Aktivnosti

Splitski motivi radosti

2/07/13 - U čast primanja Republike Hrvatske u Europsku uniju i 55. godina djelovanja Fotokluba Brodosplit, Vijeće Europe odlučilo je od 3. do 7. srpnja 2013. godine pet najboljih autora klupske izložbe ''Splitski motivi radosti'', nagraditi boravkom u Strasbourgu.

Prema zadanom programu, mladi fotoamateri bilježili su motive doručka u Đardinu, nastup klapa, KUD-ova i zborova ispred Zlatnih vrata, u Vestibulu, na Peškariji, Voćnom trgu i Pjaci. Potom su snimali regatu 270 jedrilica ispred gradske luke, a u 12 sati se na glavnom gradskom trgu zavijorila zastava Europske Unije, koju su podignuli Ivo Baldasar, gradonačelnik grada Splita, i Duje Bonačić, najstariji živući hrvatski olimpijac, nositelj zlatne olimpijske medalje osvojene u četvercu bez kormilara na XV. oimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju.

Osim motiva radosti s ulica grada Splita, Vijeće Europe će dodatno nagraditi i ostale članove fotokluba, od Zadra do Dubrovnika, autore već postavljenih izložbi fotografija s motivima Pariza, Londona, Praga, Rige, Tallina i St. Petersburga, na kojima su se posljednjih godina, u organizaciji fotokluba Brodosplit, a pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, družili mladi fotoamateri Dalmacije i Europe.

Split-London na izložbi Fotokluba Brodosplit

04/06/13 - Srednjoškolci Splita i Londona javno se vole, a nova izložba Fotokluba Brodosplit potvrda je te tvrdnje. Nakon održane fotoradionice u Londonu, gdje su se članovi Fotokluba Brodosplit lani družili sa svojim vršnjacima, mladi fotoamateri iz Londona uzvratili su fotografijama svoga grada. Tako je nastala zajednička izložba fotografija otvorena 3. lipnja 2103. godine u prostorijama Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu. Parafrazirajući onu poznatu uzrečicu, izložba nosi naslov ''Ča je pusti duh Splita kontra duha Londre grada''.

Razloga za takav naziv ima više, a jedan se, kako ističu u klubu krije u maćehinskom odnosu grada Splita prema entuzijazmu mladih fotoamaterima, čiji plodni rad bivši gradonačelnik Željko Kerum nije znao cijeniti i uporno je odbijao dati pokroviteljstvo za izložbe. ili pak u ignoriranju bivših Uprava Brodosplita, iako su im se članovi fotokluba uvijek nudili za besplatne usluge snimanja događanja u škveru.

Klupske izložbe 'Brodosplitovih' fotoamatera uvijek su rado posjećene i u knjizi dojmova puno je pohvala i impresija. Fotoklub Brodosplit koji ove godine slavi 55. godina postojanja, jedinstven je po svojoj organiziranosti, jer članove ima po cijeloj Hrvatskoj i Europi, gdje se mladi, uz svog voditelja fotokluba Antu Bezića rado druže i priređuju izložbe fotografija.

Izložba se može pogledati do 17. lipnja, a knjižnica je otvorena preko tjedna od  8-20 sati te subotom od 8.30-13 sati.

Izložba fotografija "Putovanje na Baltik"


20/01/12 - Nekoliko godina zaredom, članovi Fotokluba Brodosplit ugošćavaju mlade fotografe Europe i upoznavaju ih, od Zadra do Dubrovnika, s ljepotama Lijepe naše, za što su 2005. nagrađeni Skupnom nagradom Grada Splita. Sada su, na njihov poziv, a pod pokroviteljstvom Vijeća Europe bili gosti na Baltiku i posjetili gradove Riga u Latviji, Tallinn u Estoniji i Sankt Petersburg u Rusiji.

Kuća Crnoglavih u Rigi, u kojoj se nekada nalazila najveća kolekcija srebrnih predmeta na svijetu, prolaz sv. Katarine u Tallinnu koji očarava bajkovitošću srednjovjekovnih ulica, ili ''Venecija sjevera'' kako još nazivaju Sankt Petersburg, motivi su izložbe fotografija ''Putovanje na Baltik'' članova fotokluba, koja se tijekom siječnja i veljače ove godine, može pogledati u Gradskoj knjižnici Bol-Plokite, svakim radnim danom od 8 do 19 sati.

(pogledajte cijelu foto galeriju)

Jedinstvena izložba - Antikvarijat


3/06/11 - U povodu 53. godine od prve izložbe škverana, a u organizaciji članova Fotokluba Brodosplit, u Gradskoj knjižnici ''Bol-Plokite'' postavljena je jedinstevena izložba fotografija.

Na dva zida izloženi su listovi s fotografijama kaširanim u fotoalbumu, knjiga dojmova iz 1958. godine, te motivi brodogradilišta iz daleke 1915. godine. Listovi su zalijepljeni okomito na zid, pa se listaju poput novina.

Prva izložba fotoamatera brodogradilišta «SPLIT» održana je 24. svibnja 1958. godine u prostoru radionice Mehanike. Uz financijsku pomoć tadašnje Uprave i članova punih ljubavi za snimanjem umjetničkih fotografija, počeli su se održavati tečajevi fotografija i prve klupske izložbe u prostoru Doma brodogradilišta.

Izložba fotografija može se razgledati tijekom lipnja svakim radnim danom od 8 do 19 sati.

U posjeti Pragu i Beču


7/12/10 - Tragom glazbenih genija, u posjeti Pragu i Beču od 29.11. do 5.12. 2010. godine boravili su članovi fotokluba Brodosplit i njihovi prijatelji.

Unatoč hladnom vremenu, niskim temperaturama i promrzlim rukama, fotoaparati su nesmetano škljocali, snimivši pregršt krasnih prizora adventskog raspoloženja i predbožičnog ugođaja. Prag je uistinu prekrasan grad s vrijednim znamenitostima raštrkanima po cijelome gradu. Sve te crkve, mostovi i kule kao da su istrgnuti iz prošlosti i zalijepljeni u današnje vrijeme. I sjedište nekoć moćnog Habsburškog carstva, danas pokazuje svu svoju ljepotu, koja se, omeđena Ringom, najviše 'koncentrirala' u središtu grada. Na temelju bogate ostavštine iz doba Habsburgovaca, Beč je prava europska kulturna prijestolnica.

Zahvaljujući članovima fotokluba Brodosplit, ljepote Praga i Beča, Splićani će vidjeti na izložbi u gradskoj knjižnici Marka Marulića koja će biti priređena početkom iduće godine.

(pogledajte fotogaleriju)

Krstarenje južnim Jadranom


21/09/10 - U organizaciji Fotokluba Brodosplit, 20. rujna 2010. godine, u izložbenom prostoru gradske knjižnice Marka Marulića otvorena je izložba fotografija Ante Bezića.

Glavni akteri su kapetani i posade trabakula, koji su nekada živjeli od vadjenja pijeska na ušću Cetine, da bi za vrijeme opsade Dubrovnika, cijeli svijet upoznali s konvojem LIBERTAS, noseći hranu Dubrovčanima. Izložba prikazuje svu ljepotu naših gradova, bisera Jadrana, otoka i uvala koji ih okružuju.

Pokrovitelj izložbe krstarenjem trabakulima je tvrtka Katarina line d.o.o. iz Opatije, a može se razgledati do 29. rujna 2010. godine.

(pogledajte fotogaleriju)

London na dlanu


Na poziv svojih kolega iz Europske organizacije mladih fotoamatera, članovi fotokluba Brodosplit, od 12. do 16. svibnja 2010. godine boravili su u Londonu, jednom od najfotografiranijih gradova svijeta.

Deset članica splitskog fotokluba, predstavljali su Hrvatsku u druženju s mladim fotografima Europe. U britanskoj metropoli proveli su pet dana i pokazali zavidnu razinu osobne i opće kulture ponašanja i znanja, odličnu upotrebu europskih jezika, kao i snimanja kvalitetnih motiva i kompozicija umjetničkih fotografija.

Druženje i upoznavanje mladih fotoamatera sada već postaje tradicionalno, uz stalnu izmjenu domaćinstava. Punih pet godina Fotoklub BRODOSPLIT bio je domaćin Mladih fotografa Europe, promovirajući ljepote Hrvatske, obilazeći sa dragim gostima gradove i mjesta od Zadra do Dubrovnika, zašto je nagrađen skupnom nagradom grada Splita.

Mladi su iz Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske i Engleske najprije dolazili u Split, a zadnjih godinu dana domaćinstvo su preuzeli Francuzi ugostivši kolege u svojim domovima, u svjetlom obasjanom Parizu, i sada Englezi u živopisnom Londonu. Također je već najavljen i slijedeći susret, sa španjolskim fotoamaterima, za šest mjeseci u Madridu, gdje se mogu očekivati prizori borbe s bikovima i flamenca.

(pogledajte fotogaleriju)

Izložba fotografija - Blagdanski motivi


U povodu fešte sv. Dujma, 26. travnja 2010. godine u izložbenom prostoru gradske knjižnice ''Marko Marulić'' otvorena je klupska izložba fotografija ''BLAGDANSKI MOTIVI'' Fotokluba ''Brodosplit''.

Teme obrađene na izloženim fotografijama su:

1. PUČE MOJ – koncert korizmenih pučkih napjeva
2. Otvoreno natjecanje jedriličara klase OPTIMIST
3. Turnir o BALOT – natjecanje traje 40 dana
4. Međunarodna regata veslanja u Spinutu i gradskoj luci
5. Izvlačenje brojeva splitske TOMBOLE
6. PROCESIJA Sv. DUJE sa feštom naroda

- Fotoklub Brodosplit može se podičiti brojnim osvojenim nagradama na državnim natjecanjima, čime nerijetko izaziva zavist i bojkot drugih klubova Hrvatske. Međutim, to nije utjecalo na ugled kluba čiji je rad prepoznat i izvan granica Lijepe naše, pa smo prošle godine bili u Parizu, a uskoro će desetak naših fotoamatera otići i u London. Čini se da Europa otkriva Fotoklub „Brodosplit“, a domaća javnost ne pokazuje interes - rekao je u svom obraćanju okupljenima na otvaranju izložbe voditelj fotokluba Ante Bezić. 

Otvaranje izložbe uveličala je klapa iz Solina, a za vrijeme trajanja bit će upriličeni nastupi pjevača pučkih napjeva iz župa Splitsko-makarske nadbiskupije. Izložbeni prostor gradske knjižnice time će biti dodatno obogaćen i oplemenjen kulturnim zbivanjima, a sve u duhu fešte patrona grada Splita - Sv. Dujma.

Izložba fotografija može se razgledati do 10. svibnja 2010. godine.

Grad svjetlosti uhvaćen Zenitom


Prije mjesec dana desetak članova fotokluba (iz Splita, Zadra, Šibenika, Makarske i Dubrovnika) boravilo je 5 dana u Parizu na poziv svojih kolega iz Europske organizacije mladih fotoamatera. Ponijeli su fotoaparate i dokumentirali vizure jednoga od najljepših gradova na svijetu, a rezultat toga je u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, od 2. do 13. lipnja 2009. godine postavljena izložba ''Put u Pariz za 0 kuna''.

Prije pedeset godina, 23. svibnja 1959. otvorene su prostorije fotokluba Brodosplit. Od tada pa do danas najmanje 50 000 mladih pohađalo je njegove tečajeve, tvrdi njegov voditelj Ante Bezić. U klubu je aktivan još od 1969., pa je osobno pratio svaku generaciju fotoamatera, od kojih su se mnogi poslije prometnuli u profesionalce i fotoreportere.

Da još malo zaronimo u davnu prošlost, osnivačka skupština ove udruge održana je 13.2.1959, a njen prvi predsjednik bio je Ante Ružić. Fotoklub je od početka bio aktivan u edukaciji, dokumentiranju škverske i gradske svakodnevice. Godinama su djeca škverana pohađala besplatne tečajeve, ali posljednjih 18 godina tečaj se plaća 100 kuna, za koje se dobiva skripta, 20 sati predavanja, korištenje opreme, analiza rada, film i razvijanje. Da, dobro ste pročitali: fotoklub Brodosplit radi s filmovima, analognom tehnikom koji polako zaboravljamo, ali koja nas, tvrdi voditelj fotokluba, tjera da budemo precizni, ispravljamo i pamtimo greške. Tako se, kaže, uči biti dobar fotograf. U skladu s time, mali fotografi dobivaju i arhaične Zenite ili Praktice na kojima uče, pa se nerijetko događalo da bi ih njihovi vršnjaci u europskim zemljama u čudu gledali kad bi došli na natjecanja – ali sve dok ne bi vidjeli njihove radove.

Naime, mladi fotokluba Brodosplit pet su puta zaredom (od 1999. do 2003.) bili prvaci države u srednjoškolskoj fotografiji, a isto toliko puta osvajali su i međunarodna priznanja.

(pogledajte fotogaleriju)

Poziv mladim fotoamaterima - Ljetna radionica u Puli


Članovi Fotokluba Brodosplit pozivaju sve mlade fotoamatere, srednjoškolce, da im se pridruže na besplatnoj ljetnoj fotoradionici, koja će se od 17. do 31. srpnja 2009. godine održati u Puli.

Fotoradionicu organizira Foto savez Hrvatske, a predviđen je dolazak 20-ak fotoamatera iz svih hrvatskih klubova. Potrebno je samo ponijeti svoj digitalni fotoaparat, kupaći kostim ili mudantine, odjeću za 14 dana odvojenog života od roditelja, jer će hrana, spavanje i putovanje kroz Istru biti besplatni. Iskusite ljepote hrvatskog sjevera i provedite ljetovanje uživajući u kristalnom moru, amfiteatru i mnogim drugim atrakcijama grada Pule.

Zainteresirani se mogu javiti Anti Beziću, voditelju Fotokluba, na klupski mobitel 091 250 7482, svaki dan, kako bi saznali uvjete koje mladi fotoamateri moraju ispunjavati.

Rok za prijavu je srijeda, 30. 05. 2009.

Blagdanski motivi Dubrovnika


U ponedjeljak, 2. veljače 2009. godine, u ugodnom i primjerenom prostoru najljepše gradske knjižnice Marka Marulića u Ulici Slobode 2, otvorena je izložba Zvonimira Barišina, člana fotokluba BRODOSPLIT, na temu :

Blagdanski motivi Dubrovnika

Nije sasvim slučajno da je izložba otvorena upravo na dan kada je u Dubrovniku počelo obilježavanje Feste svetoga Vlaha. Prema najavi voditelja Fotokluba Brodosplit Ante Bezića, izložba se neće dugo zadržati u Splitu, samo dva tjedna, jer je s gradonačelnicom Dubrovnika, Dubravkom Šuicom dogovoreno da izložba bude preseljena u Grad.

Majstor umjetničke fotografije Zvonimir Barišin rado je viđen gost na brojnim manifestacijama, poput Festivala zabavne glazbe Split, večeri Dalmatinske pisme u Kaštelima. On jednostavno dođe, snimi ono što je milo njegovom oku i tako nastaju fotografije koje su prvenstveno umjetničko djelo, zaustavljeni trenuci jednoga svijeta i vremena.

Zvonimir Barišin, rođen je 22. prosinca 1982. godine u Splitu. Godine 2000. završava fotografsku školu i osnovnu glazbenu školu. Od 1997. počinje njegova suradnja sa Slobodnom Dalmacijom, 1998. s mjesečnikom Hrvatska vodoprivreda, 2002. s dnevnim listom Sportske novosti, a od 2007. s mjesečnikom View to Croatia. Godine 2000. postaje član fotokluba Brodosplit, a 2004. fotokluba Split. U veljači 2004. godine postavlja prvu samostalnu izložbu fotografija ''Zagrebu u pohode'' u istaknutoj galeriji Fotokluba Split. Istu izložbu postavlja u Zagrebu u Poglavarstvu grada Zagreba u Galeriji Za-Te plus u svibnju i listopadu 2004., a u veljači 2005. u knjižnici Vladimira Nazora, također u Zagrebu. Sudjeluje na mnogim skupnim izložbama od kojih je istaknuta ona u Fotoklubu Split „Sveti Duje i Splićani“ 2005. godine. Od 2002. godine bavi se wedding fotografijom u fotografskom studiju „MARKO“ u Kaštel Starom.

Izložbu će građani moći pogledati do 16. veljače, a knjižnica je otvorena svaki dan od 8-20 sati.

Novogodišnji tečaj fotografije


Na adresi Put Supavla 21, po 51. put zaredom, od 9. do 19. siječnja 2009. godine, tradicionalno Fotoklub Brodosplit organizira novogodišnji tečaj fotografije.

U cijenu tečaja od 200 kuna za polaznike je osigurana terenska nastava, fotoaparati s različitim objektivima, kolorfilm od 200 asa, lista snimanja CD s fotografijama uz analizu uređenog.

Pet najuspješnijih polaznika otići će na izlet snimanja snježnih motiva na Kupresu, a svi će dobiti člansku iskaznicu, koja omogućuje izlaganje na izložbama.

Za više informacija nazovite tel. 091/ 2507482 (Ante Bezić, voditelj fotokluba) ili potražite na www.fotoklubbrodosplit.hr.

Fotoklub Brodosplit povezao Slavoniju i Dalmaciju


U subotu 11. listopada 2008. godine članice foto kluba Brodosplit su posjetile Lipik. U veljači ove godine kada su ''Lipicanci'' iz Lipika posjetili Split tijekom akcije senzibiliziranja hrvatske javnosti za lipičke konje, upravo su članovi fotokluba slikali konje na splitkoj rivi, a fotografije su obišle Hrvatsku. Osam mjeseci poslije gošće iz Splita, predvođene voditeljem šjor Bezom, priredile su i darovale Lipiku izložbu tih fotografija. Izložba je bila postavljena u galeriji Pučke škole u Lipiku.

Foto klub Brodosplit, koji postoji pola stoljeća, već pet godina zaredom prvak je Hrvatske i Europe u umjetničkoj fotografiji. Tijekom posjete Lipiku škveranke su obišle Dječji dom, ostatke Kursalona i Wandelbhana, park, bazene, jezero, bolnicu i naravno – konje, lipicance. Slikale su zanimljivosti po cijelom Lipiku, a kako je rekao njihov voditelj Ante Bezić, namjeravaju načiniti još jednu izložbu s fotografijama Lipika.

Simpatije prema Lipiku očituju se i u činjenici da će u svakom gradu gdje budu imale svoje izložbe, prikazati i postav lipičke izložbe jer žele da se cijela Hrvatska upozna s Lipikom i lipičkim lipicancima.

Nakon zasađenih lipičkih palmi na splitskoj rivi i koncerta Olivera Dragojevića u Lipiku 2005. godine, priča lipičkih lipicanaca opet je povezala Split i Lipik, Slavoniju i Dalmaciju. U razgovoru kod lipičkog gradonačelnika Antuna Haramije otvorene su neke nove ideje i projekti, a među prvima su spomenuti skorašnji posjet mladih Lipika Splitu i zajednička izložba Lipika i Splita na otoku Mljetu.

Mladim umjetnicama iz Splita Žani Omahen, Renati Domazet, Sonji Maleš, Anamariji Krstić, Antoniji Bezić, Romani Caktaš i Kristini Vrdoljak domaćini su bili Marko Barčan, Ivana Bukvić, Željka Bukvić, Andrea Ivanović, Hrvoje Kovačić, Anita Major, Goran Pušćenik, Ivan Pušćenik i Santo Tessari.

Biseri Dalmacije


U povodu 50. obljetnice plodnog rada fotokluba Brodosplit, a u organizaciji njezinih vrijednih članova, u Gradskoj knjižnici ''Bol-Plokite'' od 15. do 29. rujna 2008. godine bila je postavljena izložba fotografija ''Biseri Dalmacije''.

Slike s motivima Makarske, Trogira, Primoštena i Šibenika bili su inspiracija brojnim članovima koji žive u tim gradovima, a kod kuće nemaju mogućnosti za bavljenje fotografijom. Na ovaj način željeli su obilježiti obljetnicu kluba i ljepote svojih gradova predstaviti široj poblici.

Izložba fotografija - Splitu s ljubavlju


''Splitu s ljubavlju''
, naziv je izložbe fotografija, što je u organizaciji Fotokluba Brodosplit, od 21. do 30. srpnja 2008. godine, postavljena u Gradskoj knjižnici ''Marka Marulića''.

Kao i bezbroj puta dosad, svojim su se radovima istakli brojni članovi fotokluba, a posebnu pažnju i titulu prve dame, ovaj put je ponjela osmogodišnja curica Paula Srdanov

Samostalna izložba fotografija - 50 godina izložbenog i edukativnog rada s mladim fotoamaterima


U organizaciji Fotokluba Brodosplit, u Gradskoj knjižnici ''Marka Marulića'', od 26. lipnja do 19. srpnja 2008. godine, bila je organizirana samostalna izložba fotografija Ante Bezića, dugogodišnjeg voditelja Fotokluba Brodosplit.

Prva tema Bezićevih snimaka je Split danju, a posebno noću. Iako je svaki detalj staroga Splita već snimljen na tisućama fotografija, autor ostvaruje jedno osobno i naoko svakodnevno, a ipak neuobičajeno viđenje i doživljavanje staroga i novoga grada u svjetlu i sjeni i njegovih stanovnika u različitim djelatnostima. Njegova smirena i disciplinirana kamera šeta drevnim splitskim prostorima danju kada život u njima buja, ali i noću kada prestaje život i kada se grad pomalja u svojim neuobičajenim dimenzijama, kako onim fizičkim, tako i duhovnim. Snimatelj traži skladne oblike i ambijente, ali on jednako oblikuje sklad na svojim slikama, pa i ondje gdje ga u prostoru ni ne opažamo.

Druga Bezićeva tema su splitske Ljetne igre, one estradne, kazališne i koncertne. Ta ljetna noćna emancipacija duha na raznim splitskim prostorima zahvalan je sadržaj fotografu koji barata prvenstveno svjetlo-sjenom i koji traži duhovne vrijednosti u snimljenim motivima.

Na izražajnim snimkama grupa i pojedinaca privlači ga čas ritam likova u zadanom prostoru, a čas izražaj ljudskog lica. On je, usto, znao odabrati onaj kratki najpogodniji tren koji nestaje u hipu, a koji sadrži u sebi suštinu glume, glumljenog djela i značajke glumljenog prostora.

Treća tema Bezićevih fotografija, kojoj se naročito posvetio, jest interpretatorsko stvaralaštvo klaviristice Ide Gamulin. Prateći njezino muziciranje studiozno i suživljeno, uspio je u nizu snimaka ostvariti vizualni odraz njezine glazbene interpretacije, posvečujući paćnju čas silueti klaviristice, čas izrazu lica, a čas posebno izražajnim rukama.

Fotografija Ante Bezića je racionalna i estetska, stvaralačka u svojoj smirenosti i nenametljivoj jednostavnosti. Ona je još jedan doprinos osebujnom viđenju i doživljaju Splita, njegovih oblika i njegova duha.

Posvetio: Duško Kečkemet, povjesničar umjetnosti

Pola stoljeća Fotokluba BRODOSPLIT


Godine gospodnje 1958. u hali Mehanike brodogradilišta - BRODOSPLIT postavljena je prva izložba fotografija radnika fotoamatera.

Do 1998. godine klub je radio u Domu škverana i od tada prelazimo u Umjetničku akademiju, što se osjetilo i na našim rezultatima, koji prelaze lokalne okvire.

Fotografije naših članova obišle su Lijepu našu i predstavile svoje autore na brojnim izložbama u svijetu.

Na državnim natjecanjima u klasi srednjih škola, pet godina za redom osvajamo prva mjesta, dobijamo tri državne pohvale i nagradu Grada Splita kao Fotoklub, a iste nagrade dobija i dugogodišnji voditelj, Ante Bezić.

Tijekom proteklih 50 godina, Fotoklub je nedvojbeno imao utjecaja na svoje okruženje i izvršio svoju višestruku misiju i prema mladima i prema fotografiji, prateći razvoj i potrebe generacija i tehnološka dostignuća samog medija.

Motivi su spontano ovjekovječeni trenuci najrazličitijih doživljaja, koji su evo ponuđeni, kako bi pobudili sva naša osjetila, podsjetili nas ili inspirirali do onih tajni u nama kojih smo se, odrastajući gotovo odrekli: ljepota je svuda oko nas, a svaki njezin trenutak je jedinstven i neponovljiv.

Naša vječna potreba, bez obzira na sve, pa i generacijske razlike ista je: zadržati i s drugima podijeliti radost života. Ovi mladi autori svojim radovima svjedoče da su toga duboko svjesni.

Fotoklub Brodosplit nosio se sa problemima koje dijele svi amateri svijeta i uspješno se razvijao i napredovao do današnjih dana. Ali jedan problem još nije riješio: tjedan ima samo sedam dana.

Zahvaljujući kvalitetnom radu sa mladim naraštajem, upornosti koja ponekad graniči s fanatičnom privrženošću i međunarodno priznatim rezultatima, fotoklub je stekao brojno članstvo i prijatelje.

Među njima posebno ističem i ovim putem im se zahvaljujem, Zagrebačku zajednicu tehničke kulture u čijoj Galeriji Za-Te plus izlažemo godinama, kao i nezaobilaznom Zagrebačkom foto kino savezu s kojim nas veže suradnja.

Važno je spomenuti da smo u Europi, 1995 prepoznati izložbom VRIJEME POSLIJE OLUJE, koja je upravo iz ove galerije krenula u svijet.

Svima koji su sudjelovali u pripremama ovih izložbi, brojnim prijateljima, a prije svega mladim autorima, od srca zahvaljujem na povjerenju koje mi je ukazano svih ovih godina.

Ante Bezić, voditelj Fotokluba

Fotoklub BRODOSPLIT za lipicance


U povodu manifestacije '' Lipicanci na Rivi '', Fotoklub Brodosplit organizirao je, od 8. do 31. ožujka 2008. godine humanitarnu izložbu slika, djelo polaznika 175. tečaja fotografije.

Izložba se do kraja ožujka mogla razgledati u Gradskoj knjižnici Bol-Plokite. Nakon toga su fotografije preseljene u Lipik, a postavljat će se u svim gradovima gdje se budu predstavljali lipicanci. Sav prihod od prodanih slika, uz simbolični cijenu od 10 kuna, otići će na račun za pomoć ovim plemenitim životinjama.

Državno natjecanje u umjetničkoj fotografiji do 19 godina

Tema izložbe : Perspektiva

Na zadanu temu svaki fotoamater može napraviti četiri fotografije u bilo kojoj tehnici, veličine 10x15 cm. Ako je motiv odličan, o trošku Fotokluba se radi izložbeni format 20x30 cm, koji dolazi u obzir za prijam na državnu izložbu, odnosno snimatelju se pruža prilika da u svibnju otiđe na natjecanje u Pulu.

Osvajači prvih osam mjesta na državnoj izložbi zaslužit će dva tjedna besplatnog sudjelovanja u tijeku srpnja na fotoradionici u Kraljevicu. Radovi se predaju do 10.ožujka 2008. godine.

Fotoklub Brodosplit je pet godina zaredom bio prvi na državnim natjecanjima!

Novogodišnji tečaj fotografije


Po 50. put zaredom, od 7. siječnja 2008. godine, tradicionalno Fotoklub Brodosplit organizirao je novogodišnji tečaj fotografije. U cijenu tečaja od 200 kuna za polaznike je bila osigurana terenska nastava, fotoaparati s različitim objektivima, kolorfilm od 200 asa, lista snimanja CD s fotografijama uz analizu uređenog.

Na tečaj se prijavilo 16 polaznika i uspjehom ga završilo, a kao nagradu svi su dobili člansku iskaznicu, koja omogućuje izlaganje na izložbama.

Motivi iz škvera


U organizaciji Fotokluba BRODOSPLIT, u knjižnici Bol-Plokite, tijekom mjeseca kolovoza 2007. godine, bila je organizirana izložba fotografija članova fotokluba s temom ''Motivi iz škvera''.

Među 25 odabranih fotografija, svoju je ljubav prema škveru i brodovima, kroz oko kamere, pokazala naša kolegica, Jelena Popić, iz Kadrovske službe, ali i brojni mladi čiji roditelji rade u Brodosplitu.

Izložba fotografija-Kulturna baština grada Splita


U četvrtak, 21. lipnja 2007. godine, u ugodnom i primjerenom prostoru najljepše gradske knjižnice Marka Marulića u Tolstojevoj ulici pod nazivom Bol-Plokite, otvorena je izložba članova fotokluba BRODOSPLIT, srednjoškolskog uzrasta, na temu :

KULTURNA BAŠTINA GRADA SPLITA

Motivi su poznate skulpture smještene po cijelom gradu, svaka snimana iz više kutova, pravaca, a nastali nakon mnogih napisa i diskusija po medijima gdje i koje nove skulpture poznatih i zaslužnih splićana postaviti.

Izložba sadrži 55 kolor fotografija izložbenog formata 30x40 cm.

U natjecanju za najuspješnijeg fotoamatera prijavilo se 35 članova, dok su fotografije izložili njih 18 budućih profesionalaca.

Izložbu će građani moći pogledati do kraja mjeseca srpnja, a knjižnica je otvorena ponedjeljkom i utorkom od 14-20 sati, te srijedom, četvrtkom i petkom od 7-13 sati.

Pokrovitelj izložbe je Grad Split-Služba za kulturu.

XII. Međunarodni fotografski doživljaj baštine


Pozivamo mlade fotoamatere do navršene 21 godine života da dođu u prostorije fotokluba BRODOSPLIT - Put supavla 21 (zgrada radia KL) svaki dan od 17 - 19 sati za dobijanje informacija kako snimati motive i kompoziciju fotografija na temu:

KULTURNA I PRIRODNA BAŠTINA

 XII. MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI DOŽIVLJAJ BAŠTINE

Cilj natječaja je potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u bilježenju i očuvanju kulturne i prirodne baštine Europe.

Mladi dalmacije su u prednosti zbog spomenika nulte kategorije - DIOKLECIJANOVE PALAČE, koju treba kvalitetno snimiti bez upotrebe blica uz pomoć igre svjetlo - sjene.

Dopuštene su sve vrste fotografija izrađene u bilo kojoj tehnici, a koje ne smiju prelaziti dimenzije 18 x 24 cm.

Rok za dostavu radova je: 25. ožujka 2007. godine.

Državno natjecanje fotoamatera do 19 godina

- U povijesti 60 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture (bivše Narodne Tehnike) ne postoji udruga koja je PET GODINA ZA REDOM osvajala prvo mjesto na državnim natjecanjima, osim našeg fotokluba BRODOSPLIT.

- Ove godine pozivamo mlade fotoamatere do 19 godina starosti da dođu u prostorije fotokluba Brodosplit - Put Supavla 21 (kraj zgrade radija KL) za dobijanje informacija kako se natjecati, od 17 - 19 sati.

- Treba snimiti fotografije pod zadanom temom: SKLAD, HARMONIJA pomoću analognog ili digitalnog fotoaparata u crno - bijeloj ili color tehnici.

- Fotografije moraju imati dimenzije od: 13x18 cm, 15x21 cm do 20x30 cm.

- Svaki natjecatelj može izraditi do četiri fotografije za jedan rad ili najviše četiri skupine radova.

-U fotoklubu se može posuditi fotoaparat sa color filmom.

-Državno natjecanje će se održati u DUBROVNIKU od 24.-28. 04. 2007. godine.

- Osvajanjem od 1. do 8. mjesta na državnom natjecanju dobija se besplatna posjeta u Puli na fotoradionici u trajanju 10 dana tokom sedmog mjeseca.

- Rok za dostavu radova je: 10.ožujka 2007. godine

Sva prava pridržana © Brodosplit - 2008
Admin | Izrada: NETMedia