog rada, te Mile Skračić za specifičan i osebujan likovni izraz, te pedagoški i slikarski doprinos.

Osobne nagrade pripale su Nenadu Gaćinu i to za doprinos poboljšanju kvalitete života i društvene brige za osobe s invaliditetom, Almiri Osmanović za ukupan doprinos splitskom baletnom ansamblu i uspjele baletne predstave na domaćoj i međunarodnoj sceni, te prof.dr.sc. Jakovu Dulčiću za znanstvene radove i projekte na području ihtiologije i ribarstvene biologije.

U kategoriji skupnih nagrada za 2010. nagrađeni su: Rotary Klub Split - za velikodušnost i nesebičnost u realizaciji humanitarnih akcija za poboljšanje kvalitete života osoba s posebnim potrebama; Klub dobrovoljnih darivatelja krvi “Brodosplit”, Zvjezdano selo Mosor za uspješne programe edukacije novih novih naraštaja astronoma, te poticanje kreativnog stvaralaštva mladih, te HNK “Hajduk” - za športske rezultate i omasovljenje nogometne škole čime je osigurana opstojnost kluba i neprekinuti stogodišnji kontinuitet.

Podsjetimo Klubu DDK Brodosplit u travnju ove godine dodijeljena je i godišnja županijska nagrada za darovanih 949 litara krvi u 2010. godini.

Godišnja županijska nagrada Klubu DDK Brodosplit


U Splitsko-dalmatinskoj županiji dodijeljene godišnje nagrade pojedincima, udrugama i institucijama

14/04/11 - U prigodi Dana Splitsko-dalmatinske županije, 14. travnja 2011. godine, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu održana je svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su u nazočnosti brojnih uglednika dodijeljene županijske nagrade. Sedmero pojedinaca te pet udruga i institucija dobilo je nagrade Splitsko-dalmatinske županije za velika postignuća.

Svečanosti su nazočili najviši županijski čelnici: župan Ante Sanader, zamjenik župana Visko Haladić, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, brojni predstavnici Crkve, te sudskih, kulturnih i znanstvenih institucija grada i županije.

Skupne nagrade su dobili HNK "Hajduk", Humanitarna udruga "Ivan Merz" iz Splita, Klub dobrovoljnih darivatelja krvi "Brodsoplit", Udruga veterana 4. gardijske brigade i Županijski savez školskog sporta Splitsko-dalmatinske županije.

Pojedinačne nagrade su dobili Duško Božinović, prof.dr.sc. Elza Jurun, fra Mirko Marić i Mate Smolčić dok su nagradu za životno djelo zavrijedili Ivna Bućan, prof.dr. fra Vicko Kapitanović i Ratomir Kliškić.

Svečana skupština Kluba DDK Brodosplit


18/03/11 - U brodogradilištu Brodosplit, 17. ožujka 2011. godine, održana je svečana skupština Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Brodosplt. Klub djeluje u brodogradilištu praktički odmah nakon II. svjetskog rata, unutar službe zaštite na radu. Od 1970. do 1990. djeluje u sustavu Crvenog križa, a od 1990. se osamostaljuje i djeluje kao samostalna udruga građana, odnosno pod imenom Klub DDK Brodosplit. Prošlu godinu je proslavio 40 godina osnutka uz rekordnih 949 litara darovane krvi.

Cilj kluba je osigurati uvijek potrebne doze krvi za zaposlenike "škvera" kao i njihove obitelji, ukoliko je potreba, a sav višak darovati bolnici, odnosno građanima Splita i okolice. U tu svrhu prati se i organizira svakodnevno darivanje krvi isključivo na odjelu transfuzije KBC Split (članovima se ne odobrava darivanje krvi na terenskim akcijama).

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi je ujedno i najveći takav klub u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ima više od 2000 članova, od kojih je čak 1300 članova aktivno. Jedinstven je i po svojoj organiziranosti i stalnoj brizi za članove. Svake godine se pobrine da se darivatelji krvi odmore, pa se organiziraju izleti, a na godišnjoj skupštini, članovi se druže i izvrši se podjela jubilarnih nagrada, prema broju datih doza krvi, te poimenično istaknu najaktivniji davaoci. Klub je prošle godine darovao 2109 doza dragocjene tekućine.

Samo jedno darivanje krvi tijekom godine, tradicionalni je slogan članova kluba, kojim redovito pozivaju sve potencijalne darivatelje krvi da im se pridruže.

(pogledajte foto galeriju)  

Pravi heroji današnjice


Dobrovoljni darivatelji krvi Brodosplit pravi su heroji današnjice. Bez zvjezdanih mačeva i supermoći, svojom su nesebičnošću opet oduševili. U protekloj godini darovano je fantastičnih 2109 doza krvi. Kako jedna doza krvi iznosi 0,45 lit., to je gotovo 950 litara prijeko potrebne dragocijene tekućine.

Samo jedno darivanje krvi tijekom godine, tradicionalni je slogan članova kluba dobrovoljnih darivatelja krvi kojim redovito pozivaju sve potencijalne darivatelje da im se pridruže. Klub darivatelja Brodosplit jedan je od najvećih i najznačajnijih klubova u gradu Splitu i županiji na području davalaštva krvi, te svoje članove okuplja na području čitave Hrvatske. Lani je obilježeno vrijednih 40 godina davalaštva.

Cilj kluba je osigurati uvijek potrebne doze krvi za zaposlenike "škvera" kao i njihove obitelji, ako je potreba sav višak darovati bolnici, odnosno građanima Splita i okolice. Danas broji nešto više od 1300 članova, te se iz godine u godine stalno povećava.

Za neka posebna bolesna stanja krv je nezamjenjiv lijek, a jedini izvor toga lijeka jest zdrava osoba, darivatelj krvi.

Vrijedna obljetnica - 40 godina osnutka Kluba DDK Brodosplit


Vjerojatno ne postoji osoba na svijetu koja na vijest o medicinskom zahvatu nekoga bliskoga ne osjeća tugu i bespomoćnost. Iza vijesti o crnim vikendima u prometu često ne vidimo onaj nastavak u kojemu možemo sudjelovati – i možda spasiti nečiji život. Postoji nešto što se ne može kupiti, jer se ne može proizvesti, nego samo darovati. Nešto bez čega nitko ne može živjeti i zbog čega svatko može doći u situaciju ovisnosti o dobroj volji nekog neznanca. Tu se ne dijelimo na lijeve i desne, na bogate i siromašne, muškarce i žene, nego samo na one s A, B ili nekom drugom krvnom grupom.

Duga tradicija
Darivanje krvi u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. Prva transfuzija krvi obavljena je u zagrebačkoj Petrovoj bolnici davne 1923. godine. Prva transfuzija s određivanjem krvne grupe dogodila se u toj istoj bolnici godinu dana kasnije. Prvi donori bili su rođaci i poznanici pacijenata kojima je krv bila potrebna, a osim u bolnicama krv se davala i po privatnim stanovima i domovima. Za vrijeme 2. svjetskog rata krv se počela organizirano uzimati, a takva praksa ostala je i do današnjeg dana, kada po svim medijima često možemo čuti pozive na dobrovoljno darivanje krvi. Vjerojatno najviše posla transfuzijski su odjeli imali za vrijeme Domovinskog rata, kada je svaka kap krvi vrijedila i više no inače. Sam Dan darivatelja krvi obilježava se od 1963. godine i ta se tradicija održala sve do danas.

Svečana skupština
U brodogradilištu Brodosplit, 18. ožujka 2010. godine, održana je 40. svečana skupština. Klub dobrovoljnih darivatelja krvi "Brodosplit" djeluje u brodogradilištu praktički odmah nakon II svjetskog rata, unutar službe zaštite na radu. Od 1970. do 1990. djeluje u sustavu Crvenog križa, a od 1990. se osamostaljuje i djeluje kao samostalna udruga građana, odn. pod imenom KDDK Brodosplit. Financira se najvećim dijelom od donacija zaposlenika Brodosplita (0,2% mjesečnih primanja), donacijom društva "Brodosplit" i manjim dijelom od naknade za darovane doze krvi. Cilj kluba je osigurati uvijek potrebne doze krvi za zaposlenike "škvera" kao i njihove obitelji, ukoliko je potreba, a sav višak darovati bolnici, odnosno građanima Splita i okolice. U tu svrhu prati se i organizira svakodnevno darivanje krvi isključivo na odjelu transfuzije KBC Split (članovima se ne odobrava darivanje krvi na terenskim akcijama).

Svaki dan deset škverana daruje krv
Odaziv darivatelja u brodogradilištu je vrlo velik te članstvo u klubu obično iznosi između 1/4 i 1/3 zaposlenika Brodosplita. Klub danas broji nešto više od 1300 članova, te se iz godine u godine stalno povećava. Nezaobilazan dio članstva predstavljaju žene kojih trenutno ima 220 što čini 17% članstva kluba. U 2009. godini darivano je 2078 doza krvi. Kako jedna doza krvi iznosi 0,45 lit., to je 935 litara dragocjene tekućine. Ako se to podijeli s brojem radnih dana, na transfuziji je svaki dan, u prosjeku, bilo 10 "škverana" koji su darovali krv.

Razumljivo je da je davalaštvo krvi u odnosu na proizvodne aktivnosti sekundaran zadatak članova, pa se poštuje pravilo prema kojem je svaki zaposlenik Brodosplita - darivatelj krvi dužan javiti se i dobiti suglasnost rukovoditelja za obavljanje transfuzije u radnom vremenu.

Više od 34.000 litara krvi
Ova djelatnost je prepoznata naročito od strane splitske bolnice, pa je više puta u medijima pohvaljena humanost Brodosplitovih darivatelja. Tako je voditeljica odjela tranfuzije, dr. Jela Martinović-Mikulandra jednom prilikom za medije iznijela podatak da Klub DDK Brodosplit u ukupnim dozama krvi sudjeluje sa 15% ili 1/6 svih doza. U 40 godina postojanja nikada se nije dogodilo da je krv trebala, a da je klub nije mogao osigurati. Mjesečno se daruje, u prosjeku 130 boca krvi, a od osnutka darovano je više od 34.000 litara krvi.

Sva se davanja krvi obavljaju u Klinici za transfuziju splitske bolnice i pod strogim liječničkim nadzorom. Krv mogu davati svi zdravi ljudi od 18 do 65 godina. Pravilo je da muškarci smiju dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri. Za svoj doprinos darivatelji su nagrađeni, pa žene za više od 25 davanja i muškarci za više od 50 davanja ne plaćaju javni gradski prijevoz.

Jedan od najznačajnijih klubova u županiji
Ovo je jedan od najvećih i najznačajnijih klubova u gradu Splitu i županiji na području davalaštva krvi. Svakodnevno osigurava dragocjene doze krvi na odjelu transfuzije, a ne periodično na akcijama. Također, dogovoru s KBC Split, uvijek je spreman pojačati aktivnosti članstva ukoliko su takve potrebe bolnice (npr. za božićne i novogodišnje blagdane jer su tada potrebe za krvlju veće, kao i ljeti, zbog priljeva turista i raznih nezgoda).

Dobrovoljni darivatelji Brodosplitova kluba su humane i plemenite osobe koje imaju izražen socijalni osjećaj i često su aktivne u kulturnim i sportskim društvima.

Davanje krvi ne šteti zdravlju ako se provode svi propisani postupci pri odabiru darivatelja krvi. Davanjem krvi ne samo da pomažu drugima, nego i kontoliraju vlastito zdravlje.

Jedinstveni u Hrvatskoj
Klub je jedinstven u Hrvatskoj po svojoj organiziranosti i stalnoj brizi za članove. Svake godine se pobrine da se darivatelji krvi odmore, pa se organiziraju izleti i svjež zrak potraži tri puta godišnje na Bjelolasici, otoku Hvaru i u Stubičkim toplicama. Znaju, zahvaljujući cjenovno pristupačnijem aranžmanu putovanja, potegnuti i do Rima, Budimpešte,...

Također se na godišnjoj skupštini, članovi druže i izvrši podjela jubilarnih nagrada, prema broju datih doza krvi, te poimenično istaknu najaktivniji davaoci, poput rekordera Vladimira Vulića, Marka Ajdukovića, Cvjetka Paića, Voislava Tripunovića, Miroslava Kuščića i Veljka Zdilara, s više od 100 darovanih boca krvi.

Davne je 1965. godine Marko Ajduković prvi put zakoračio među velebne hale Brodograđevne industrije Split, i to u Pogon strojoobrade poznatije kao ''mehanika''.

Istodobno kada započinje njegov bogati radni vijek osniva se i Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Brodosplit čijim aktivnim članom postaje 1970. godine. Šjor Marko voli pri tom naglasiti da krv u stvari daje aktivno još od 1969. godine zabiljevši do sada 106 davanja. Ako se zna da je prevalio 60-tu godinu života, lako je zaključiti da je ovaj škveranin već kao mladić zarana osjetio potrebu za pomaganjem, nesebično darivajući dio sebe drugima.

Brojni darivatelji
U 2009. godini je za 10 darivanja nagrađeno 59 darivatelja, za 15 darivanja 52 darivatelja, za 20 darivanja 27 darivatelja, za 25 darivanja 24 darivatelja, za 30 darivanja 24 darivatelja, za 35 darivanja 15 darivatelja, za 40 darivanja 15 darivatelja, za 50 darivanja 10 darivatelja. Posebna priznanja su zaslužili za 60 darivanja Frane Magazinović, Denis Kranjac, Jozo Tadić i Ante Abramac. Za 70 darivanja priznanje su zaslužili Dalmiro Lukić, Mladen Ivica i Ante Goreta. Za 80 darivanja priznanje su zaslužili Srđan Kaliterna, Željko Dodik i Budimir Rakvin, te ovogodišnji rekorderi za 100 darovanih boca krvi, Miroslav Kušćić i Veljko Zdilar.

Humana djelatnost neće prestati
Upornim radom te njegovanjem konstruktivnih odnosa sa bolnicom, ali i medijima klub je prepoznat kao jedan od najznačajnijih na području davalaštva. Djelovanje kluba je i medijski pokriveno i stalno se unapređuje i poboljšava. Kako je djelovao do sada, klub će nastaviti i dalje, na čelu s predsjedništvom koje čine predsjednik kluba Kristijan Brkljačić, tajnik Ratomir Delić, te članovi Andro Jašić, Ervin Domazet, Mario Janjić, Ivan Vuko, Denis Kranjac, Goran Lelanović i Božidar Domljanović. Unatoč neizvjesnostima recesije i opstojnosti brodograđevne djelatnosti, njegova humana i društvena djelatnost neće prestati. Rad u klubu je isključivo volonterski, a spoznaja da su baš oni nekome spasili život je neprocjenjiva, ponosan je Rato Delić.

Samo jedno darivanje krvi tijekom godine, tradicionalni je slogan članova kluba, kojim redovito pozivaju sve potencijalne darivatelje krvi da im se pridruže.

Održana 39. svečana skupština Kluba DDK Brodosplit


U brodogradilištu Brodosplit, 19. ožujka 2009. godine, održana je 39. svečana skupština Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Brodosplit.

Klub dobrovoljnih davatelja krvi "Brodosplit" djeluje u brodogradilištu praktički odmah nakon II svjetskog rata, unutar službe zaštite na radu. Od 1970 klub se osamostaljuje od Crvenog križa i djeluje kao samostalna udruga građana. Financira se najvećim dijelom od donacija zaposlenika Brodosplita, donacijom društva "Brodosplit" i manjim dijelom od naknade za darovane doze krvi. Cilj kluba je osigurati uvijek potrebne doze krvi za zaposlenike "škvera" kao i njihove obitelji, ukoliko je potreba, a sav višak darovati bolnici, odnosno građanima Splita i okolice. U tu svrhu klub prati i organizira svakodnevno darivanje krvi isključivo na odjelu transfuzije KBC Split (članovima se ne odobrava darivanje krvi na terenskim akcijama). Uz ove glavne djelatnosti klub organizira jelo i piće nakon davanja krvi, izlete za članove i prigodne nagrade za okrugli broj darivanja.

Odaziv darivatelja u brodogradilištu je vrlo velik te članstvo u klubu obično iznosi između 1/4 i 1/3 zaposlenika Brodosplita. Klub danas broji nešto više od 1300 članova. Zbog ovako velikog članstva klub je u mogućnosti odazvati se pozivima iz bolnice u slučajevima većih nestašica krvi, što se događa često u ljetnim mjesecima ili oko Nove godine. U 2008. godini darivano je 1912 doza krvi. Kako jedna doza krvi iznosi 0,45 lit. to je 860 litara dragocjene tekućine. Ako to podijelimo sa brojem radnih dana na transfuziji tada je svaki dan, u prosjeku na odjelu bilo 7,1 "škveranin" koji je darovao krv.

U 2008. godini je za 10 darivanja nagrađeno 36 darivatelja, za 15 darivanja 35 darivatelja, za 20 darivanja 36 darivatelja, za 25 darivanja 26 darivatelja, za 30 darivanja 20 darivatelja, za 35 darivanja 27 darivatelja, za 40 darivanja 13 darivatelja, za 50 darivanja 12 darivatelja uz dvije pripadnice ljepšeg spola Senke Budić i Ljubice Zaller, te za 60 darivanja 4 darivatelja. Posebna priznanja zaslužili su za 70 darivanja Zdenko Andrijić, Neven Domazet i Mirko Bacelj, za 80 darivanja Tonći Blagaić, Božo Režić i Željko Vrdoljak te rekorder Voislav Tripunović za 100 darovanih boca krvi.

Kako je djelovao do sada, klub će nastaviti i dalje, na čelu sa novoizabranim predsjedništvom koje čine predsjednik kluba Kristijan Brkljačić, tajnik kluba Ratomir Delić, te članovi Andro Jašić, Ervin Domazet, Mario Janjić, Ivan Vuko, Denis Kranjac, Goran Lelanović i Božidar Domljanović. Unatoč neizvjesnostima recesije i opstojnosti brodograđevne djelatnosti nadamo se da naša humana i društvena djelatnost neće prestati.

Svečarskom tonu i ugodnoj atmosferi na skupštini tradicionalno je pridonio Dječji zbor Srdelice - Mali Split pod ravnanjem maestra Jovice Škare.

Redovita izborna skupština

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi „Brodosplit“ u prošloj je godini darovao 1912 doza krvi, odnosno više od 159 doza mjesečno, istaknuto je na nedavnoj radnoj skupštini Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Brodosplit. U Klub je tijekom 2008. primljeno 145 novih članova, te sada broji oko 1300 članova, od čega su oko 1000 zaposlenici splitskoga škvera.

Na redovitoj izbornoj skupštini (koja se održava svake četiri godine) održanoj polovicom siječnja, za novoga predsjednika KDDK Brodosplit izabran je Kristijan Brkljačić, a članovi predsjedništva su Ervin Domazet, Božo Domljanović, Mario Janjić, Andrija Jašić, Denis Kranjac, Goran Lelanović te Ivan Vuko. Tajnik Kluba je Ratomir Delić.

Od ove godine, uz financiranje članarinama, u financiranju Kluba će sudjelovati i uprava Brodosplit- Brodogradilišta d.o.o. i to sa 60.000 kuna na godišnjoj razini. Sredinom ožujka Klub će održati i svečanu skupštinu na kojoj će najaktivnijim darivateljima biti uručene i nagrade. Nagrađivat će se svi koji su darovali više od 10 doza krvi.

38. svečana skupština Kluba DDK Brodosplit


U muzeju Brodosplit, 27. ožujka 2008. godine, održana je 38. svečana skupština Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Brodosplit.

Klub DDK Brodosplit u 2007. godini je nastavio s svojom humanom djelatnošću, a temelji se na osiguranju potrebne krv svim članovima, donatorima i njihovim obiteljima, uz poštivanje proizvodnih rokova i zadataka. Mi ne smijemo dopustiti da radnik ide dati krv bez dozvole neposredno nadređenog, naglasio je u prigodnom obraćanju mnogobrojnim okupljenim škveranima i prijateljima KDDK-a Brodosplit Zdenko Andrijić, predsjednik kluba zahvalivši se pritom na dolasku i sudjelovanju na svečanoj skupštini KDDK-a koji djeluje od 1970.godine.

Više od 10 darivatelja krvi dnevno

Pored svega, klub ispunjava i svoju društvenu ulogu, jer osim potreba naših članova kluba, višak krvi, i to značajan broj doza, daruje se ostalim građanima Lijepe naše. Značenje kluba vidi se i po tome da je svekoliko sposoban pomoći KBC-u Split kod većih nestašica. Prošle godine to je bilo vidljivo tijekom mjeseca kolovoza, kada su iz bolnice preko svih medija slani apeli na građane da dođu dati krv. Klub je taj mjesec ukupno dao 260 doza krvi. Ako se uzme u obzir da imamo 22 radna dana, to je više od 10 darivatelja dnevno na tranfuziji. Slična situacija je bila između Božića i Nove godine kad je na transfuziju otišlo i dalo krv 245 darivatelja. Ukupno, zbrojivši u dva kritična dijela godine KDD krvi je osigurao 505 doza krvi.

S više od 15% ukupnih doza krvi

Ova djelatnost je prepoznata naročito od strane splitske bolnice, pa je više puta u medijima pohvaljena humanost Brodosplitovih darivatelja. Tako je voditeljica odjela tranfuzije, dr. Jela Martinović-Mikulandra je za Slobodnu Dalmaciju iznijela podatak da Klub DDK Brodosplit u ukupnim dozama krvi sudjeluje sa 15% ili 1/6 svih doza. Na skupštini je naglašena dodatna potreba za promocijom i stimuliranjem davalaštva, jer je ono u Hrvatskoj još uvijek manje od europskog prosjeka (3,8% populacije daje krv, dok je europski prosjek više od 5%). Posebno valja poraditi kod mlađih naraštaja osmišljavanjem i provedbom odgovarajućih aktivnosti.

Inače, tradicionalni slogan darivatelja glasi ''Jedno darivanje krvi tijekom godine''.

Na tom su tragu, primjerice, uvedene nagrade članovima prema broju datih doza krvi, dok se najaktivniji darivatelji poimenično pohvaljuju.

Osim organiziranog davanja krvi, KDDK Brodosplit se i u prošloj godini pobrinuo da se darivatelji krvi odmore, pa su organizirani izleti i izvršena podjela jubilarnih nagrada.

Impozantan doprinos darivatelja

U 2007. godini darovano je 1964 doze krvi
, odnosno 179 doza više nego 2006. U klub su primljena 124 nova člana, pa ukupni broj iznosi oko 1300 dobrovoljnih darivatelja krvi.

U 2007. godini za 10 darivanja nagrađeno je 63, za 15 darivanja 44, za 20 darivanja 31, za 25 darivanja 36 , za 30 darivanja 21, za 35 darivanja 16, za 40 darivanja 16, za 50 darivanja 11, a za 60 darivanja 4 darivatelja.

Posebno priznanje zaslužuje za 70 darivanja Ante Balić, za 80 darivanja Andro Veić i Nediljko Vitaljić, te Miroslav Kuščić za 90 darovanih boca krvi.

Svečarskom tonu i ugodnoj atmosferi na skupštini tradicionalno je pridonio Dječji zbor Srdelice - Mali Split pod ravnanjem maestra Jovice Škare.

Izlet članova KDDK Brodosplit u herojski Vukovar


Klub dobrovoljnih darivatelja krvi “Brodosplit” krajem je 2007. godine organizirao novi izlet i to na krajnji istok Hrvatske, u herojski grad Vukovar. Zbog velikog interesa umjesto planiranog jednog autobusa, popunjena su dva. Smještaj je bio osiguran u Bizovačkim toplicama kraj Osijeka.

Na dugi put krenulo se u petak ujutro.. Subota je bila predviđena za odlazak u Vukovar, pa se iza doručka krenulo. Martin Nedić, branitelj Vukovara bio nam je vodič. Susret na vukovarskom kolodvoru, a zatim smo krenuli prema razrušenom dvorcu grofa Eltza Vukovarskog, pa u bolnicu. U podrumima vukovarske bolnice napravljen je muzej s gipsanim figurama umjesto pacijenata i osoblja. Potresno su na sve djelovale te slike naguranih ljudi u mračnim i niskim podrumima, a naročito priručno rodilište smješteno u jedan odvojak podruma. Nakon polaganja vijenca, nastavili smo kroz grad preko Sajmišta. Tu se vodila jedna od najtežih borbi za sprječavanje prodora u grad. Zatim smo posjetili hangar Veleprometa gdje su nakon pada mučeni i ubijani hrvatski branitelji. Preko legendarne Mitnice stigosmo do memorijalnog groblja. Pokraj glavnog križa položili smo vijenac. Domaćini su nam objasnili simboliku spomenika i praznih grobova koji čekaju pronalazak i identifikaciju nestalih branitelja.

Nastavili smo za Ovčaru, poljoprivredno dobro izvan Vukovara. Nedaleko od jame u koju su nakon streljanja bačeni uglavnom ranjenici i medicinsko osoblje iz bolnice, nalazi se Spomen dom Ovčara, a zapravo hangar u kojemu su, nakon dovođenja iz bolnice, ljudi bili zaključani. Ukupno 261 žrtva, tri žene od kojih jedna u drugom stanju! Najmlađi je imao 16 godina, najstariji 72 godine. Potresno su djelovale osobne stvari što su nađene kod ljudi nakon iskapanja jame, i njihova lica koja se pojavljuju sa zidova i opet nestaju, kao i bunar smrti u kojem spiralno nestaju njihova imena. Nešto dalje od spomen doma, u šumarku, bagerom je iskopana jama na koju je traktorima dovođeno 20-ak ljudi na streljanje. Na mjestu jame sada se nalazi cvijeće i mali križ na kojem su obješene krunice, a nedaleko od nje spomenik u obliku golubice na koji smo pložili cvijeće.

Posjetili smo još spomenik junaku Domovinskog rata, Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti, zvanoj groblje srbijanskih tenkova i položili cvijeće na glavni križ u središtu Vukovara, podignut u čast svih branitelja Hrvatske.

                                                                                                                                     Napisao Kristijan Brkljačić

37. svečana skupština Kluba DDK Brodosplit

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi Brodosplit ove je godine obilježio 37. godišnjicu osnutka, sa preko 26.000 litara darovane krvi od osnutka.

Na svečanoj skupštini održanoj 22.ožujka ove godine u restoranu Gusar, dodijeljeno je i 217 nagrada članovima koji su to pravo ostvarili u prošloj godini. Radi se o dobrovoljnim darivateljima koji su se na ovaj humani čin odlučili između 10 i 100 puta, a neki od njih poput Marka Ajdukovića, Cvjetka Paića i Vladimira Vulića i više od stotinu puta.

Kao što je poznato, naglasio je Predsjednik kluba DDK Brodosplit Zdenko Andrijić, klub je jedan od najvećih i najznačajnijih klubova u gradu Splitu i županiji, na području darivanja krvi. Klub svakodnevno osigurava dragocjene doze krvi na odjelu transfuzije, a ne periodično na akcijama. Također, u skladu s dogovorom sa KB Split, uvjek smo spremni pojačati aktivnosti članstva ukoliko su takve potrebe bolnice. Tako smo npr. često pojačavali darivanje krvi za božićne i novogodišnje blagdane jer su tada potrebe za krvlju veće. Slično i ljeti, na poziv bolnice, zbog priljeva turista i raznih nezgoda, animiramo članstvo da daruje krv na transfuziji.

Uz napomenu, da je, bio i ostao primarni cilj kluba DDK Brodosplit. zbog kojega je i osnovan, osigurati krv radniku škvera i članu njegove uže obitelji.

Sva se darivanja krvi obavljaju u Klinici za transfuziju splitske bolnice i pod strogim liječničkim nadzorom. Pravilo je da muškarci smiju dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri. U dogovoru s ravnateljem bolnice Dujomirom Marasovićem, klub je za članove koji su dali 5 i više puta krv, osigurao besplatni pregled lječnika specijaliste isti dan, te upis za dijagnostičke pretrage u roku od 15 dana.

Klub već sedamanaest godina djeluje samostalno, a trenutačno ima 1387 članova, većinom radnika Brodosplita i članova njihovih obitelji.

U 2006.godini članovi su transfuziji krvi KB Split darovali 1785 doza krvi, što bi u prosjeku značilo 5 doza krvi dnevno. Što se tiče promicanja davalaštva, ove je godine osvježen sa 75 novih članova. Rad u klubu je isključivo volonterski, a spoznaja da su baš oni nekome spasili život je neprocjenjiva, ponosan je Rato Delić, tajnik Kluba.

Donacije radnika Brodosplita (0,2% mjesečnih primanja) glavni su izvor financijskih sredstava Kluba, pa se vodstvo Kluba zahvaljuje svim škveranima na nesebičnosti, jer bez njihovog doprinosa ne bi ni bilo Kluba.

Inače tradicionalni slogan davalaca glasi Samo jedno darivanje krvi tijekom godine. Na tom tragu su uvedene i nagrade članovima, prema broju datih doza krvi, te poimenično isticanje najaktivnijih davalaca.

Za 2006.godinu za 10 darivanja nagrađeno je 48, za 15 darivanja 34, za 20 darivanja 39, za 25 darivanja 17, za 30 darivanja 29, za 35 darivanja 17, za 40 darivanja 12, za 50 darivanja 5, za 60 darivanja 7, za 70 darivanja 7 darivatelja.

Posebno priznanje zaslužuju za 80 darivanja Ivo Meštrović i Goran Toplak, te Vojislav Tripunović i Veljko Zdilar za 90 darivanja.

Svečanu skupštinu svojim je nastupom uveličao Dječji zbor Srdelice - Mali Split pod ravnanjem maestra Jovice Škaro.

36. svečana skupština Kluba DDK Brodosplit


36. svečana skupština
Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi Brodosplit održana je 23. ožujka 2006.godine u kongresnoj sali Hotela Marjan. Mnogobrojnim okupljenim škveranima i prijateljima KDDK-a Brodoplit obratio se Zdenko Andrijić, predsjednik kluba zahvalivši se na dolasku i sudjelovanju na svečanoj skupštini KDDK-a, koji djeluje od 1970.godine.

Značajan dio članstva čine žene

Najprioritetniji je zadatak predsjedništva bio utvrditi točan popis darivatelja. Tako danas klub broji 1312 članova, od čega je 1112 škverana što čini 85% članstva kluba. Daljnjih 200, vanjskih članovi su velikim dijelom i sami nekadašnji djelatnici Brodosplita, koji su otišli u mirovinu kao i članovi obitelji djelatnika vezanih uz Brodosplit. Nezaobilazan dio članstva predstavljaju žene kojih trenutno ima 220 što čini 17% članstva kluba. U ukupan broj od 1312 članova uključena su i šezdesetorica novopridošlih mladih članova koji su se tijekom godine priključili klubu.

Osam doza krvi dnevno

U 2005. godini članovi su transfuziji krvi KB-a Split darovali 2084 doza krvi, u 2004. godini 1675., a u 2003. godini 1057 doza. Rezultati govore sami za sebe. Iznijeti podaci ukazuju da je prošle godine svakog tjedna od ponedjeljka do petka KDDK Brodosplit osiguravao KB-u Split prosječno osam doza krvi dnevno.
Učinak kluba bio bi još bolji da prioritetni proizvodni zadaci nisu počesto opravdano sprečavali odlazak davatelja na transfuziju. Razumljivo je da je davalaštvo krvi u odnosu na proizvodne aktivnosti sekundaran zadatak članova, pa je ove godine uvedeno pravilo sukladno kojem je svaki zaposlenik Brodosplita - darivatelj krvi dužan javiti se i dobiti suglasnost rukovoditelja za obavljanje transfuzije u radnom vremenu.

Nužna promocija

Na skupštini je naglašena dodatna potreba za promocijom i stimuliranjem davalaštva, posebice kod mlađih naraštaja osmišljavanjem i provedbom odgovarajućih aktivnosti. Inače, tradicionalni slogan davatelja glasi Samo jedno darivanje krvi tijekom godine. Na tom su tragu primjerice uvedene nagrade članovima prema broju datih doza krvi, poimenično isticanje najaktivnijih davatelja kao i organiziranje izleta.

Impozantan doprinos Vojislava Tripunovića i Marka Ajdukovića

Za 2005. godinu za 10 darivanja nagrađeno je 48, za 15 darivanja 41, za 20 darivanja 37, za 25 darivanja 33 , za 30 darivanja 13, za 35 darivanja 15, za 40 darivanja 16, za 50 darivanja 7, za 60 darivanja 9 te za 70 darivanja 3 darivatelja. Posebno priznanje zaslužuju za 80 darivanja Vojislav Tripunović i impozantnih 100 darivanja Marko Ajduković.

Svečarskom tonu i atmosferi pridonio je Dječji zbor Srdelice - Mali Split pod ravnanjem maestra Jovice Škaro.

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia