Gradski zbor BRODOSPLIT

Gradski zbor Brodosplit


Muški zbor "Brodosplit"
 osnovan je 1972. godine. Svojim radom, brojem nastupa, zanimljivošću programa, vrijednošću interpretacije, kulturom pjevanja, osebujnom zvučnošću i kompaktnošću glasova - ovaj muški zbor je izrastao u red najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj.

Njeguje veoma širok i raznolik repertoar u presjeku od majstora renesanse do skladatelja naših dana. Posebnost mu čini njegovanje tradicije užeg zavičaja, odnosno dalmatinske pučke i koncertne pjesme u harmonizaciji i obradama najvrsnijih hrvatskih skladatelja. Zbor se posebno zalaže za promicanje djela velikana naše glazbene prošlosti poput Motovunjanina, Lukačića, Bajamontija, Lamperinija, Raffaellija kao i za niz drugih, nažalost zaboravljenih ali zaslužnih imena naše glazbene kulture.

Njime su ravnali uvaženi pedagozi i dirigenti: prof. Daniel Šeparović i prof. Josip Veršić, a od 1988. godine zborom ravna skladatelj i dirigent Vlado Sunko, izvanredni profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Za svoj uporni rad i visoke domete na polju reprodukcije Brodosplit je stekao vrijedne nagrade i priznanja diljem domovine (nagrada grada Splita, 1979. i 1994.), medalja grada Splita 2002., nagrada Splitsko-dalmatinske županije za tridesetogodišnji uspješni rad 2002., I. nagrada i apsolutno prvo mjesto na državnom natjecanju zborova Hrvatske, Zadar 1990. i 1995., Rijeka 1993. Umag 1999. i dr.

Gradski zbor Brodosplit svake godine organizira turneje po inozemstvu, rado gostuje na međunarodnim zbornim festivalima. Plodovi takvih nastojanja ogledaju se u visokim nagradama što su ih stekli na festivalima. Jedna od takvih nagrada je i zlatna medalja na Svjetskim zborskim igrama u Xiamenu (Kina) 2006., ali zasigurno jedno od najvećih i najljepših priznanja je zlatna medalja i naziv Olimpijskih pobjednika na Zbornoj olimpijadi u Linzu (Austrija) 2000.

Od većih djela Brodosplit je izveo Sunkovu kantatu Zlato Gospine milosti, Cherubinijev Requiem, Stipišićev oratorij Uskrsnuće, a vrhunce stručnih priznanja stekao je za antologijsko izvođenje oratorija Muka Gospodina našega Isukrsta Borisa Papandopula. Osim bogate koncertne djelatnosti izdao je i šest nosača zvuka kao i monografiju prigodom 30. obljetnice postojanja.

(i još više na www.gz-brodosplit.hr)

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia