Aktivnosti

Godišnja nagrada grada Splita za 2012. godinu


10/05/13 - U povodu Dana grada i blagdana svetog Dujma na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 6. svibnja 2013. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu Gradski zbor „Brodosplit“ nagrađen je skupnom nagradom grada Splita za 2012. godinu za naročite zasluge i postignuća u promicanju kulture i glazbene baštine u zemlji i inozemstvu, a njihov voditelj maestro Vlado Sunko, osobnom nagradom grada Splita za 2012. godinu za naročite zasluge i ostvarene rezultate u promicanju hrvatske glazbene baštine u zemlji i inozemstvu.

Gradski zbor „Brodosplit“ proslavio je 40. obljetnicu svog osnutka i uspješnog kulturnog i umjetničkog rada u studenome 2012. godine pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića. Njeguje širok i raznolik repertoar u presjeku od majstora renesanse do skladatelja naših dana. Posebnost mu čini njegovanje tradicije užeg zavičaja, odnosno dalmatinske pučke i koncertne pjesme u harmonizaciji i obradama najvrsnijih hrvatskih skladatelja. Zbor se posebno zalaže za promicanje djela velikana naše glazbene prošlosti poput Motovunjanina, Lukačića, Bajamontija, Lamperinija, Raffaellija kao i za niz drugih, na žalost, zaboravljenih, ali zaslužnih imena naše glazbene kulture.

Vlado Sunko, redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu, predstavlja jednu od najmarkantnijih figura srednje generacije u glazbenom životu grada Splita. U njegovom umjetničkom radu odlikuje ga velika širina glazbenih interesa kako na polju glazbene reprodukcije, tako i glazbene produkcije kao i osobna nenametljivost, stručna zrelost i postojanost u radu, što uostalom potvrđuje pregršt nagrada i stručnih priznanja u nizu od proteklih dvadeset i pet godina.

Sve te godine od osnutka do danas zbor je promovirao hrvatsku glazbenu baštinu u domovini i inozemstvu, uvijek uz visoki umjetnički dojam i neizostavne nagrade. Kao nositelj najviših priznanja i ocjena glazbenih kritičara s prestižnih natjecanja svrstao se u red jednoga od naših najtrofejnijih i najcjenjenijih vokalnih ansambala.

Dojam koji Gradski zbor Brodosplita ostavlja u svakom nastupu odaje visoku profesionalnu razinu i istinsku proživljenost izvođenog djela. Natjecanja kao što su zborska Olimpijada, Svjetske zborske igre, europska i međunarodna natjecanja u znaku su zlatnih odličja, apsolutnih pobjednika i naziva olimpijskih i svjetskih pobjednika zborskog pjevanja.

Gradski zbor 'Brodosplit' proslavio 40 godina utemeljenja


27/11/12 - U povodu 40 godina od svojeg utemeljenja, Gradski zbor “Brodosplit” održao je 26. studenoga 2012, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, svečani koncert u splitskome HNK-u.

Osnovan 1972. godine kao muški zbor ''Brodosplit'', njeguje vrlo širok i raznolik repertoar - od majstora renesanse do skladatelja naših dana. Tijekom protekla četiri desetljeća zbor se nametnuo kao jedan od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj, ali i u svijetu, odakle su se mnogo puta vraćali ovjenčani nagradama i priznanjima.

Pjevači iz “Brodosplita” na koncertu su pod dirigentskom palicom maestra Vlade Sunka izveli opširan i zahtjevan program, od klasičnih i sakralnih izvedbi, preko domaćih autora do stranih popularnih skladbi. Posjetitelji koncerta uživali su uz djela Franza Schuberta (''Ave Maria''), Wolfganga Amadeusa Mozarta (''Laudate Dominum''), Giuseppea Verdija (''Evviva Beviam''), Vlade Sunka (''O, Gospe Sinjska'' I. i IV. stavak), Franza Biebla (''Ave Maria-Angelus Domini''), Janosa Vajde (''De caupone qui anno lubilaei ditatus est''), kao i skladbe J. Lennona & P. McCartneya (''I feel fine''), te velške tradicionalne (''Suo Gân'').

Prepuno gledalište oduševljeno je prihvatilo i skladbe domaćih autora Ljube Stipišića (“Gremo mi puntari”), Dražena Žanka (''Od stoljeća sedmog''), Zlatana Stipišića (''Dobri ljudi''), Ive Tijardovića (''Spli'ski akvarel'' i ''Daleko me biser mora''), Jakova Gotovca (završno kolo iz ''Ere''), te na bis zapjevalo ''U boj, u boj'' iz ''Nikole Šubića Zrinskog” Ivana pl. Zajca.

Kao gosti “Brodosplita” nastupili su primadona splitskoga HNK Valentina Fijačko, Dražen Žanko, Zlatan Stipišić, Djevojački zbor “Splitske cure” s voditeljicom Danicom Zaić koje su izvele skladbu ''Tri tropske pjesme'', a mandolinski orkestar “Sanctus Domnio” s dirigentom Vladimirom Lukasom izveo je djelo Vlade Sunka (''Ples vila jezerkinja'').

Uvodnu riječ o zboru kazala je profesorica Ivana Tomić Ferić, a Tuga Tarle je prenijela srdačne pozdrave predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, pokrovitelja svečanog koncerta naglasivši kako GZ „Brodosplit“ svojom kvalitetom najbolje promovira hrvatsku kulturu gdje god da nastupa.

Zlatni 'Brodosplitov' zbor


26/10/12 - Na 1. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova ''Canta Al Mar 2012.-Festival Coral International'' u španjolskoj Calelli, od 17. do 21. listopada 2012. godine, naslov apsolutnog pobjednika u kategoriji muških zborova, osvojio je Gradski zbor ''Brodosplit''. Kao i često puta do sada, pod dirigentskom palicom maestra Vlade Sunka u Split donose dvije zlatne plakete u kategorijama muških zborova i sakralne glazbe.

Od hrvatskih zborova sudjelovali su još zagrebački ‘Concordia discors’ u kategoriji mješovitih zborova te ’folklor’ i u obje kategorije osvojio zlato, a karlovački ‘Chorus Carolostadien’ u kategoriji ‘folklor’ i ‘popular’ su osvojili srebro.Brodosplit se natjecao među 80 zborova iz 36 zemalja sa čak 2600 pjevača. Uz zborove iz brojnih europskih zemalja, sudjelovali su i predstavnici Kine, Japana, Indonezije, Brazila, SAD-a, Kazahstana, Paragvaja, Filipina i drugih. Zborovi su se natjecali u 13 kategorija, a na Festivalu je podijeljena 41 zlatna, 57 srebrnih i 5 brončanih plaketa.

‘Škverani’ su na natjecanje stigli sa skladbama ‘Valkeat kaupungit’ (L. Madetoja), ’Završni zbor’ (B. Papandopulo) ‘De caupone’ (J. Vajda), ‘Domine non sum dignus/Miserere mei’ (T. L. de Victoria), ‘Lux aurumque’ (E. Whitacre) , ‘Ave Maria Angelus Domini’ (F. Biebl), ‘Gospe Sinjska’ (V. Sunko) sa solistima Ivanom Bošnjakom i Ivanom Žitkom.

Festival u Calelli pokraj Barcelone okuplja više desetaka natjecanja zborova po cijelom svijetu, a među njima i Svjetskih zborskih igara, prije poznatih pod imenom ''Olimpijada zborova''.

Unatoč financijskim poteškoćama s kojima se zbor suočava, 'brodosplićani' uspijevaju očuvati svoj ugled kao i neprijepornu poziciju među muškim zborovima u svijetu pa je na zamolbu organizatora natjecanja, 18. listopada pjevao u znamenitom svetištu Montserrat, što je iznimno priznanje. Također su pjevali u gradiću Thénac (Saintes, Charente-Maritime), gradu pobratimu hrvatskog otoka Silbe, gdje su održali cjelovečernji koncert promičući bogatstvo hrvatske glazbene kuture i tradicije.Dodjelu nagrada brodosplitovcima nekoliko tisuća posjetitelja popratilo je veoma emocionalno i s ovacijama, a njih posebno raduju i priznanja glazbenih znalaca.

Inače, ove godine splitski zbor slavi 40 godina djelovanja, što će koncem godine obilježiti svečanim koncertom.

Prva nagrada publike Gradskom zboru 'Brodosplit'


18/05/12 - Za kompletnost umjetničkog djela te najbolje izvedeno djelo starog majstora i najbolje domaće djelo Gradski zbor ''Brodosplit'' osvojio je prvu nagradu publike na 12. Međunarodnom festivalu zborova ''Zlatna vila'' koji je 12. svibnja 2012. godine održan u Prijedoru u Srbiji, dok je prva nagrada stručnog ocjenjivačkog suda dodijeljena Akademskom zboru ''Obilić'' iz Beograda.

Pod dirigentskom palicom Vlade Sunka u konkurenciji devet zborova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, BiH i Ukrajine, Brodosplit se predstavio djelima od razdoblja starih majstora do modernizma, uz soliste Ivana Bošnjaka, baritona, i Ivana Žitka, tenora.

Tradicija zborskog pjevanja u Prijedoru duga je više od 125 godina. Ovogodišnja smotra započela je revijalnim nastupom Zbora srpskog crkvenog-pjevačkog društva ''Vila'' iz Prijedora te nastavilo gostima iz Ukrajine, Zborom ''Elegija'' iz grada Dolina, Pjevačkim zborom ''Josip Štolcer Slavenski'' iz Čakovca, Mješovitim pjevačkim zborom ''Zarja'' iz slovenskog grada Akvonij Šentvid, Mješovitim zborom ''Una'' iz Novog Grada, nastupom Prvog beogradskog pjevačkog društva i Akademskog zbora ''Obilić'' iz Beograda, Gradskim zborom ''Brodosplit'', Zborom ''Sveti Stefan Dečanski'' iz Novog Sada te Ženskim zborom Muzičke akademije iz Cetinja, nakon čega su stručni žiri i publika ocijenili nastupe svih sudionika festivala.

'Lipanjski zvuci’ Gradskom zboru ‘Brodosplit’


20/06/11 - Na četvrtom međunarodnom natjecanju ženskih i muških komornih zborova 'Lipanjski zvuci’ koji su od 18. do 19. lipnja 2011. godine održani u Petrinji nastupilo je devetnaest zborova i više od tri stotine pjevača iz Hrvatske i Slovenije.

Kao i nebrojeno puta dosada na domaćim i svjetskim natjecanjima, pod ravnanjem maestra Vlade Sunka, prestižni Grand-prix osvojio je Gradski zbor 'Brodosplit' otpjevavši tri pjesme: “Valkeat Kaupungit” (Leevi Madetoja), u originalu na finskom jeziku, “Terra tremuit” (Jakov Gotovac) i Gospe Sinjska (Vlado Sunko).

U organizaciji petrinjske Matice hrvatske i Hrvatske udruge zborovođa u Petrinji je nastupilo 19 zborova iz Hrvatske i Slovenije, a uz domaćine, u goste su došli pjevači iz Zagreba, Siska, Đurđevca, Kranja, Zadra, Rovinja i Splita.

‘Brodosplit’ oduševio na turneji u Slovačkoj


Gradski zbor Brodosplit, kako se i pristoji njegovu renomeu, oduševio je od 19.-23. lipnja 2010. godine na tradicionalnom Festivalu hrvatske kulture u Slovačkoj. Na festivalu su sudjelovali tamburaši i pjevači iz Gradišća u Austriji, također Hrvati, te folklorno društvo iz Zagorja.

Na nedjeljnoj misi u župskoj crkvi Devinskog Novog Sela, koje je zapravo predgrađe Bratislave u kojem živi pretežito hrvatsko stanovništvo, brodosplićani su pjevali na svetoj misi, a onda održali prigodni koncert pod ravnanjem maestra Vlade Sunka.

Sutradan su priredili cjelovečernji koncert u jezuitskoj crkvi u Trnavi, a koncert je bio iznimno uspješan i nadasve dobro posjećen. Repertoar su činile većim dijelom skladbe hrvatskih skladatelja, osobito splitskih.

Vrhunac turneje bio je vrlo zapažen nastup u novoj zgradi Slovačkog narodnog kazališta u Bratislavi, gdje su predstavili čitavu paletu hrvatske glazbene vokalne baštine, ali i literature namijenjene muškom zboru na internacionalnoj razini.

Tog istog dana, na istoj pozornici, kao matineja bila je održana Mozartova opera “Čarobna frula”. Zadnjeg dana boravka u Slovačkoj, Brodosplit je održao prigodni koncert u atriju zgrade Veleposlanstva RH, gdje su domaćini zboru bili Tomislav Car, veleposlanik, i njegova suradnica Tuga Tarle. 

Nešto sasvim drugačije


Neobičan i zanimljiv koncert Gradskog zbora Brodosplit održan je 14. lipnja 2010. godine u HNK Split. Ovoga puta, za razliku od proteklih godina, Brodosplit se odlučio na nešto posve drugačije – na repertoar sav sačinjen od stranih skladbi.

Kako je kazao sam Vlado Sunko, voditelj zbora, program je odabran namjerno na ovaj način, da bude netipičan te da Splićanima ponudi malo drukčiju atmosferu od one dalmatinske na koju su se naviknuli.

Na repertoaru su se našle skladbe na osam jezika – od latinskog, preko francuskog, njemačkog, talijanskog i engleskog do češkog, finskog i slovenskog. Same skladbe bile su šarolik dijapazon klasike, od renesanse naovamo, od Beethovena i Orffa, do Schuberta i Verdija.

Zbor je ove skladbe pripremio i izveo na inozemnim nastupima pa je i splitska publika dobila prigodu čuti bogatstvo osam stranih jezika spojenih s klasičnom glazbom u jednom koncertu. Neke skladbe su prvi put izvedene u Splitu.  

Peto međunarodno natjecanje muških zborova ‘’Leevi Madetoja’’


Gradski Zbor "Brodosplit" od 14. - 19. travnja 2010. godine nastupio je na čuvenom natjecanju muških zborova "Leevi Madetoja" (Fifth International Leevi Madetoja Male Voice Choir Competition) u finskom gradu Espoo. Natjecanje se održavalo u dvije kategorije: nacionalna i internacionalna, a Brodosplit je bio prijavljen kao jedan od učesnika u internacionalnoj kategoriji, zajedno sa vrhunskim muškim zborovima iz Estonije i Finske.

U konkurenciji 28 zborova, osvojili su treće mjesto i novčanu nagradu od 1000 eura, pa je prvi put neki “nebaltički” zbor osvojio nagradu.

Osobito su ih obradovali prijam i ovacije publike, koja je aklamacijom posebno pozdravila izvedbu “O Gospe Sinjska” Vlade Sunka. − Iako je naš glazbeni izričaj bitno različit od onoga koji se vrednuje u skandinavskim glazbenim krugovima, raduje nas da je žiri uspio prepoznati autentičnost i kvalitetu izvedbe našeg zbora. Također, kao dirigent bio sam ponosan na činjenicu da su dirigenti nagrađenih zborova tražili note skladbi hrvatskih skladatelja koje smo izvodili na natjecanju − komentirao je dirigent škverskog zbora Vlado Sunko.

Natjecanje zborova "Leevi Madetoja" održava se svake pete godine i okuplja uglavnom najbolje baltičke zborove, pa su 'brodosplićani' nastupili kao jedini zbor iz ostalih dijelova Europe. Ovogodišnje je peto po redu i u međuvremenu je preraslo u jedno od najuglednijih europskih natjecanja za muške zborove. Domaćin je grad Espoo, koji je lociran unutar područja glavnog grada Helsinkija, a poznat je kao centar visoke tehnologije i značajna kulturna sredina u Finskoj.

Leevi Madetoja (1887.-1947.) pripada finskim nacionalnim romantičkim skladateljima. Bio je učenik Jana Sibeliusa i skladao je veliki broj zborskih i orkestralnih djela. Njegov opus pisan za muške zborove i danas predstavlja okosnicu repertoara najpoznatijih finskih muških zborova. Natjecanje je ustanovljeno 1987. godine, na 100-tu godišnjicu rođenja ovog značajnog skladatelja.

Splićani su u 15-minutnom programu još nastupili s Papandopulovim završnim zborom iz ”Muke Gospodina našega Isukrsta”, te sa finskom pjesmom “Valkeat Kaupungit” Leevi Madetoje. U organizaciji veleposlanstva Hrvatske, “Brodosplit” je održao i cjelovečernji koncert u crkvi Vanha kirkko u Helsinkiju.

Nastup na festivalu zborova "Cantate Amsterdam"


Gradski muški pjevački zbor ‘’Brodosplit’’, jedan od najboljih pjevačkih zborova na svijetu, sudjelovao je od 12. do 15. ožujka 2009. godine na 5. Međunarodnom festivalu zborova "Cantate Amsterdam" u Amsterdamu.

Zajedno sa zborovima iz Italije, Nizozemske, Francuske i Češke nastupio je na nizu koncerata u kojima su izvođena djela T.L de Victorie, F.Mendelssohna, J.Gotovca, J.Hatzea, V.Sunka i drugih autora.

- Ova je turneja došla u pravo vrijeme, a ‘’Brodosplit’’ je, kao i uvijek do sada promovirao našu bogatu kulturnu baštinu, i time uputio turističku pozvnicu stanovnicima Nizozemske, rekao je predsjednik zbora Ivan Vidović.

Uz vino ide i pjesma


Pečuh je od 1993 .godine po 13. put u tom mađarskom gradu domaćin Festivala europskih vinskih pjesama koji je ove godine organiziran i okolnim mjestima Vilanja, poznatog vinorodnog područja. Od 26. do 28. rujna uz berbenu povorku, degustaciju vina i natjecanja za najljepšu vinsku bocu. U tamošnjem Narodnom kazalištu priređen je gala koncert sudionika festivala iz Njemačke, Nizozemske, Italije, Rumunjske, domaćih zborova i našeg Gradskog zbora Brodosplit.

5. svjetske zborske igre

Brodosplićani zlatnih glasova

Gradski zbor ''Brodosplit'' ponovno je potvrdio svoju kvalitetu nastupom na 5. svjetskim zborskim igrama, što su održane od 16. do 20. srpnja 2008. u Grazu u Austriji.

U natjecateljskom dijelu, u kategoriji komornih muških zborova, u konkurenciji osam zborova iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Rusije i Saudijske Arabije, GZ ''Brodosplit'', pod ravnanjem dirigenta Vlade Sunka uvjerljivo je osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju te postao apsolutni pobjednik u svojoj kategoriji.

- Oduševljeni smo. Ovo nam je već drugi Grand-prix. Prvi je bio u Linzu 2000., i jedini smo zbor koji je osvojio Grand-prix i zlato od 21 zbora iz Hrvatske. Suci su nam dali najviše ocjene, a rekli su i da smo za koplje iznad svih, rekao je Ivo Vidović, predsjednik zbora.

Splitski je zbor svoju visoku kvalitetu dokazao među 441 zborom iz 93 zemlje sa svih kontinenata, s više od dvadeset tisuća sudionika. Pred brojnom publikom otpjevali su pjesme Tomas Lius da Victorie ''Tenebrae factae sunt'', Alde Kumara ''In ecce homo'', Branka Starka ''Molitva'' i Vlade Sunka ''Gospe Sinjska''.

Uspjeh je na završnoj ceremoniji dodjele priznanja popraćen intoniranjem hrvatske himne i podizanja hrvatske zastave na stijeg.

Tijekom boravka u Grazu, zbor je nastupio na završnom koncertu pobjednika 5. svjetskih zborskih igara te na gala koncertu u crkvi Mariahilfe u Grazu, na zajedničkom nastupu sa zborovima iz Čilea i Rusije, gdje su iznova oduševili publiku.

Pljesak škveranima i na Klisu


Plotun iz staroga topa na jednom od bedema kliške tvrđave i slavljenička zvonjava crkvenih zvona označili su završetak velike kulturno-duhovne svečanosti blagoslova zastave povijesne postrojbe ''Kliški uskoci'' koja je, u nazočnosti brojnih uglednika iz javnoga života Hrvatske, u nedjelju 29. lipnja 2008. godine održana u neponovljivom ambijentu tvrđave Klis. Uz prof. Darka Nekića, gradonačelnika povijesno bliskog grada Senja, nesvakidašnjoj kliškoj svetkovini nazočili su članovi izaslanstva oružanih snaga Republike Hrvatske, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, čelnici susjednih gradova i općina, te gosti iz političkog, kulturnog i turističkog-gospodarskog života Dalmacije.

Kliška fešta započela je u subotu 28. lipnja u večernjim satima uprizorenjem koncerta našega Gradskog zbora Brodosplit, koji je izvrsnošću izvedbe stopljene s jedinstvenim ambijentom kliške fortice, izazvao oduševljenje velikog broja slušatelja.

Dvodnevna slavlja u organizaciji kliške uskočke postrojbe ujedno su bila lipanjska uvertira u Kliška ljetna kulturna događanja što se tijekom srpnja i kolovoza svake godine održavaju pod zajedničkim nazivom ''Dani Petra Kružića''.

35. obljetnica djelovanja


Svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, 12. studenog 2007. godine, Gradski zbor Brodosplit proslavio je 35. obljetnicu svoga djelovanja. U tematski podijeljenom programu, od crkvenih napjeva do koncertnih i klapskih pjesama, jubilarci su izveli sve najbolje iz svog bogatog repertoara. Djelo Luis de Victoria Domine non sum dignus, Oče naš Vlade Sunka, Namisto molitve Ljube Stipišića i mnoga druga, a za kraj je ostavljen skraćeni finale iz IX. Simfonije Ludwiga van Beethovena Freude schoner gotterfunken.

40. Susret hrvatskih pjevačkih zborova


Gradski zbor Brodosplit s dirigentom Vladom Sunkom najbolji je među 12 zborova koji su sudjelovali u natjecateljskom dijelu programa 40. susreta hrvatskih pjevačkih zborova Hrvatskog sabora kulture, što je održan 21. listopada 2007. godine u Novigradu. Zlato su zaslužili i osječki pjevači Lipe s Valerijom Fischbach, te čakovečki Josip Štolcer Slavenski pod dirigentskom palicom Senke Bašek-Šamec.

To je odlučilo stručno povjerenstvo koje su činili Josip Jerković (predsjednik), Robert Homen i Branko Stare.

Zborovi su u obaveznom programu pred publikom i stručnim žirijem imali zadani program-po jednu od četiriju zadanih skladbi, jednu po slobodnom izboru i jednu uz glazbenu pratnju, odnosno najmanje dvije skladbe hrvatskih skladatelja.

Pobjednički Gradski zbor Brodosplit, bio je jedini muški, među mješovitim zborovima i slovio je za favorita. Prvi je na smotrama do sada bio četiri puta. Osječka Lipa ima tradiciju od 1876. godine, sedam je puta bila najbolja na smotri. Čakovčani su do sada osvojili jedno zlato i tri srebra.

Ovogodišnja novost susreta bili su nastupi pojedinih zborova na trima gradskim lokacijama, u Prolazu Venecija, na Mandraču i u Lapidariju. Namjera je bila približiti zborove Novigrađanima petnaestominutnim programom na otvorenom.

IV. svjetsko natjecanje zbornog pjevanja


Na četvrtom svjetskom natjecanju zbornog pjevanja održanom od 22. do 26. srpnja 2006. godine kineskom gradu Xiamenu, Gradski zbor Brodosplit je osvojio zlatnu medalju u skupini muških zborova.

Splitski je zbor svoju visoku kvalitetu dokazao među 380 zborova iz cijelog svijeta. Pred brojnom su publikom otpjevali pjesme Dalmatino povišću pritrujena Ljube Stipišića,Oče naš Vlade Sunka, Završni zbor iz Muke gospodina našega Isusa Krista Borisa Papandopula i Domine non sum dignus Luis de Victoria. Zborom je ravnao maestro Vlado Sunko

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia